Moarte in chinuri. Care este nivelul la care radiatiile devin ucigatoare

15-03-2011 13:42

radioactiv

Iradierea nucleara este unul dintre cele mai urate cosmaruri pe care un om le poate trai. Felul in care corpul reactioneaza este proportional cu volumul de radiatii si cu durata de expunere la acestea. Un lucru e cert: din asa ceva se moare in chinuri.

Japonia a cerut guvernelor locale sa faca mai des controale pentru a vedea nivelurile de radiatii dupa exploziile de la trei reactoare nucleare, care au marit de pana la noua ori gradul de iradiere inregistrat in localitatea Kanagawa, langa Tokyo.

LIVE. Explozie la Fukushima. Nivelul radiatiilor a scazut - oficial

Soarta lumii in mana a 50 de oameni: eroii de la Fukushima

Franta acuza Japonia ca minimizeaza intentionat alerta nucleara

Iata ce pericole asupra sanatatii aduc radiatiile nucleare:

• Nivelul de radiatii din apropierea centralei a ajuns la 400 millisieverti (mSv) pe ora, de mii de ori mai mare decat cel de dinainte de prima explozie. Intre timp, oficialii au declarat ca nivelul a scazut. Un astfel de prag ar insemna de 20 de ori expunerea anuala pentru cei care lucreaza in industria nucleara sau pentru minerii care muncesc in mine de uraniu. 

• Expunerea la un nivel de 350 mSv a fost punctul in care s-a decis relocarea oamenilor dupa accidentul de la Cernobal, potrivit Asociatiei Nucleare Mondiale.

• Oamenii sunt expusi la radiatii naturale (provenite in special de la Soare, de aproximativ 2 mSv pe an.

• Un exemplu tipic de iradiere este cel din timpul radiografiilor medicale. Acestea se fac cu raze X si implica expunerea la aproximativ 0,02 mSv. Iar aceste raze nu sunt recomandate sa fie facute mai des de 5 ori pe an, in cazuri exceptionale.

• O radiografie dentara ne expune la o iradiere de 0,01 mSv

• Expunerea la 100 mSv pe an "garanteaza" o forma de cancer.

• Daca nivelul ar ajunge la 1.000 mSv pe an, ar provoca, probabil, un cancer fatal cativa ani mai tarziu.

• O singura doza de 1.000 mSv ar duce la "raul" de radiatii, un sindrom care provoaca greata, lesin si o stare generala proasta din care nu se moare insa imediat.

• O singura doza de 5.000 mSv ar ucide jumatate dintre oamenii expusi la ea in maximum o luna de zile.

Sursa: Asociatia Nucleara Mondiala si Consiliul Energiei Atomice

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO