Franta: Accidentul nuclear din Japonia este de gradul 6 din 7

15-03-2011 10:44

deseuri radioactive, amenintare nucleara

Agentia pentru Siguranta Nucleara de la Paris acuza Japonia ca reduce importanta accidentului de la centrala Fukushima 1. Expertii francezi cred ca situatia este mult mai grava decat cea prezentata de Tokyo.
 

André-Claude Lacoste, presedintele Organizatiei pentru Siguranta Nucleara a Frantei, spune ca Japonia ar "degrada" importanta crizei prin care trece, aratand ca suntem in acest moment cel putin la nivelul 5 sau poate chiar 6 pe scara pericolului nuclear.  Nivelul maxim posibil este 7, care inseamna catastrofa nucleara si este sinonim cu ceea ce s-a petrecut la Cernobil.

Lacoste sustine ca, in ciuda remarcilor Agentiei internationale pentru Energie Atomica, nu trebuie exclusa posibilitatea ca avem de a face cu un al doilea Cernobil, scrie est republicain.fr.

Agentia pe care o conduce Lacoste este responsabila pentru siguranta a 58 de reactoare nucleare in Franta, asa ca expertii ii dau dreptate oficialului francez.

Alerta nucleara de gradul 5 inseamna

Impact asupra oamenilor si mediului

• Eliminare limitata de radiatii si material radioactiv
• Oameni morti prin iradiere

Pana pe 13 martie, peste 185.000 de rezidenti au fost evacuati din apropierea centralelor Fukushima Daiichi 1 si Fukushima Daini 2.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO