Francezii care isi insulta partenerul de viata ar putea face puscarie

Dată publicare: 01-07-2010 00:00
Dată actualizare: 03-05-2012 12:42


cuplu

Fie ca esti femeie sau barbat, dar ai cetatenie franceza, daca ti-ai insultat partenerul de viata poti ajunge la inchisoare, conform unei legi care a transformat “violenta psihica” in infractiune.

Pedeapsa pentru incalcarea acestei legi este inchisoare de pana la trei ani si amenda de 75.000 de euro.

Nadine Morano, secretar de stat al Familiei si Solidaritatii, a declarat ca legea reprezinta un pas important, in conditiile in care nu doar loviturile dor, ci si cuvintele. Acestea din urma putand face mult mai mult rau.

Legea va fi aplicata atat in cazul cuplurilor casatorite, cat si in cel al celor care traiesc in concubinaj.

Proiectul de lege, aprobat in unanimitate de parlamentarii francezi, defineste violenta psihica ca fiind "acte repetate constituite de cuvinte, inclusiv insulte sau mesaje text repetate care degradeaza calitatea vietii si provoaca o schimbare in starea mentala a unei persoane"

“Judecatorul ar putea sa ia in considerare scrisori sau sms-uri care ar putea afecta psihicul victimei”, a declarat Morano.

Pe de alta parte, magistratilor francezi spun ca noua lege este "inaplicabila", argumentand ca insulta si agresiunea verbala sunt concepte extrem de greu de definit si de dovedit. Iar legea va creste numarul de conflicte in familie.

Sursa: The Telegraph

Tags: legi, curiozitati,


VIDEO PROTVPLUS.RO