Fiica ambasadorului nord-coreean care a cerut azil în Occident, răpită la ordinul lui Kim


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2019 22:40
Data publicarii: Miercuri 20 Februarie 2019 22:30
Categorie: Stiri externe
Jo Song-gil, ambasador, coreea de nord,

Fiica lui Jo Song-gil, fostul ambasador al Coreei de Nord la Roma, care a dispărut în luna noiembrie cu puțin timp înainte să i se termine mandatul, a fost răpită și dusă cu forța la Phenian, la ordinul lui Kim Jong-un.

Thae Yong-ho, fost diplomat nord-coreean care a fugit în Coreea de Sud în 2016, în timp ce era ambasador adjunct la Londra, a declarat pentru agenția sud-coreeană Yonhp că fiica lui Jo Song-gil ar fi fost dusă cu forța la Phenian, înainte să reușească să ajungă la părinții ei, scrie The Guardian.

„Nu știu sigur câți copii avea Jo, dar știu sigur că fiica sa, care era la liceu în Roma, a fost trimisă înapoi în Coreea de Nord. Nu pot să îl mai îndemn pe Jo în mod public să vină în Coreea de Sud. Pedepsele aplicate prsoanelor ale căror familii au fugit în Coreea de Sud sunt incomparabile cu cele suferite de cei ale căror familii au fugit în alte țări”, a mai adăugat diplomatul.

În replică, politicienii din Mișcarea Cinci Stele au făcut apel la partenerul lor de coaliție, Matteo Salvini, ministru de Interne și lider al Ligii, să verifice informațiile. Manlio Di Stefano, adjunct al ministrului de Externe, a precizat că dacă informațiile se dovedesc a fi adevărate, Italia va lua măsuri „de o asprime fără precedent.”

„Cei responsabili vor plăti”, a spus Manlio Di Stefano.

Totodată, Maria Edera Spadoni, vicepreședinte al camerei inferioare a Parlamentului, a dat declarații pe acest subiect.

„Serviciile de informații nord-coreene au răpit-o pe fiica ambasadorului nord-coreean Jo Song-gil pe pământ italian? Asta e ceva foarte grav. Matteo Salvini trebuie să se prezinte în Parlament cât mai repede.”

Jo Song-gil și soția sa au dispărut în luna noiembrie din Roma, iar la acel moment presa a relatat că ei ar fi cerut azil politic într-o țară din Occident. În replică, autoritățile italiene au precizat că niciun oficial nord-coreean n-a solicitat azil politic în Italia.

Jo Song-gil, în vârstă de 48 de ani, era ambasador la Roma din octombrie 2017, după ce autoritățile italiene l-au expulzat pe fostul ambasador, Mun Jong-nam, în semn de protest față de testele nucleare efectuate de Phenian, care încălcau rezoluțiile ONU.

De cele mai multe ori, diplomații nord-coreeni trimiși în misiune în Occident sunt nevoiți să își lase acasă mai mulți membri ai familiei, cum ar fi copiii. Regimul încearcă, astfel, să descurajeze dezertările. Cu toate acestea, lui Jo Song-gil i s-a permis să se mute la Roma cu familia și copiii, ceea ce sugerează că provenea dintr-o familie privilegiată.

Informațiile privind răpirea fiicei de liceu a diplomatului vin în contextul în care liderul american Donald Trump și omologul său nord-coreean Kim Jong-un se pregătesc pentru un al doilea summit, care ar urma să aibă loc în Vietnam, la finalul lui februarie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Putin, donație impresionantă pentru Kim Jong-un. Nord-coreenii nu vor mai muri de foame
Ambasadorul nord-coreean în Italia a dispărut. Ipoteza principală în cazul său
Bătaie la mormântul lui Kim Jong-il. De la ce a izbucnit scandalul
FULLSCREEN
Fiica ambasadorului nord-coreean care a cerut azil în Occident, răpită la ordinul lui Kim
  • /

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO