Fermierii polonezi vor să blocheze din nou frontiera cu Ucraina. Graniţa dintre Olanda şi Belgia a fost blocată vineri

fermieri polonia
Imago

Fermierii polonezi din sindicatul Solidaritatea plănuiesc o grevă generală începând de vinerea viitoare cu blocarea punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia şi Ucraina, alăturându-se astfel unor proteste similare care cuprind treptat Europa.

În schimb, agricultorii francezi, ca şi cei români, par să renunţe deocamdată la acţiunile lor după ce guvernul le-a făcut noi concesii, relatează Reuters.

Sindicatul Solidaritatea a precizat că, în afară de blocarea punctelor de trecere cu Ucraina, a planificat blocări temporare ale drumurilor din întreaga ţară între 9 februarie şi 10 martie.

"Răbdarea noastră s-a epuizat. Poziţia Bruxelles-ului în ultima zi a lunii ianuarie 2024 este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă", a declarat sindicatul polonez Solidaritatea într-o declaraţie datată joi. "În plus, pasivitatea autorităţilor poloneze în ceea ce priveşte importul de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opţiune decât să declarăm o grevă generală", au comunicat fermierii polonezi.

Dacă fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de constrângerile impuse de UE în cadrul măsurilor de combatere a schimbărilor climatice, precum şi faţă de creşterea costurilor şi a concurenţei neloiale, fermierii polonezi au fost deosebit de vehemenţi cu privire la impactul importurilor de alimente ieftine din Ucraina vecină.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Comisia Europeană a declarat că ascultă cu atenţie preocupările exprimate de agricultori în cadrul protestelor care au loc în mai multe state membre. "În ceea ce priveşte preocupările specifice prezentate de fermieri în prezent, Comisia evaluează posibilele etape următoare", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-un răspuns la solicitarea Reuters.

Ministerul polonez al Agriculturii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

O altă organizaţie a fermierilor polonezi blocase anterior un punct cheie de trecere a frontierei cu Ucraina, dar protestul a fost suspendat pe 6 ianuarie, după ce noul guvern a acceptat cererile sale.

Pe de altă parte, presa poloneză a relatat că fermierii germani, susţinuţi de fermieri polonezi, au blocat părţi ale frontierei cu Polonia.

Frustrarea fermierilor europeni a atins punctul culminant la Bruxelles, joi, când agricultorii au aruncat cu ouă în Parlamentul European, au dat cu petarde şi au provocat incendii, cerând liderilor UE să facă mai mult pentru a-i ajuta.

Protestele au izbucnit în mai multe ţări, expunând furia faţă de preţurile scăzute ale produselor, creşterea costurilor, importurile ieftine şi constrângerile impuse de eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice.

Fermierii au blocat vineri graniţa dintre Olanda şi Belgia şi au ocupat drumuri în Grecia. Un site guvernamental de trafic arăta că blocajele de pe trei autostrăzi cheie de la graniţa Olandei cu Belgia au rămas în vigoare vineri seara.

"Politica Agricolă Comună (PAC) a devenit treptat o politică ecologică comună, fără nicio recunoaştere pentru noi, producătorii de alimente", s-a plâns într-un comunicat sindicatul belgian al fermierilor ABS.

În replică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerţ şi agricultură, Olof Gill, a declarat că sprijinul Comisiei pentru sectorul agricol este o constantă a UE şi că pentru perioada 2023-2027, peste 300 de miliarde de euro vor fi distribuite fermierilor europeni în cadrul PAC.

În portul belgian Zeebrugge - punct important pentru importurile de maşini şi unele produse proaspete din Marea Britanie şi din alte părţi - fermierii au început vineri seara să ridice o blocadă care a început miercuri şi a lăsat imobilizate în afara portului 2.000 de camioane. Printre producătorii de automobile care trimit livrări prin Zeebrugge se numără Tesla, BMW, Mercedes, Hyundai şi Volvo. Portul a declarat că se va concentra acum pe aducerea camioanelor în port sau într-o zonă de parcare temporară de la aeroportul Ostende.

De asemenea, fermierii au organizat blocaje în centrul şi nordul Greciei, cerând o scutire permanentă de taxe pe motorină şi despăgubiri mai rapide pentru pierderile cauzate de inundaţii.

În Portugalia, unde tractoarele au blocat joi cel puţin trei drumuri care leagă Portugalia de Spania, un drum din regiunea sudică Alentejo, în apropiere de graniţă, a rămas blocat vineri, iar fermierii au organizat marşuri lente în mai multe locuri.

Fermierii spanioli au declarat la începutul acestei săptămâni că vor ieşi şi ei în stradă în februarie pentru a protesta faţă de reglementările europene şi faţă de lipsa de sprijin guvernamental.

În schimb, fermierii francezi au început să ridice blocajele după ce guvernul le-a făcut noi concesii, iar în România, premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor au semnat, vineri la Palatul Victoria, un acord prin care să se pună capăt de îndată acţiunilor de protest.

Fermierii francezi demontau vineri baricadele din zeci de locuri, inclusiv de pe mai multe autostrăzi care duc spre Paris, după ce au primit mai multe promisiuni din partea guvernului. "Cel mai rău punct al crizei a trecut, dar problemele cu care trebuie să ne confruntăm acum sunt în faţa noastră", a declarat ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, la televiziunea CNEWS.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
"Un atac complex". Nordul Israelului, vizat de drone și rachete ghidate lansate de Hezbollah. Ținta organizației libaneze

Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat, sâmbătă, că a vizat două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva "locuinţelor civile" din sudul Libanului, informează AFP.

Haos global, dezastru economic și conflict nuclear. Un expert explică ce înseamnă înfrângerea Ucrainei pentru omenire
Haos global, dezastru economic și conflict nuclear. Un expert explică ce înseamnă înfrângerea Ucrainei pentru omenire

O victorie a Rusiei în Ucraina ar putea să arunce lumea în dezordine, să transforme economia globală și să declanșeze conflictul nuclear, a avertizat Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan.

 

Cutremur puternic, cu magnitudinea 6,4, raportat sâmbătă seara. Unde a fost resimțit
Cutremur puternic, cu magnitudinea 6,4, raportat sâmbătă seara. Unde a fost resimțit

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,4, s-a produs, sâmbătă, în Java, Indonezia.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.