Femeile din Afganistan cer ajutor și speră că lumea le aude: "Frica o simți în piept ca pe o pasăre neagră"
Pe măsură ce talibanii au preluat controlul în Afaganistan, pe lângă situația extrem de periculoasă din prezent, toată lumea se întreabă ce se va întâmpla cu femeile de aici.
Numeroase rapoarte arată că sute de mii de oameni își părăsesc casele. Agenția ONU pentru refugiați susține că 80% dintre cei care au părăsit țara din mai până acum sunt femei și copii.
Ce înseamnă schimbările din ultimele zile pentru femei și copii
Când talibanii au preluat puterea în Afganistan au început să aplice propria versiune a legii islamice și să introducă pedepse brutale. Sub conducerea lor, femeile au fost nevoite să își acopere complet trupurile și aveau voie să părăsească locuința doar în prezența unei rude de sex masculin.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Talibanii au interzis, de asemenea, dreptul fetelor de a merge la școală, iar femeile nu aveau voie să lucreze în afara casei. Le-a fost interzis și dreptul la vot.
CITEȘTE ȘI Afganistan: Talibanii le obligă pe femei să-și părăsească locurile de muncă
Femeile au fost supuse unor pedepse crude pentru că nu au respectat aceste reguli, inclusiv fiind bătute, biciuite sau ucise cu pietre, dacă erau găsite vinovate de adulter.
Lucrurile s-au schimbat în ultimii 20 de ani
Odată cu căderea talibanilor, în 2001, situația fetelor și femeilor s-a îmbunătășit enorm, chiar dacă au avut parte de schimbări fragile și parțiale, schimbarea s-a observat.
Femeile au ajuns să ocupe funcții de ambasador, ministru, guvernator sau în poliție și la forțele de securitate.
CITEȘTE ȘI: Femeie afgană, care trăiește în Kabul-ul cucerit de talibani: ”Acum trebuie să ard tot”
În 2003, Guvernul afgan a ratificat Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor. În 2004, constituția afgana a fost modificată, astfel încât cetățenii afgani, bărbați și femei, aveau drepturi și obligații egale în fața legii.
Apoi, în 2009, a fost introdusă o lege care proteja femeile de căsătoriile forțate și violență.
În timp, țara a trecut de la nicio fată la școală la zeci de mii la universități. E adevărat, într-un proces foarte lent și instabil.
Întoarcerea la zilele negre
Oficial, liderii talibanilor au spus că le vor garanta drepturile femeilor, “conform islamului”, dar acest lucru a fost întâmpinat cu mare scepticism, notează The Conversation.
În iulie, Organizația Națiunilor Unite a raportat că numărul femeilor și fetelor ucise în primele șase luni ale anului aproape s-a dublat față de aceeași perioadă din 2020.
În zonele controlate de talibani, fetele nu au mai avut voie să meargă la școală și libertatea de mișcare a fost restricționată, fiind raportate și cazuri de căsătorii forțate.
De asemenea, femeile au început să poarte iar burqa, distrugând practiv “dovezile” educației lor, în încercarea de a se proteja de talibani.
“Nu mă așteptam să fim private de toate drepturile de bază, din nou, și să ne întoarcem în timp 20 de ani. Dar după 20 de ani de luptă pentru drepturile și libertățile noastre, trebuie să purtăm burqa și să ne ascundem identitatea”, a spus o femeie sub protecția anonimatului pentry The Guardian.
În cadrul protestelor față de întoarcerea talibanilor, unele femei chiar au pus mâna pe arme. Dar acest lucru nu este suficient pentru a proteja femeile și fetele.
În prezent, America și aliații săi încearcă salvarea cetățenilor și personalului său din Afganistan. Dar ce se va întâmpla cu oamenii de aici în viitor?
Femeile și fetele cer ajutor pe măsură ce puterea talibanilor crește în zonă și speră că lumea le va asculta.
Aisha Khurram: Liderii mondiali și afgani au dezamăgit generația tânără din Afganistan în cel mai crud mod imaginabil
Aisha Khurram a petrecut o primă noapte sub conducerea talibanilor. Sunetul împușcăturilor și zgomotul de la avioane străpungeau tăcerea, în timp ce ea se gândea la o zi care “ne-a spulberat sufletele”.
“A fost ca o zi de judecată pentru întreaga națiune să vad cum totul se prăbușește într-o clipire”, a spus ea pentru AP și citată și de France 24.
Aisha Khurram are 22 de ani și este reprezentant al Organizației Națiunilor Unite. În doar câteva luni ar fi trebuit să absolve Universitatea din Kabul. Dar viitorul său și al colegelor sale este incert.
"Liderii mondiali și afgani au dezamăgit generația tânără din Afganistan în cel mai crud mod imaginabil. Este un coșmar pentru femeile educate care și-au imaginat un viitor mai luminos pentru ele și pentru generațiile viitoare", a punctat ea.
Femeilor de aici nu este ușor să creadă în promisiunea liderilor talibani, care s-au chinuit să ofere o imagine mai blândă a ceea ce urmează să se întâmple față de perioada în care au condus ultima dată Afganistanul.
"Istoria se repetă", e tot ce mai poate spune tânăra de 22 de ani.
VEZI ȘI: Istoria de două decenii a conflictului din Afganistan. Cum a apărut și ce urmează
În ultimele 24 de ore, numeroase femei important din Kabul au transmis pe rețelele sociale durerea pe care o simt în aceste momente.
"Încep ziua uitându-mă pe străzile goale din Kabul", a scris Fawzia Koofi, activist pentru drepturile omului, politician și fost vicepreședinte al Parlamentului din Afganistan.
"Istoria se repetă atât de repede", spune și ea.
"Frica o simți în piept ca pe o pasăre neagră", a transmis și Musla Destageer, lector la Universitatea Americană din Afganistan.
Urmărește AICI cele mai importante informații despre situația din Afganistan