Reacții internaționale la starea de haos din Kabul, după căderea Afganistanului în mâinile talibanilor

Soldați din Afganistan

Talibanii au cucerit capitala Afganistanului, Kabul, duminică iar președintele statului a fugit din țară pentru a evita vărsarea de sânge. 

 

Biden, așteptat să se adreseze poporului american pe tema haosului din Afganistan 

Președintele american, Joe Biden a decis, sâmbătă, să suplimenteze cu 6.000 de persoane efectivul militar din Kabul pentru a asigura evacuarea în siguranță a civililor în faţa ofensivei puternice a talibanilor.

Biden i-a avertizat pe talibani că orice acţiune care „ar pune în pericol cetăţenii americani sau misiunea noastră va primi un răspuns militar rapid şi puternic”.

Președintele SUA şi-a apărat recent decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan: „Un an sau cinci ani de prezenţă militară americană nu ar fi făcut nicio diferenţă, atunci când armata afgană nu poate sau nu vrea să-şi apere propria ţară”.

Citește și
Ambasada Rusiei la Kabul: Preşedintele afgan a fugit cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, nu au încăput toți
Ambasada Rusiei la Kabul: Preşedintele afgan a fugit cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, nu au încăput toți

„Sunt al patrulea preşedinte care conduce o prezenţă militară americană în Afganistan - doi republicani, doi democraţi'', a mai spus Biden. „Nu voi lăsa acest război pentru al cincilea”, a adăugat preşedintele SUA.

Președintele american urmează să se adreseze poporului american în scurt timp, după cum a anunțat Jake Sullivan, consilierul său pe probleme de securitate națională.

Trump profită de ocazie pentru a-i cere demisia lui Biden 

 

Pe de altă parte, fostul președinte american Donald Trump îi cere lui Joe Biden să demisioneze din funcție. „Este timpul ca discreditatul Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar şi din cauza creşterii ameţitoare a COVID-ului, a dezastrului de la graniţă, a suprimării independenţei noastre energetice şi a paraliziei economiei noastre”, a scris fostul preşedinte republican într-un comunicat.

CE: „Criza din Afganistan arată necesitatea modificarea regulilor UE privind migrația și azilul”


Vicepreședintele Comisiei Europene susține că situația din Afganistan şi din Belarus arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul.
„Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa”, a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016. Atunci, sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.

UE: „Situația este foarte urgentă”

 


Preluarea Kabulului de către talibani „a făcut încă şi mai urgentă asigurarea protecţiei” împotriva posibilelor represalii la adresa personalului afgan al Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al UE.

„Situaţia este foarte urgentă, o luăm foarte în serios şi continuăm să lucrăm împreună, cu statele membre ale UE, pentru aplicarea unor soluţii rapide pentru personalul afgan şi pentru securitatea acestuia. Suntem în contact strâns cu statele membre pentru a maximiza posibilităţile pentru angajaţii noştri locali şi familiile lor pentru a-i reloca în siguranţă”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

„Înţelegem că negocieri sunt în curs în legătură cu un sistem de tranziţie şi vom reacţiona în funcţie” de rezultatul lor, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit căruia „trebuie evitate alte masacre şi victime”.


Ministrul Apărării britanic: Nu ne mai întoarcem

 

Talibanii controlează Afganistanul şi forţele britanice şi ale NATO nu se vor mai întoarce pentru a lupta împotriva insurgenţilor, a declarat Ben Wallace, ministrul Apărării britanic.

„Confirm că talibanii controlează ţara. Adică nu trebuie să fii analist politic ca să-ţi dai seama că exact aşa stau lucrurile”, a transmis ministrul britanic.

Wallace exclude revenirea Marii Britanii și a NATO în Afganistan: „Nu există această opţiune... de a ne întoarce”, a afirmat el.

Ministrul a explicat că zona militară a aeroportului din Kabul este sigură şi că Marea Britanie face tot ce poate pentru a evacua cetăţeni britanici şi afgani care au legături cu Regatul Unit.

„Ţinta noastră este...de circa 1.200 până la 1.500 de plecări pe zi în conformitate cu capacitatea aeronavelor noastre şi vom menţine acest aflux”, a spus el.

Totodată, Wallace a explicat că nu este încă momentul unei decizii de a-i recunoaşte pe talibani drept guvernul afgan. „Cred că se vor mai întâmpla multe înaintea luării acestor decizii. Evident că testul suprem rezidă mai degrabă în acţiunile lor, decât în vorbele lor”, a menţionat ministrul britanic.


"Înlocuitorul" Angelei Merkel, Armin Laschet: Este cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa

 

Preşedintele Uniunii Creştin-Democrate germane, Armin Laschet, candidat la succesiunea cancelarului Angela Merkel, a calificat luni retragerea din Afganistan a trupelor occidentale drept „cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa”, transmite AFP.

„Este cel mai mare fiasco pe care NATO l-a suferit de la crearea sa şi suntem confruntaţi acum cu o schimbare de epocă”, a declarat Laschet.

Potrivit Reuters, el a afirmat că armata germană are nevoie de un mandat puternic pentru a realiza operaţiunea de evacuare din Afganistan. Misiunea este „una din cele mai periculoase” pe care forţele armate germane le au de îndeplinit, a explicat Laschet, care a descris situaţia din capitala afgană Kabul drept „complet neclară”.

Germania vrea să trimită soldaţi în Afganistan pentru evacuarea ultimilor germani, dar şi a afganilor ameninţaţi în ţara cucerită de talibani.

Angela Merkel va cere un mandat deputaţilor pentru a desfăşura „câteva sute de soldaţi” pentru această evacuare.
Potrivit proiectului, un pod aerian va fi instaurat pentru a permite evacuarea a 2.000 de afgani care au lucrat pentru nemţi, „în special femei ameninţate, angajaţi pentru drepturile omului şi alţi activişti din ONG-uri”.

Proiectul va fi adoptat miercuri, iar după consultări cu SUA, Guvernul de la Berlin vrea o evacuare până la 31 august.


Iran: Plecarea americanilor din Afganistan, o oportunitate pentru pace

 


Ebrahim Raisi, președintele Iranului a transmis că înfrângerea americanilor în Afganistan ar trebui să se transforme într-o oportunitate de pace.

„Înfrângerea militară şi plecarea SUA din Afganistan trebuie să se transforme într-o oportunitate pentru a stabili securitatea şi o pace durabilă”, a declarat președintele Iranului.


Turcia va colabora cu Pakistanul la stabilizarea situației în Afganistan

 


„Turcia se confruntă cu un val crescând de migranţi afgani care vin prin Iran. Vom continua să facem eforturi pentru a permite revenirea la stabilitate în regiune, începând cu Afganistanul", a declarat pre;edintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Pentru aceasta, vom continua şi ne vom aprofunda cooperarea cu Pakistanul. Suntem hotărâţi să ne mobilizăm toate mijloacele aflate la dispoziţia noastră pentru a reuşi aceasta", a mai adăugat Erdogan.

România și peste 60 state, declarație comună privind situația din Afganistan

 

România şi mai mult de 60 de state au emis o declaraţie comună privind situaţia din Afganistan, prin care cer ca cetăţenilor afgani şi străini ce doresc să plece din ţară să le fie permis să facă acest lucru şi prin care fac apel la cei care se află acum la conducere să protejeze vieţile oamenilor şi să restabilească ordinea civilă.

Textul a fost semnat de către Australia, Austria, Bahamas, Belgia, Burkina Faso, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Coasta de Fildeş, Cehia, Denemarca, Republica Dominicană, El Salvador, Estonia, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Mirconesia, Fiji, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liberia, Lichtenstein, Lituania, Luxembourg, Malta , Insulele Marshall, Mauritania, Nauru, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia, Palau, Panama, Paraguay, Polonia, Portugalia, Qatar, Coreea de Sud, Cipru, România, SUA, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Suedia, Togo, Tonga, Uganda, Regatul Unit al Marii Britanii, Ucraina şi Yemen.

„Având în vedere situaţia securităţii care se deteriorează, sprijinim, facem eforturi pentru a securiza şi apelăm la toate părţile să respecte şi să înlesnească plecarea în siguranţă şi organizată a cetăţenilor străini şi a afaganilor care doresc să părăsească ţara. Cei care se află în poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii oamenilor şi a proprietăţii şi pentru imediata restabilire a securităţii şi ordinii civile”, se arată în document.

„Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să plece trebuie să le fie permis să facă asta; drumurile, aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei trebuie să rămână deschise şi calmul trebuie menţinut. Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă şi cu demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Video. Viața de lux pe care o avea unul dintre liderii militari afgani, prezentată de talibanii care i-au invadat casa
Video. Viața de lux pe care o avea unul dintre liderii militari afgani, prezentată de talibanii care i-au invadat casa

Talibanii care au invadat Mazar-i-Sharif au filmat opulenţa în care trăia unul dintre cei mai cunoscuţi lideri militari regionali. Acesta a fugit din oraş înainte de a fi cucerit de insurgenţi.

Ambasada Rusiei la Kabul: Preşedintele afgan a fugit cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, nu au încăput toți
Ambasada Rusiei la Kabul: Preşedintele afgan a fugit cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, nu au încăput toți

Ambasada Rusiei la Kabul a afirmat luni că preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, dar chiar şi aşa ar fi fost nevoit să renunţe la o parte din bani, relatează Reuters, citând agenţia rusă RIA.

Cum se va numi Afganistanul după revenirea talibanilor la putere
Cum se va numi Afganistanul după revenirea talibanilor la putere

Numele Afaganistanului ar putea fi schimbat, după ce talibanii au cucerit capitala. De acum, statul va purta numele de Emiratul Islamic al Afganistanului.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.