O nouă zi de foc, în Afganistan. Se cere evitarea spațiului aerian afgan. Biden a transmis un mesaj clar

×
Codul embed a fost copiat

După ce militanţii talibani au acaparat capitala Afganistanului, duminică, situația a degenerat, oamenii luând, luni, cu asalt aeroportul din Kabul, încercând să fugă. Joe Biden a ieșit și a transmis un mesaj clar: vor încheia retragerea trupelor.

Știrile ProTv v-a prezentat toate noutățile din Kabul, după ce insurgenții au reușit să preia controlul.

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul şi au preluat Palatul Prezidenţial, după ce în ultimele săptămâni au cucerit, pe rând, principalele oraşe ale Afganistanului, în urma retragerii trupelor americane şi NATO.

Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, a anunţat că a părăsit ţara pentru a evita vărsarea de sânge.

Luni, oamenii au început să ia cu asalt aeroportul din Kabul, încercând să scape.

Citește și
burqa, femeie, musulman
Femeie afgană, care trăiește în Kabul-ul cucerit de talibani: ”Acum trebuie să ard tot”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Desfășurarea evenimentelor de luni:

UPDATE 23:30 - Președintele american, Joe Biden, a vorbit, luni seara, despre situația din Afganistan, unde talibanii au acaparat capitala.

„Îmi mențin decizia. Am promis mereu poporului american că voi fi direct. Adevărul este că totul s-a desfășurat mai repede decât am anticipat. Ceea ce s-a întâmplat este faptul că liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară, iar armata afgană a cedat în unele cazuri fără a încerca măcar să lupte”, a spus Biden.

“Trupele americane nu pot și nu trebuie să lupte într-un război și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl ducă”, a continuat Biden.

UPDATE 22:42 - Daniela Onofrei, o româncă aflată în Afganistan, a vorbit, pentru Europa FM, despre situaţia de pe aeroportul din Kabul, ea fiind blocată cu alţi circa 30 de români.

Ea a explicat c toţi lucrau pentru companii care deserveau Aeroportul din capitala afgană.

“Aveam avioane alocate, asteptăm să fim evacuaţi în siguranţă. Toţi românii se află în baza militară” – a spus Daniela Onofrei, precizând că nu au reușit să mai discute cu civilii afgani pe care îi cunoșteau.

 

UPDATE 21:43 - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că Afganistanul nu trebuie să redevină "sanctuarul terorismului aşa cum a fost".

"Este datoria şi demnitatea noastră să îi protejăm pe cei care ne-au ajutat: traducători, şoferi, bucătari şi atâţia alţii. Aproape 800 de persoane sunt deja pe pământ francez. Mai multe zeci de persoane sunt încă acolo (...) pentru care rămânem mobilizaţi", a declarat şeful statului.

"Vom avea iniţiative comune cu Boris Johnson. Afganistanul nu trebuie să redevină sanctuarul terorismului aşa cum a fost. Vom face totul pentru ca Rusia, Europa şi Statele Unite să poată coopera", a mai spus el, citat de News.ro.

UPDATE 20:49 - Prim-ministrul britanic Boris Johnson a cerut organizarea unei reuniuni virtuale a liderilor G7 "în zilele următoare" pentru a discuta situaţia din Afganistan, informează Agerpres, citând France Presse şi Reuters.

UPDATE 20:44 - Autoritatea pentru aviaţie din Afganistan a transmis că spaţiul aerian al ţării a fost ”eliberat pentru armată” şi a recomandat companiilor aeriene să evite coridoarele afgane, ceea ce a determinat operatorii majori să îşi devieze zborurile, transmite News.ro, citând Reuters.

UPDATE 20:17 - Haosul provocat luni pe aeroportul din Kabul a dus la moartea a şapte persoane, între acestea fiind si cele care au căzut de pe un avion militar american care decola, notează News.ro, citând AP.

UPDATE 18:35 - Președintele american, Joe Biden, va suține, luni seara, un discurs despre situația din Afganistan. 

UPDATE 16:23 - Gruparea Hamas i-a felicitat pe talibani pentru ocuparea teritoriilor și pentru că au pus capăt prezenței americanilor în țară, după 20 de ani, conform AP. 

UPDATE 16:06 - Armata americană a suspendat temporar zborurile de pe aeroportul din Kabul, în timp ce trupele americane înceară să disperseze mulțimea de pe piste, după cum a declarat un oficial militar american pentru CNN. Zborurile vor fi suspendate până când pistele vor fi din nou sigure, după cum a spus oficialul. 

UPDATE 12.00: Mii de oameni disperaţi să fugă din Afganistan au încercat să se suie în avioane şi au provocat luni haos pe aeroportul din Kabul.

Vedeți aici momentul șocant în care două persoane au căzut dintr-un avion militar care decolase.

Mareea de oameni a început să sosească încă de noaptea trecută pe aeroportul internaţional Hamid Karzai, din capitala afgană, mulţi dintre ei neavând nici măcar documente de călătorie sau viză.

Cei mai mulţi sunt oameni obişnuiţi care s-au grăbit să ajungă la aeroport mânaţi de ideea că SUA, care îşi evacuează personalul, îi va scoate din ţară şi pe afgani, a declarat pentru EFE un funcţionar al aeroportului sub rezerva anonimatului.

Pentru moment, nici forţele de securitate afgane şi nici luptătorii talibani nu şi-au asumat securitatea aeroportului, a adăugat el. 

Zeci de persoane au fost lovite, printre care şi copii, după ce oamenii s-au îmbulzit pentru a ajunge pe pistă, unde staţionează mai multe avioane programate pentru o evacuare limitată a unor cetăţeni străini, a mai spus funcţionarul aeroportuar.

În prezent, toate zborurile de pe aeroportul internaţional Hamid Karzai sunt suspendate temporar, a informat într-un comunicat Autoritatea pentru Aviaţie Civilă din Afganistan.

''Nu vă apropiaţi de aeroport până când zborurile nu sunt reluate'', a transmis instituţia afgană.

În înregistrări video difuzate pe reţelele sociale pot fi observate sute de persoane care se împing şi se urcă unele peste altele pentru a sui în avion, iar în alte înregistrări pot fi auzite focuri de armă.

UPDATE 11:00: Uniunea Europeană lucrează cu statele membre pentru a găsi soluţii rapide pentru mutarea angajaţilor locali afgani şi familiilor lor într-un loc sigur, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

''Chestiunea este extrem de urgentă, o tratăm foarte serios şi continuăm să lucrăm asiduu, împreună cu statele membre UE, pentru implementarea soluţiilor rapide pentru ei şi pentru a le garanta securitatea'', a spus reprezentantul executivului comunitar.

UPDATE 10:00: Cel puţin cinci persoane au decedat luni în interiorul aeroportului din Kabul, în timp ce sute de persoane încercau să intre cu forţa în avioanele care părăsesc capitala afgană.

Un martor a spus că a văzut corpurile a cinci persoane fiind luate de un vehicul, iar un altul a afirmat că nu este clar dacă victimele fuseseră ucise de focuri de armă sau au murit din cauza busculadei create.

UPDATE 09:00: Talibanii controlează Afganistanul şi forţele britanice şi ale NATO nu se vor mai întoarce pentru a lupta împotriva insurgenţilor, a declarat luni ministrul apărării britanic Ben Wallace, transmite Reuters.

''Confirm că talibanii controlează ţara. Adică nu trebuie să fii analist politic ca să-ţi dai seama că exact aşa stau lucrurile'', a declarat pentru Sky News ministrul britanic.

Întrebat dacă Marea Britanie şi NATO vor reveni în Afganistan, Wallace a exclus această posibilitate. ''Nu există această opţiune... de a ne întoarce'', a afirmat el.

UPDATE 08:15: Forţele americane au tras focuri de armă în aer luni pe aeroportul din Kabul, unde numeroşi afgani au invadat pista, încercând să fugă din ţara lor.

''Mulţimea a scăpat de sub control'', a declarat un oficial american prin telefon pentru Reuters. ''Tirul a avut ca scop doar să calmeze haosul'', a adăugat el.

Sute de afgani au blocat aeroportul încercând să iasă din ţară după ce insurgenţii talibani au intrat duminică în capitală. Trupele americane se află la comanda aeroportului, ajutând la evacuarea personalului ambasadei SUA şi a altor civili.

Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm frenetic în weekend la Kabul, conform AFP.

Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ''trebuie să li se permită să facă acest lucru'', au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani să dea dovadă de ''responsabilitate'' în această privinţă.

UPDATE 08:00: Majoritatea diplomaţilor occidentali au părăsit capitala Kabul, a declarat luni un oficial american.

"Pot spune cu certitudine că majoritatea personalului diplomatic occidental este plecat din Kabul acum", a declarat oficialul pentru Reuters.

A mai rămas doar o parte din personalul auxiliar, a adăugat oficialul american.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Afganistan: Talibanii le obligă pe femei să-și părăsească locurile de muncă
Afganistan: Talibanii le obligă pe femei să-și părăsească locurile de muncă

Deși au promis că le vor permite femeilor să lucreze, talibanii le-au obligat pe angajatele unor bănci să-și părăsească locurile de muncă, informează agenția Reuters, citată de Al Jazeera.

Femeie afgană, care trăiește în Kabul-ul cucerit de talibani: ”Acum trebuie să ard tot”
Femeie afgană, care trăiește în Kabul-ul cucerit de talibani: ”Acum trebuie să ard tot”

Într-un mesaj publicat de The Guardian, o femeie afgană care trăiește în Kabul povestește clipele de groază prin care trece acum, după ce capitala Afganistanului a fost cucerită de talibani.

Militanții talibani, la putere în Afganistan. Guvernul s-a prăbușit, iar președintele a fugit din țară
Militanții talibani, la putere în Afganistan. Guvernul s-a prăbușit, iar președintele a fugit din țară

La aproape 20 de ani de la debutul războiului din Afganistan, militanţii talibani au preluat din nou controlul capitalei Kabul.

Istoria de două decenii a conflictului din Afganistan. Cum a apărut și ce urmează
Istoria de două decenii a conflictului din Afganistan. Cum a apărut și ce urmează

După 20 de ani de conflict, forțele străine ar fi trebuit să se retragă din Afganistan în urma unui acord între Statele Unite ale Americii și militanții talibani pe care i-au îndepărtat de la putere în 2001.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.