Talibanii au intrat în capitala Kabul. Primul mesaj al președintelui afgan, după ce a fugit din țară

×
Codul embed a fost copiat

Talibanii au intrat, duminică, din toate direcțiile în capitala Kabul, ultimul oraș important controlat de guvern. Președintele afgan a ajuns să părăsescă palatul prezidențial și chiar și țara, confirmând acest lucru, după câteva ore de incertitudine.

Desfășurarea evenimentelor de duminică: 

UPDATE 21:56 - Președintele afgan a transmis un mesaj după ce a părăsit țara. 

"A fost o decizie grea. Ar fi trebui să stau în fața talibanilor înarmați care voiau să intre în palat sau să părăsesc țara dragă pentru care mi-am dedicat o viață să o protejez? Pentru a evita vărsarea de sânge am considerat că este mai bine să plec", a transmis președintele într-un mesaj, citat de The Telegraph. 

UPDATE 21:34 - Conform unor imagini transmise pe Twitter, talibanii au îndepărtat steagul afgan de pe palatul prezidențial și l-au pus pe cel taliban. 

Citește și
Soldat din Afganistan
MAE îi îndeamnă pe români să părăsească de urgenţă Afganistanul. Țara se află pe marginea prăpastiei
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

 

UPDATE 19:19 - Talibanii susțin că au preluat controlul asupra palatului prezidenţial afgan, după cum au declarat doi comandanţi ai acestora, pentru Reuters, notează Alarabiya.net.

UPDATE 19:13 - Un fum gros a apărut deasupra ambasadei SUA din Kabul. Ambasada și-a instruit tot personalul să distrugă documentele și dispozitivele electronice, informează ABC News.

 

UPDATE 17:24 - Președintele afgan, Ashraf Ghani, a părăsit Afganistanul, conform presei străine, lăsând drumul liber pentru ca talibanii să preia controlul asupra țării. Biroul de presă al președintelui a refuzat să spună detalii despre locația președintelui din motive de securitate, conform Ajjazeera.

Totuși, Reuters citează un înalt oficial din Ministerul Apărării și spune că președintele afgan ar fi fugit în Tadjikistan. 

UPDATE 16:10: Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, le-a cerut duminică forţelor de securitate să garanteze ''securitatea tuturor cetăţenilor'' menţinând ordinea publică în Kabul, în timp ce talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea, transmite AFP.

''Am ordonat forţelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forţă'', a declarat şeful statului afgan într-un mesaj video trimis presei.
 

UPDATE 13:10: Canalul Al Arabiya a publicat primele imagini cu talibani intrând în Kabul. 

UPDATE 12:50: Un 'transfer paşnic al puterii' către un guvern de tranziţie va avea loc, a anunţat duminică ministrul de Interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal.

''Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (...) Nu va exista un atac asupra oraşului. Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie'', a declarat Mirzakwal într-un mesaj video.

Potrivit CNN, administraţia de tranziţie probabil va fi formată din reprezentanţi importanţi ai talibanilor şi “resturi ale administraţiei Ghani”.

UPDATE 12:10: Trei oficiali afgani au declarat că talibanii sunt în districtele Kalakan, Qarabagh şi Paghman.

UPDATE 12:00: Personalul ambasadei SUA de la Kabul este evacuat cu elicopterul. Informația este confirmată de corespondentul Washington Post.

Potrivit relatărilor presei, talibanii “intră în Kabul din toate părțile“, în timp ce forțele internaționale se pregătesc să-și evacueze diplomații. Biroul președintelui negă însă aceste informații.

"Au fost focuri de armă sporadice în Kabul, Kabul nu a fost atactat, forțele de securitate și apărare a țării cooperează cu partenerii internaționali să asigure securitatea orașului, situația este sub control", se arată în mesaj al președintelui.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că vrea o negociere pașnică și nu intenționează să se răzbune pe nimeni, inclusiv pe cei care au slujit în guvernul sau armata țării.

Cu doar câteva ore înainte, militanţii talibani au anunţat că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a Kabulului.

O analiză despre cum  au reușit insurgenții să cucerească rând pe rând marile orașe din Afganistan este disponibilă aici.

Talibanii au preluat duminică dimineaţa și controlul în oraşul Jalalabad, în estul Afganistanului.

''Ne-am trezit în această dimineaţă cu steagurile albe talibane în tot oraşul. Sunt în oraş. Au intrat fără luptă'', a declarat pentru AFP Ahmad Wali, un locuitor din Jalalabad.

Talibanii au revendicat, de asemenea, capturarea oraşului. ''Cu câteva momente în urmă, mujahedinii au intrat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar. Toate zonele sunt acum sub controlul lor'', a declarat Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestora.

Cronologia capturării orașelor de către insurgenți

 

Cronologia preluării controlului capitalelor provinciilor din Afganistan de către talibani este următoarea:

6 august - Zaranj. Talibanii preiau controlul oraşului din provincia din sud Nimroz. Este prima capitală de provincie care a căzut în mâinile insurgenţilor.

7 august - Sheberghan.

8 august - Kunduz, Taloqan şi Sar-E-Pul. Talibanii au preluat controlul în Kunduz, oraş din nord cu 270.000 de locuitori, considerat un premiu strategic, deoarece este la ‘poarta’ către provinciile bogate în minerale şi către asia centrală.

9 august - Aaybak.

10 august - Pul-E-Khumri.

11 august - Faizabad.

12 august - Ghazni şi Firus Koh.

13 august - Qala-E-Naw, Kandahar, Lashkar Gah şi Herat.

14 august - Pul-e-Alam, Maymana şi Mazar-I-Sharif, capitala provinciei Balkh şi cel mai mare oraş din nord.

15 august - Jalalabad. Insurgenţii au preluat controlul oraşului cheie din est, capitala provinciei Nangarhar.

SUA își evacuează diplomații

 

SUA au început, duminică, evacuarea diplomaţilor din ambasada Statelor Unite la Kabul.

“Avem un grup mic de oameni care pleacă acum. Majoritatea stafului este pregătit de plecare. Ambasada continuă să funcţioneze”, a declarat un oficial american.

Într-un mesaj pe Twitter, ambasada de la Kabul a precizat că le-a comunicat reprezentanţilor talibanilor la Doha că orice acţiune a lor care ar pune în pericol personalul american sau misiunea acestuia va fi întâmpinată cu o reacţie “rapidă şi puternică”. “Ambasadorul Tracey Jacobson se ocupă de eforturile de procesare , transport şi mutare a celor care au solicitat viză specială de imigranţi şi a altor aliaţi afgani. Sufletele noastre sunt alături de bărbaţii şi femeile din Afganistan care acum sunt în pericol. Lucrăm nonstop pentru evacuarea celeor care ne-au ajutat cauza”, se menţionează în mesaj.

Sâmbătă, preşedintele SUA Joe Biden a decis ca 5.000 de soldaţi să asigure evacuarea civililor din Kabul în faţa ofensivei talibanilor. Anterior, se vorbea de 3000 de soldaţi, însă numărul a fost mărit ca urmare a deteriorării mai rapide decât s-a estimat a situaţiei din Afganistan.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Talibanii au preluat controlul asupra a încă două capitale de provincii, în estul şi sud-estul ţării
Talibanii au preluat controlul asupra a încă două capitale de provincii, în estul şi sud-estul ţării

Militanţii talibani au preluat sâmbătă controlul asupra a încă două capitale de provincii din Afganistan, continuându-şi ofensiva începută în urmă cu nouă zile, relatează DPA.

MAE îi îndeamnă pe români să părăsească de urgenţă Afganistanul. Țara se află pe marginea prăpastiei
MAE îi îndeamnă pe români să părăsească de urgenţă Afganistanul. Țara se află pe marginea prăpastiei

MAE îi îndeamnă pe români să părăsească de urgenţă Afganistanul. Țara se află pe marginea prăpastiei după ofensiva talibanilor

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.