Facebook a închis mii de conturi care încercau să influențeze alegerile legislative din SUA


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 01 August 2018 08:22
Categorie: Stiri externe

Facebook a anunţat că a descoperit o campanie sofisticată, care pare să aibă ca scop influenţarea alegerilor legislative parţiale care vor avea loc la toamnă, în Statele Unite.

Compania a închis mai multe conturi şi pagini false care plăteau publicitate, creau evenimente şi postau mesaje menite să semene discordie în societatea americană.

Cele mai multe erau legate de protestul ultra-naţionaliştilor, organizat la Washington săptămâna viitoare.

Compania a anunţat că a închis 32 de pagini şi conturi false de pe Facebook şi Instagram care încercau coordonat să creeze diviziuni în societatea americană, prin intermediul unor mesaje politice bine ticluite.

Barbara Ortutay, reporter AP: "Aceste pagini erau urmărite de utilizatori adevăraţi. Creau evenimente la care nu e clar dacă a participat cineva şi postau publicitate pe Facebook şi pe Instagram."

Cel puţin una dintre paginile şterse era urmărită de peste 290.000 de conturi. Utilizatorii falşi au plătit 11.000 de dolari pentru a rula 150 de reclame. În plus, paginile închise au creat aproximativ 30 de evenimente începând din mai 2017.

Facebook nu are însă un răspuns cert la întrebarea arzătoare - cine este vinovat? Experţii companiei au găsit totuşi unele legături între conturile de acum şi cele create înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 de propagandă rusă.

Barbara Ortutay, reporter AP: "Cei de la Facebook nu incriminează direct Rusia pentru că ei sunt de părere că nu e treaba lor să facă asta şi nici nu au competenţa să stabilească motivaţiile acţiunii."

Facebook a recunoscut că cei care au creat conturile false şi-au acoperit mult mai bine urmele.

Barbara Ortutay, reporter AP: "Ideea e că ruşii nu au oprit intruziunile. Acţiunile lor s-au amplificat şi au devenit mai sofisticate. Facebook spune că securitate cibernetică e ca o cursă a înarmării. Iar problemele nu vor dispărea niciodată."

Facebook a recunoscut în septembrie, anul trecut, că ruşii au creat conturi false pe reţeaua socială cu scopul de a influenţa electoratul american înainte şi după alegerile prezidenţiale câştigate de Donald Trump. Şi serviciile americane de informaţii au ajuns la aceeaşi concluzie.

Rusia a negat însă vehement implicarea. Iar Trump şi-a atras recent un val de critici după ce NU l-a blamat public pe Vladimir Putin pe acest subiect la întrevederea din Helsinki.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Un șofer a fost amendat după o poză postată pe Facebook. Poliția s-a autosesizat
Aventura unui hoț într-un magazin, pentru a fura un seif care s-a dovedit a fi gol
Primul mesaj al lui Mihai Șora după externare: ”Ne revedem la Girafă”
VIDEO PROTVPLUS.RO