Donald Trump, atac la adresa lui Kim Jong-un: „Niciun regim nu și-a asuprit cetățenii precum această nemiloasă dictatură”

Donald Trump
Getty

Președintele american Donald Trump a adresat, marți seara, în discursul despre starea națiunii susținut la un an de la preluarea mandatului, necesitatea ca SUA să „își modernizeze și reconstruiască” arsenalul nuclear.

„La nivel global, ne întrecem cu regimuri dure, cu grupări teroriste și cu rivali precum China și Rusia, care ne pun la încercare interesele, economia și valorile. Atunci când ne confruntăm cu aceste pericole îngrozitoare, știm că slăbiciunile reprezintă calea cea mai sigură spre conflict. Puterea neegalată este cea mai sigură măsură pe care o putem lua pentru o apărare reală. Din acest motiv, îi cer Congresului să pună punct sechestrului periculos asupra apărării și să finanțeze măreața noastră armată. Ca parte din planul de apărare, trebuie să modernizăm și reconstruim arsenalul nuclear. Să sperăm că nu vom fi nevoiți să îl folosim, dar consolidarea acestuia va combate orice act de agresiune din partea altor națiuni. Poate într-o zi din viitor va veni un moment magic când toate țările lumii vor decide împreună să elimine arsenalul nuclear. Din nefericire, nu suntem încă în acel punct”, a spus liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a propus Congresului american să îi aprobe un buget de 603 miliarde de dolari pentru apărare, însă acesta i-a fost respins, scrie Politico.

Astfel, în discursul său a criticat atât Coreea de Nord, cât și Iranul, pentru programele nucleare.

„În timp ce ne consolidăm prieteniile în jurul lumii, vedem cu claritate cine ne sunt adversrii. Când poporul iranian s-a ridicat împotriva crimelor comise de o dictatură coruptă, n-am rămas tăcut. America e alături de poporul iranian în curajoasa lui luptă pentru libertate. Cer Congresului să se gândească la teribila înțelegere nucleară iraniană. Administrația mea a impus sancțiuni dure împotriva dictaturilor comuniste și socialiste din țări precum Cuba și Venezuela. Însă niciun regim nu și-a asuprit cetățeni mai mult și mai brutal decât nemiloasa dictatură din Coreea de nord. Scopul irațional al Coreei de Nord de a-și dezvolta programul nuclear ar putea să devină un curând o amenințare pentru securitatea noastră internă. Ducem o campanie prin care încercăm să prevenim ca un astfel de lucru să se întâmple. Experiența trecutului ne-a învățat că orice concesie invită la agresiuni și provocare. Nu voi repeta greșelile comise de fostele administrații, care ne-au adus în această situație periculoasă”, a mai afirmat Donald Trump în vața Congresului.

Citește și
Donald Trump, discursul despre Starea Nației
Donald Trump, discursul despre Starea Națiunii: a cerut arme nucleare şi a avertizat Rusia şi China
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

În opinia sa, pentu a înțelege „natura amenințării nucleare” care ar putea viza Statele Unite și aliații lor, este nevoie de „o privire la caracterul depravat al regimului nord-coreean.”

„Otto Warmbier era un student conștiincios la Universitatea Virginia. Ce student grozav era! Când se afla în Asia, unde urma să studieze, a decis să facă o vizită în Coreea de Nord. Drept urmare, acest tânăr minunat a fost arestat și acuzat de infracțiuni împotriva statului. După un proces rușinos, a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică, înainte să se întoarcă în America în luna iunie a anului trecut, grav rănit și aproape de moarte. A decedat la doar câteva zile după ce a ajuns acasă. Părinții săi Fred și Cindy sunt aici cu noi, alături de fratele și sora, Austin și Greta. În această seara, îi aducem un omagiu lui Otto”, a mai spus Trump.

Potrivit Politico, Senatul ia în considerare ca următoarea lege care va impune sancțiuni Coreei de Nord să poarte numele studentului care a murit.

„Alături de noi este și un alt martor al acestui regim: G Sung Ho. În 1966, era un băiat înfometat din Coreea de Nord. Într-o zi, a încercat să fure cărbuni, ca să improvizeze ceva de mâncare. În timul acesta, a leșinat pe liniile de tren, din cauză că era înfometat. S-a trezit când trenul i-a amputat membrele. Fratele și sora l-au hrănit cu puțina mâncare pe care o aveau, ca să-l ajute să își revină. Mai târziu, după o scurtă vizită în China, a fost torturat. Agresorii voiau să știe dacă a întâlnit vreun creștin. După aceea, a făcut în așa fel încât să fie eliberat. A călătorit mii de mile în cârje – din China în Asia de sud-est – în căutarea libertății. Tatăl său a fost prins când încerca să fugă și torturat până când a murit. Astăzi, G Sung Ho trăiește în Seoul, unde ajută la salvarea altor defectori. Are un picior nou, dar înțeleg că a păstrat cârjele, ca să nu uite niciodată cât de departe a ajuns. Povestea sa este o mărturie pentru oricine vrea să trăiască în libertate. Această dorință de libertate a dat naștere acestui loc special numit America”, a mai adăugat Donald Trump.

Reacția Coreei de Nord

La scurt timp după ce Trump a susținut discursul în Congres, Coreea de Nord a acuzat SUA că periclitează tentativele de unificare cu sudul.

„Imperialiștii americani sunt cauza tuturor nenorocirilor și suferințelor națiunii coreene și sunt inamicii păcii. În 15 iulie 1957, au declarat că vor începe înarmarea trupelor din Coreea de Sud, folosind arme nucleare. Pe 29 ianuarie 1958, au anunțat că vor aduce arme nucleare în Coreea e Sud. De mult timp, SUA au transformat sudul într-o bază nucleară avansată, cu scopul de a invada Coreea de Nord. De când cu Administrația Trump, mișcările Statelor Unite par să aprindă flacăra unui război nuclear. Încearcă să ne intimideze trimițând trei portavioane nucleare în apele din apropierea Peninsulei Coreea, ceea ce demonstrează că americanii își doresc cu disperare să izbucnească un război în Peninsulă, perturbând aspirațiile și dorințele poporului coreean de reîntregire a patriei. Este păcat că un asemenea agresor nuclear vorbește despre denuclearizare, pe motivul că există o amenințare nucleară pentru cineva. Ultimele amenințări ale Statelor Unite motivează Coreea de Nord și mai mult să își dezvolte programul, ca să se apere”, se precizează într-un articol postat pe agenția de presă nprd-coreenă KCNA, chiar în ziua în care Donald Trump a susținut discursul în Congres.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Donald Trump anunță desființarea Loteriei Vizelor, în discursul despre Starea Națiunii
Donald Trump anunță desființarea Loteriei Vizelor, în discursul despre Starea Națiunii

Președintele american Donald Trump a anunțat, marți seara, în discursul despre starea națiunii ținut la un an de la preluarea mandatului, că va desființa programul de loterie a vizelor.

Donald Trump, discursul despre Starea Națiunii: a cerut arme nucleare şi a avertizat Rusia şi China
Donald Trump, discursul despre Starea Națiunii: a cerut arme nucleare şi a avertizat Rusia şi China

În faţa celor două Camere ale Congresului reunite în şedinţă solemnă, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a lansat marţi seară un apel la unitate la finalul primului său an la putere care a divizat profund prima putere mondială.

Donald Trump, primul discurs despre Starea Națiunii. VIDEO
Donald Trump, primul discurs despre Starea Națiunii. VIDEO

Donald Trump se adresează Congresului în discursul despre Starea naţiunii, cel mai important din mandatul lui. Economia şi imigraţia vor fi temele centrale ale mesajului, mai ales că ultima e cheia adoptării noului buget.

Orașul chinez care are de suferit din cauza sancțiunilor impuse Coreei de Nord
Orașul chinez care are de suferit din cauza sancțiunilor impuse Coreei de Nord

Orașul chinez Dandong are de suferit din cauza sancțiunilor economice impuse Coreei de Nord, ca urmare a programului nuclear dezvoltat de regimul Kim Jong-un.

Kim Jong-un cere reunificarea Coreei. Cuvântare rară susținută în fața coreenilor
Kim Jong-un cere reunificarea Coreei. Cuvântare rară susținută în fața coreenilor

Coreea de Nord a cerut unificarea cu Coreea de Sud, cu promisiunea de a ”zdrobi” toate provocările pentru realizarea ”progresului”.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

De ce nu poate Popescu Piedone să se întoarcă la Sectorul 5, așa cum ar vrea Marcel Ciolacu. Analist: „Ar fi ca o înfrângere”
De ce nu poate Popescu Piedone să se întoarcă la Sectorul 5, așa cum ar vrea Marcel Ciolacu. Analist: „Ar fi ca o înfrângere”

La nici 12 ore după ce l-au schimbat pe medicul Cătălin Cîrstoiu cu Gabriela Firea în lupta pentru primăria Bucureștiului, social-democrații îi sugerează lui Cristian Popescu Piedone să se retragă din cursă.