Dispute diplomatice și tensiuni în creștere la summitul G7. Detalii care au atras atenția

Dată publicare: 26-08-2019 19:18
Dată actualizare: 26-08-2019 20:28


Situaţia din Amazon a deturnat şi agenda summitului G7. Şefii de stat şi de guvern au anunţat sprijin financiar şi logistic pentru ţările afectate.

Subiectul a declanşat, însă, şi o dispută deloc diplomatică între preşedinţii francez şi brazilian. În altă ordine de idei, liderii G7 au pledat la unison pentru un Iran non-nuclear. Următorul summit G7 va avea loc în Miami, Florida.

Președintele american Donald Trump a lipsit de la discuţia liderilor G7 despre climă şi urgenţa ecologică din bazinul amazonian, o absență pe care gazda a încercat s-o motiveze.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Aş vrea să anunţ ţările din bazinul amazonian care au cerut ajutor că le vom transfera 20 de milioane de euro, dar şi sprijin concret. Franţa va trimite echipamente şi efective ale armatei în regiune chiar în orele următoare. Lucrurile se mişcă, Iniţiativa Amazon, Carta pentru biodiversitate, facem progrese în aceste dosare şi n-ar trebui să interpretaţi absenţa preşedintelui Trump drept altceva decât prin programarea unor întâlniri bilaterale. Dar Statele Unite sunt cu noi şi în privinţa biodiversităţii şi a situaţiei din Amazon”.

Mult mai relaxantă a fost ziua pentru soţiile liderilor G7, care i-au admirat pe surferii ce profitau de ziua înnorată şi cu vânt puternic.

Catastrofa din Amazon a marcat o escaladare făţişă a tensiunilor între Brazilia şi Franța. Preşedintele francez a dorit să condiţioneze acordul comercial dintre Uniunea Europeană şi Brazilia de atitudinea preşedintelui Jair Bolsonaro împotriva incendiilor. Se pare însă că şi Angela Merkel şi Donald Tusk s-au împotrivit unui demers atât de ferm.

Riposta lui Jair Bolsonaro a fost o adevărată lovitură sub centură. Liderul brazilian a preluat amuzat postarea unui compatriot care le-a comparat pe Brigitte Macron şi pe prima doamnă a Braziliei, Michelle Bolsonaro, cu aproape 30 de ani mai tânără. „Acum înţelegeţi de ce Macron îl persecută pe Bolsonaro?”, suna întrebarea răutăcioasă ce însoţea fotomontajul. Comentariul lui Bolsonaro a fost zdrobitor: „Nu-l umili pe tip! Să mori de râs nu alta...”

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Sunt afirmaţii extraordinar de necuviincioase faţă de soţia mea. E trist, dar e trist în primul rând pentru el şi pentru braizlieni”.

În altă ordine de idei, fotografia de grup a summitului G7 a frapat prin poziţia marginaşa în care s-a regăsit premierul britanic, parcă izolat tacit de ceilalţi lideri. Observatorii şi-au dat coate văzând buzele ţuguiate ale lui Donald Trump când a pupat-o pe Angela Merkel. În schimb, au zâmbit cu subînţeles văzând ce încântată era Melania Trump să-l pupe pe şeful guvernului canadian. De altfel, Justin Trudeau ține la forma lui fizică, dovadă că nici la summit n-a renunţat la sesiunea de jogging matinal.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO