Descoperirea impresionanta facuta in Mexic. Ramasite vechi de 14.000 de ani au fost gasite sub un drum de pamant

Ultima actualizare: 30-06-2016 08:00
mamut - AFP/Getty

La peste doi metri adancime, o echipa de arheologi a descoperit in luna decembrie, in apropiere de Mexico, un craniu de mamut, cu imensii sai colti, in timpul unor lucrari de instalare a unor conducte de drenare, transmite sambata AFP.

Ramasitele, vechi de 14.000 de ani, au fost gasite la marginea unui drum de pamant, inconjurat de casele mici din satul Tultepec (la nord de Mexico). Impresionanta descoperire nu este totusi neobisnuita in zona. Potrivit lui Luis Cordoba, arheolog la Institutul National de Antropologie si Istorie (INAH), in acelasi cartier din Tultepec au mai fost gasite circa zece vestigii de mamut. "Acesta este insa primul care poate fi studiat fiindca in general oamenii nu anunta la timp, de teama opririi lucrarilor", arata Cordoba, conform Agerpres.

El afirma ca ramasite a circa 50 de mamuti au fost descoperite in jurul capitalei, lacul cu apa sarata care acoperea in trecut aceasta zona permitand o conservare foarte buna a osemintelor.

Mamutul din Tultepec, care avea 3,50 de metri inaltime, 5 metri lungime si aproape 5 tone, este pe trei sferturi complet si putin deteriorat. Osemintele amestecate arata ca animalul a fost transat de oameni pentru carne si piele.

Aceasta descoperire confirma o data in plus ca "in aceasta zona traiau oameni in urma cu 14.000 de ani, isi intelegeau mediul si stiau sa il foloseasca", precizeaza un tanar arheolog de 32 de ani, Felipe Munoz.

Explorarea, care a inceput in 25 aprilie, este aproape de sfarsit. Cei doi arheologi si trei muncitori intaresc craniul si coltii animalului pentru o deplasare fara riscuri. Vor fi duse la Casa de Cultura din Tultepec, unde au fost deja adunate celelalte oseminte. Daca INAH isi da acordul, scheletul mamutului va fi reconstituit si expus in sat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO