Descoperire istorica in Grecia. Arheologii au gasit vestigiile unui palat micenian in apropiere de Sparta


Ultimul update: Vineri 28 August 2015 07:01
Data publicarii: Marti 25 August 2015 21:10
Categorie: Stiri externe
Grecia

Vestigii ale unui palat din epoca miceniana, cu inscriptii in greaca arhaica, au fost descoperite in apropiere de Sparta, in Peloponez (sud), informeaza un comunicat al Ministerului grec al Culturii, transmite Agerpres.

Aceasta noua descoperire va permite sa se obtina informatii despre 'organizarea politica, administrativa, economica si societala a regiunii' si, mai ales, va aduce 'elemente noi privind credintele miceniene, precum si de ordin lingvistic', afirma documentul mentionat.

Rarele inscriptii vechi in Scriere Liniara B, forma arhaica a limbii grecesti, au fost scoase la lumina prin sapaturile arheologice realizate din 2009 la Agios Vassilios, localitate situata la aproximativ 300 e kilometri sud de Atena. Pe aceste placute de lut sunt inscrise referiri la ceremonii religioase si nume de locuri.
In palat, format din circa zece incaperi, au fost gasite obiecte de cult, figurine din argila, o cupa cu un cap de taur, scarabei, sabii si fragmente de picturi murale.

In nordul Peloponezului se afla principalul sit de civilizatie miceniana, cetatea Micene, scoasa la lumina in secolul al XIX-lea, care cuprinde vestigii ale palatului regal si morminte monumentale despre care se crede ca ar fi ale unor eroi din mitologia greaca.

Sapaturi arheologice s-au efectuat in peste 150 de situri din Grecia in 2015 si dovedesc 'importanta bogatiei arheologice si a mostenirii culturale a tarii', potrivit Ministerului grec al Culturii.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO