Decizie istorică în Biserica Romano-Catolică, în scandalurile privind pedofilia


Ultimul update: Marti 17 Decembrie 2019 15:26
Data publicarii: Marti 17 Decembrie 2019 15:21
Categorie: Stiri externe
Papa Francisc

Papa Francisc a anunţat, marţi, schimbări în modul în care Biserica Romano-Catolică tratează cazurile de abuz sexual asupra minorilor, eliminând regula "secretului pontifical" invocat deseori de biserică, relatează Reuters şi AFP.

Două documente emise de papă se referă la practicile valabile de ceva timp în unele ţări, inclusiv la raportarea suspiciunii de abuz sexual către autorităţile civile conform legislaţiei.

De asemenea, documentele interzic impunerea unei obligaţii de tăcere celor care raportează abuzuri sexuale sau care pretind că au fost victime.

Ridicarea "secretului pontifical" în cazurile de investigaţii privind abuzurile sexuale a fost cerută de liderii Bisericii la un summit organizat la Vatican pe această temă în februarie.

"Secretul pontifical", numit uneori şi secretul papei, este o regulă de confidenţialitate care protejează informaţiile sensibile referitoare la guvernarea bisericii universale, conform definiţiei de pe site-ul Le forum catholique.

Chiar dacă a ridicat secretul pontifical, papa argentinian impune, totuşi, un minimum de atenţie, cerând ca "informaţiile" despre aceste cazuri să fie "tratate astfel încât să garanteze securitatea, integritatea şi confidenţialitatea (...) pentru a proteja buna reputaţie, imaginea şi confidenţialitatea tuturor celor în cauză".

Unul dintre documente prevede de asemenea creşterea de la 14 ani la 18 ani a vârstei celor în cazul cărora fotografiile pot fi considerate pornografie infantilă "în scopuri de satisfacţie sexuală, prin orice mijloace sau folosind orice tehnologie".

Ambele documente emise marţi sunt cunoscute sub numele de rescriptums, în care papa îşi foloseşte autoritatea pentru a rescrie articole specifice de drept canonic sau părţi din documente papale anterioare.

Sursa: Agerpres

Papa a invitat la masă 1.500 de persoane nevoiașe. Cu ce preparate i-a servit
Papa Francisc, critici dure la adresa unor politicieni, pe care îi compară cu Hitler
Semnalul de alarmă al Papei: „Vedem o renaștere a persecuțiilor împotriva evreilor”
VIDEO PROTVPLUS.RO