Decizie istorica: americanii pleaca din Irak!


Ultimul update: Sambata 29 Septembrie 2012 17:29
Data publicarii: Marti 03 August 2010 00:00
Categorie: Stiri externe
Soldati americani

Presedintele Barack Obama a declarat luni seara ca, la sfarsitul lui august, in Irak vor mai ramane 50.000 de militari americani, fata de 144.000 cati erau atunci cand a preluat functia de presedinte al SUA.

Potrivit planului american, ultimele elemente ale fortei expeditionare vor parasi Irakul la sfarsitul lui decembrie 2011.

"Cand eram candidat la presedintie am promis ca voi pune capat razboiului din Irak in mod responsabil. La scurt timp dupa ce am preluat functia, am anuntat noua noastra strategie pentru Irak si o tranzitie totala (a controlului tarii) catre irakieni", a declarat Obama in cadrul unui congres al veteranilor cu handicap, organizat la Atlanta, in Georgia.

"Si am fost foarte clar ca pana la sfarsitul lui august 2010, misiunea de lupta americana din Irak se va incheia. Si tocmai acest lucru il facem, asa cum am promis, conform previziunilor", a insistat presedintele.

Luna iulie a fost in Irak una dintre cele mai sangeroase din ultimii doi ani, cu 535 de morti, dintre care 396 de civili, ucisi in violente, potrivit autoritatilor irakiene. Acest numar a fost contestat de armata americana, care a evocat "222 de morti si 782 de raniti".

Pe de alta parte, responsabilii politici ai tarii nu au reusit inca sa formeze un Guvern, la cinci luni de la alegerile legislative.

Obama, un critic vehement al razboiului din Irak, lansat in 2003 de predecesorul sau George W. Bush, a anuntat la 27 februarie 2009, imediat dupa preluarea functiei de presedinte, retragerea graduala a fortelor americane din Irak.

El a recentrat eforturile armatei americane in Afganistan, unde efectivele s-au triplat de la inceputul mandatului sau si vor atinge in septembrie 96.000 de militari, potrivit Casei Albe.

"Ne confruntam cu enorme dificultati in Afganistan. Dar este important ca americanii sa stie ca inregistram progrese si ca ne concentram pe obiective bine definite si accesibile", a apreciat Obama.

 

 

Sursa: Mediafax

Macel curat: irakienii ucid 1,5 milioane de maidanezi in Bagdad
Militar in Irak si Afganistan, vindea canabis la Sinaia
Soldatii care au tras in irakieni: am confundat camerele cu pusti de asalt
VIDEO PROTVPLUS.RO