Cutremur de 7,8 în largul Peninsulei Alaska. A fost emisă o alertă de tsumani ce vizează o distanță de până la 300 de km

22-07-2020 10:19


Cutremur

Un seism cu magnitudinea 7,8 s-a produs miercuri în largul Peninsulei Alaska, a anunţat Centrul German pentru Geoştiinţe (GFZ), citat de Reuters.

O alertă de tsunami a fost emisă după un seism cu magnitudinea 7,8, produs miercuri în largul Peninsulei Alaska, la circa 800 de kilometri sud-est de Anchorage, a anunţat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Alerta vizează zone aflate la o distanţă de până la 300-400 de kilometri în jurul epicentrului seismului care s-a produs la ora 6:12 GMT, la 90 de kilometri sud de Perryville din Alaska, potrivit USGS.

„Pe baza parametrilor preliminari ai seismului (...) tsunami periculoase sunt posibile în zona coastelor situate până la 400 de kilometri faţă de epicentrul mişcării telurice'', a indicat Centrul de Alertă Tsunami din Pacific.

Alerta de tsunami este în vigoare în Peninsula Alaska şi sudul Alaska, transmite Agerpres.

„Pentru celelalte coaste americane şi canadiene din America de Nord, nivelul de pericol de tsunami este în curs de evaluare'', a precizat centrul.

Seismul a fost resimţit pe o rază de câteva sute de kilometri.

„Patul şi draperiile s-au mişcat. L-am simţit ca pe un cutremur care a durat foarte mult'', a afirmat un martor din Homer, Alaska, la aproape 650 de kilometri distanţă de epicentru, citat pe site-ul emsc-csem.org al Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Alaska face parte din zona supranumită Cercul de Foc al Pacificului, regiune activă din punct de vedere seismic.

La 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9,2, cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume, a lovit regiunea Anchorage. Seismul a durat mai multe minute şi a provocat un tsunami distrugător pe toată coasta de vest americană, lăsând în urmă peste 250 de victime, aminteşte AFP.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO