Cutremurul de 7,4 in Japonia a fost o replica a seismului din 2011. Valuri de 1 metru au lovit coasta nipona. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Un cutremur puternic, urmat de o avertizare de tsunami, a avut loc in estul Japoniei, a anuntat institutul american de geofizica USGS.

UPDATE 08:15 Agentia Meteorologica din Japonia sustine ca, In ciuda diferentelor dintre acest cutremur si cel devastator din 2011, produs in aceeasi zona, seismul de marti este o replica a acestuia. Seismul a fost revizuit din nou la 7,4 de catre specialisti, dupa ce fusese scazut la 6,9,

Kenji Satake, expert in tsunami expert la Institutul de Cercetare a Cutremurelor din cadrul Universitatii din Tokyo, ''mecanismele sunt diferite, dar ultimul cutremur poate fi numit o replica, in termeni largi''.

Valul tsunami cu o inaltime de un metru masurat marti dimineata pe tarm in apropierea centralei atomoelectrice avariate de la Fukushima, in nord-estul Japoniei, dupa un puternic cutremur cu magnitudinea revizuita 6,9 a fost declansat de o crapatura verticala produsa intr-un bloc de roca subacvatic, la o adancime relativ mica, informeaza Kyodo. Expertii considera ca seismul a fost o replica a evenimentului natural devastator din 2011.

Seismul, care a fost evaluat initial la magnitudinea de 7,4 si revizuit la 6,9, s-a produs la 25 kilometri sub fundul marii si a provocat un tsunami ca urmare a unei crapaturi aparute in solul subacvatic, conform Agentiei Meteorologice din Japonia.

Citește și
seismograf
Cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter in judetul Buzau, la miezul noptii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Momentul in care valurile au ajuns pe coasta nipona a fost surprins de camerele de filmat.

 

Un prim val seismic, cu inaltimea de 60 de centimetri, a lovit portul Onahama din Fukushima, dar autoritatile au avertizat ca ar putea exista si altele, conform News.ro

Ulterior, un tsunami cu inaltimea de 1,4 metri a lovit coasta in zona portului Sendai, din prefectura Miyagi, a anuntat un purtator de cuvant al Agentiei Meteorologice Japoneze, citat de NHK. De asemenea, doua persoane au fost ranite usor.

Atentionarea de risc de tsunami a fost ridicata marti la pranz in toate zonele avute in vedere de pe coasta de est a Japoniei, la sapte ore dupa un violent cutremur care a provocat valuri ce au atins un metru inaltime in apropiere de Fukushima, a anuntat Agentia nipona de meteorologie, citata de AFP.

 

Alerta de tsunami a fost lansata in doua regiuni (Fukushima si Miyagi) si o atentionare de risc in alte cateva, dupa cutremurul produs la ora locala 06.00 (luni, 21.00 GMT). Toate aceste avertismente au fost ridicate, insa agentia a prevenit ca replici secundare cu acceasi magnitudine (aproape 7) se pot produce in zilele ce vor urma.

Valuri de pana la 90 de centimetri au ajuns in portul Soma, din Fukushima. In districtul Ayukawa, din orasul Ishinomaki (Miyagi), au fost masurate valuri de 80 de centimetri, iar in portul Onahama, din Fukushima, de 60 de centimetri.

Purtatorul de cuvant a precizat si ca institutia a revizuit magnitudinea seismului de la 7,3 pe scara Richter, la 7,4. Seismologii au revizuit si pozitia epicentrului, de la 10 kilometri adancime la 25 de kilometri adancime. Insa institutul american de geofizica USGS, care a revizuit seismul de la 7,3 la 6, 9 pe scara Richter.

Nici valurile seismice, nici cutremurul nu au provocat pagube importante sau victime. Doua persoane au fost ranite ustor. O femeie in varsta de aproximativ 70 de ani, din orasul Yabuki, aflat in prefectura Fukushima, a fost ranita de un dulap care a cazut peste ea. De asemenea, un barbat de 60 de ani, din orasul Fukushima, a suferit rani usoare.

Avertizarea de tsunami emisa de autoritati dupa producerea cutremurului mentiona ca acesta poate ajunge la trei metri inaltime.

Initial, USGS a revizuit in scadere magnitudinea seismului, anuntand ca acesta s-a produs la 67 de kilometri nord-est de Iwaki, la o adancime de 10 kilometri, la 6,9 de la 7,3. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici.

Compania de cai ferate Japan Railways a suspendat circulatia a zeci de trenuri din estul tarii, ca masura de precautie, pentru ca inginerii sa verifice sinele.

Compania de electricitate TEPCO a anuntat pe site-ul sau ca niciuna dintre centralele sale nu a suferit avarii in urma seismului, desi in unele zone alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta.

Imagini difuzate de posturile de televiziune au aratat navele indreptandu-se in larg din porturile din Fukushima, in timp ce sirenele de avertizare sunau.

Potrivit unui oficial din orasul Iwaki, la centrul de cercetare Kureha din complexul petrochimic din oras a fost detectat fum in jurul orei locale 6.17 (23.17 ora Romaniei). Incendiul a fost stins 23 de minute mai tarziu. Oficialul a precizat ca in oras nu s-au inregistrat alte pagube.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea 6,4 pe scara Richter in Chile si Argentina. Riscul de tsunami a fost exclus
Cutremur cu magnitudinea 6,4 pe scara Richter in Chile si Argentina. Riscul de tsunami a fost exclus

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 pe scara Richter a lovit Argentina si Chile duminica, la ora locala 17:57 (20:57 GMT), fara a produce victime sau pagube majore, conform primelor informatii.

Cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter in judetul Buzau, la miezul noptii
Cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter in judetul Buzau, la miezul noptii

Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs miercuri la miezul noptii, ora locala 0:44, in judetul Buzau, potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.