Cutremur de 7,8 în Turcia și Siria. Bilanț uriaș al victimelor. Vremea rea, obstacol pentru salvatori VIDEO și GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Catastrofă în sudul Turciei, dar și în Siria! Peste 3.600 de oameni au murit în urma unui cutremur de 7,8, produs luni dimineață. Numărul total al răniților din ambele țări a depășit 13.000.

La ora locală 04:17, luni dimineață, când cei mai mulți oameni încă dormeau, un cutremur extrem de puternic, de 7,8 pe scara Richter, a zguduit sudul Turciei. Cu epicentrul în provincia Kahramanmaraş, seismul s-a simțit și în țara vecină Siria - la Alep, Hama și Latakia, unde a lăsat în urmă un dezastru greu de imaginat.

Seismul a fost urmat de zeci de replici, resimțite inclusiv in Egipt și în Grecia. În jurul orei 12:30, un al doilea cutremur cu magnitudinea peste 7 a lovit din nou Turcia.

Estimările sumbre ale serviciului geologic american arată că în final bilanțul ar putea ajunge la peste 10.000 de morți.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 23:18 Într-o actualizare publicată recent, Turcia a declarat că 2.316 persoane au fost ucise și 13.293 rănite în urma cutremurului devastator.

Serviciile de urgență au adăugat că 7.340 de persoane au fost salvate până în prezent. Această actualizare ridică numărul total al victimelor la 3.613, potrivit AFP, ceea ce ar însemna 1.297 de morți în Siria, informează The Guardian

UPDATE 23:11 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunțat luni seară că a aprobat un plan de înființare a unui spital de campanie în Turcia pentru a oferi tratament celor răniți în urma cutremurelor dezastruoase care au zguduit regiunea în noaptea de duminică spre luni, notează Jerusalem Post.

UPDATE 22:54 Cel puțin 77 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare s-au produs de la primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni dimineață, sudul Turciei, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite.

Trei dintre replici au măsurat 6,0 sau mai mult, inclusiv un cutremur cu magnitudinea de 7,5 (al doilea) care a avut loc la 95 de kilometri la nord de epicentrul cutremurului principal, notează CNN

UPDATE 22:38 Bilanțul victimelor a ajuns acum la cel puțin 3.554 de morți. Din acest total, 2.316 dintre victime au fost ucise în Turcia.Aproximativ 700 au murit în Siria controlată de rebeli, iar 538 în Siria controlată de guvern.

Este de așteptat ca numărul victimelor să crească considerabil, potrivit Sky News.

UPDATE 22:20 Președintele american Joe Biden și cel turc Recep Tayyip Erdogan vor dialoga „în curând” în urma cutremurului din Turcia și nord-vestul Siriei, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Convorbirea va avea loc în contextul în care liderii americani de top s-au angajat să ofere ajutor Turciei, potrivit France24. 

UPDATE 22:15 Turcia a refuzat oferta lui Elon Musk de a trimite sateliți Starlink după seismele mortale care au lovit, luni, țara. Motivul, AICI

UPDATE 22:00 Bilanțul morților a crescut la 3.000 în Turcia și Siria, potrivit noii actualizări a bilanțului victimelor.

Se estimează acum că cel puțin 3.000 de persoane au fost ucise în cele două țări.

Dintre acestea, 1.762 au fost raportate în Turcia. De partea cealalaltă, peste 700 de persoane și-au pierdut viața în Siria.

UPDATE 21:48 MAE, precizări despre situația românilor aflați în Turcia. Alți cinci studenți Erasmus au cerut să fie repatriați. Detalii AICI

UPDATE 21:40 Emiratele Arabe Unite afirmă că va trimite asistență umanitară în valoare de 13,6 milioane de dolari în Siria după cutremurele de luni, relatează presa de stat.

Premierul Mohammed bin Rashid Al Maktoum "a direcționat ajutorul umanitar urgent către cei afectați din Siria", a declarat agenția oficială de știri WAM. 

UPDATE 21:20 Bilanțul victimelor cutremurelor din Turcia a crescut la 1.762 de morți, anunță Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență din această țară.

Alte cel puțin 12.068 de persoane au fost rănite în urma seismelor, a precizat agenția, conform Al Jazeera

UPDATE 20:36 Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis, luni, condoleanțe liderilor turci și sirieni. Xi le-a mărturisit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și președintelui sirian Bashar al-Assad, în mesaje separate, că a fost "șocat" să afle despre dezastru, a relatat televiziunea de stat CCTV.

El mai exprimat, de asemenea, "condoleanțe profunde pentru cei morți și o sinceră compasiune pentru familiile lor, precum și pentru cei răniți", a precizat presa de stat chineză, citată France24.

UPDATE 20:08 În plus față de personalul american aflat deja de la fața locului, SUA anunță că vor trimite "echipe suplimentare, inclusiv două echipe urbane de căutare și salvare formate din 79 de persoane pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare ale Turciei", a declarat coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Pentagonul "colaborează în prezent" cu omologii lor turci în ceea ce privește asistența. 

UPDATE 20:50 Șeful Autorității de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD) a declarat că 6.445 de persoane au fost salvate din clădirile prăbușite în urma cutremurelor de luni.

Orhan Tatar a transmis că cel puțin 5.606 clădiri au fost distruse după cele două cutremure puternice care au lovit sud-estul Turciei, potrivit Al Jazeera. 

UPDATE 20:32 Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 2.701 morți.

Numărul total al răniților din Turcia și Siria a urcat la 13.572.

Bilanțul total al morților în Siria a crescut la 1.050 de morți, iar în Turcia a urcat la 1.651. Cel puțin 11.119 persoane au fost rănite în Turcia și 2.453 au fost rănite în Siria în urma cutremurelor, conform CNN.  

UPDATE 20:16 Peste 2.600 de oameni au fost uciși în urma cutremurelor de luni, din Turcia și din Siria. Situația miilor de răniți sau celor fără adăpost și eforturile de a găsi supraviețuitori este îngreunată de condițiile severe de iarnă, informează Reuters.

UPDATE 20:03 Președintele turc declară o săptămână de doliu național

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat șapte zile de doliu național din cauza cutremurelor. 

UPDATE 19:56 Bilanțul victimelor cutremurului de luni din Siria a crescut la 968 de morți, potrivit guvernului și grupurilor de salvare.

Cutremurul a ucis cel puțin 538 de persoane și a provocat cel puțin alte 1.353 de răniți în zonele controlate de guvern din Siria, inclusiv în provinciile Alep, Hama, Latakia și Tartus, a declarat Ministerul Sănătății, notează Al Jazeera.

UPDATE 19:20 Federația turcă de fotbal a anunțat, luni, că a suspendat toate meciurile din țară, în urma cutremurelor care au lovit Turcia.

"Toate competițiile planificate au fost amânate pentru o dată ulterioară", a scris pe Twitter Federația Turcă de Fotbal (TFF).

 UPDATE 18:59 Bilanțul morților a crescut din nou, potrivit datelor autorităților turce și siriene. Totalul deceselor a ajuns în prezent la 2.579.

Cei mai mulți dintre cei uciși au fost în Turcia, cu 1.651 de morți, în timp ce peste 11.000 de răniți au fost confirmați.

Alte 928 de persoane au fost confirmate în Siria - 538 în zonele controlate de guvern și 390 în alte părți ale țării.

Numărul total de răniți în Turcia și Siria a urcat luni la 12.136.

Unii experți au estimat că numărul morților ar putea ajunge la 10.000, potrivit Sky News

cutremur turcia

 

UPDATE 18:49 Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a sunat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-și prezenta condoleanțele și a reitera disponibilitatea Greciei de a oferi ajutor, potrivit biroului său.

Erdogan i-a "mulțumit" lui Mitsotakis pentru sprijin și asistență imediată, a precizat biroul premierului grec într-un comunicat, informează Al Jazeera. Amintim că Turcia a amenințat cu războiul de mai multe ori Grecia, din cauza disputei teritoriale privind insulele grecești din Marea Egee.

UPDATE 18:33 Un total de 139 de salvatori din cadrul securității civile franceze vor zbura luni seara spre Turcia pentru a ajuta la eforturile de căutare și salvare, a declarat ministrul francez de Interne Gerald Darmanin.

Într-un tweet, Darmanin a spus că răspunsul a venit "la cererea președintelui republicii" și face "parte din mecanismul european de solidaritate", potrivit CNN. 

UPDATE 18:28 Guvernul sirian a cerut, luni, comunității internaționale să vină în ajutorul său, după ce peste 800 de persoane au murit în întreaga țară în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8.

"Siria face apel la statele membre ale Națiunilor Unite... la Comitetul Internațional al Crucii Roșii și la alte grupuri 'umanitare' pentru a sprijini "eforturile de a face față cutremurului devastator", a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat.

UPDATE 18:22 Rusia a declarat că 300 de militari desfășurați în Siria contribuie la eforturile de curățare a dărâmăturilor.

Ministerul rus al Apărării a declarat că personalul și 60 de unități de echipament militar au început "să îndepărteze dărâmături, să caute victime și să le ofere asistență medicală în zonele care au suferit cele mai grave distrugeri", notează France24

UPDATE 18:17 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacționat și a transmis că este cel mai grav dezastru din ultimele decenii din țara sa, conform BBC. Detalii AICI.

UPDATE 18:00 Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat că bilanțul victimelor cutremurului a crescut la cel puțin 1.541 de morți.

Cutremurul s-a soldat cu alți 9.733 de răniți, a declarat Oktay, adăugând că 3.471 de clădiri au fost distruse la nivel național, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 17:48 Un incendiu a izbucnit în portul din orașul turc İskenderun de la granița cu Siria după cutremurele de astăzi. Zeci de containere de marfă au luat foc. De asemenea, bărci de pompieri sunt implicate în stingerea incendiului.

UPDATE 17:26 Cel puțin 10 orașe din sud-estul Turciei au fost afectate de cutremur.

"Vorbim despre o geografie vastă. Vorbim despre cel puțin 10 milioane de oameni care locuiesc în aceste orașe. Aceasta este o sarcină dificilă pentru autoritățile turce și pentru salvatorii locali", a declarat Sinem Koseoglu, corespondentul Al Jazeera.

"Auzim că echipele de salvare nici măcar nu au reușit să ajungă în unele dintre aceste locuri", a adăugat jurnalista.

UPDATE 17:13 Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA) a precizat, luni, că echipele sale de urgență sunt pregătite să fie trimise în Turcia și Siria.

"Suntem șocați de cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria în toiul unei ierni aspre", a declarat UNOCHA pe Twitter.

Acesta a adăugat că "echipele sale evaluează pagubele" și sunt "pregătite să acționeze".

UPDATE 17:10 Turcia a trimis o solicitare oficială către NATO și aliații săi pentru asistență în gestionarea consecințelor cutremurului de luni.

Ankara a cerut asistență și echipamente medicale, diverse unități de căutare și salvare în mediul urban, precum și "spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiții meteo extreme, cu personal tehnic pentru asamblare", potrivit CNN

UPDATE 16:58 Pe rețelele de socializare au apărut diverse clipuri video realizate în timpul sau în urma cutremurelor. Momentul în care un bloc de locuințe s-a prăbușit a fost surprins în Deprem, Turcia.

UPDATE 16:50 Președintele american Joe Biden, "profund întristat" de pierderea de vieți omenești și promite ajutorul SUA pentru Turcia și Siria.

Sunt profund întristat de pierderile de vieți omenești și de devastarea provocată de cutremurul din Turcia și Siria. Am dat instrucțiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situația, în coordonare cu Turcia, și să ofere orice fel de asistență necesară”, a trasmis Joe Biden, pe Twitter. 

UPDATE 16:45 Ministerul Educației din Turcia a anunțat că școlile din întreaga țară vor fi închise până pe 13 februarie, în urma cutremurului de luni. 

UPDATE 16:39 Associated Press anunță că bilanțul cutremurelor de luni din Turcia și Siria a ajuns la peste 2.300 de morți.

Cel puțin 1.498 de persoane au fost ucise în zece provincii din Turcia, iar alte 7.600 au fost rănite, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din această țară.

Bilanțul morților în zonele controlate de guvern din Siria a crescut la peste 430 de persoane, iar 1.280 au fost rănite, potrivit datelor Ministerului Sănătății, citate de The Guardian

UPDATE 16:31 Putin oferă condoleanțe și asistență pentru Turcia și Siria. Mesajul președintelui rus AICI.

UPDATE 16:25 Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 1.121 de morți, potrivit Autorității de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din această țară (AFAD), potrivit Al Jazeera.

UPDATE 16:11 Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a depășit 1.800 de morți în urma cutremurului devastator

Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 1.824 de morți în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 care a zguduit luni dimineață sudul Turciei. Conform CNN, în Siria și-au pierdut viața 810 oameni și 1.284 de răniți, iar în Turcia au fost declarate decedate până acum 1.014 persoane, iar numărul răniților a crescut la 7.003.

UPDATE 15:55 Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade s-a produs în apropiere de Istanbul 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade a lovit luni Turcia, în apropiere de Istanbul, potrivit datelor furnizate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Cutremurul s-a produs la ora locală 15:03, la 25 de kilometri nord prin nord-est de Adapazari, în regiunea Marmara, și la aproximativ 150 de kilometri est de Istanbul. Potrivit datelor EMSC, epicentrul a fost localizat la o adâncime de 10 kilometri, notează agenția de știri Baha.

UPDATE 15:22 Hurriyet publică o înregistrare cu sunetul cutremurului. Poate fi ascultat AICI. Cutremurul ar fi avut puterea a 130 de bombe atomice. 

UPDATE 15:19 Fostul star de la Chelsea și Newcastle United, Christian Atsu, se numără printre victimele prinse sub dărâmături, conform ultimelor informații.

UPDATE 14:56 Cel de-al doilea cutremur foarte puternic a fost surprins LIVE. 

 

Unde pot pot suna românii care au nevoie de ajutor

UPDATE 14:32  Românii din Turcia care au nevoie de asistență pot suna la Ambasada României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

MAE le recomandă cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce.

De asemenea, în cazul existenței unor eventuale grupuri de cetățeni români afectați, pentru a evita ocuparea liniilor telefonice pentru un timp îndelungat, se recomandă ca o singură persoană din cadrul grupului să contacteze personalul consular, iar informațiile obținute de aceasta să fie diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.

UPDATE 14:02 Vibraţiile seismelor au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat luni Institutul geologic danez, potrivit AFP.

UPDATE 13:59 Turcia a primit oferte de ajutor din 45 de ţări, inclusiv România, în urma cutremurelor.

UPDATE 13:58 Erdogan a transmis că în jur de 3.000 de clădiri au fost distruse.

UPDATE 13:41 Bilanțul din cele două țări a crescut la 1.500 de morți, conform CNN.

UPDATE 13:33 Apar numeroase clipuri cu blocuri din Turcia care se dărâmă. 

 

UPDATE 13:26 Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din:

- modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă;
-echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari;
-medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca);
- ofițeri de legătură din cadrul DSU.

În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.

UPDATE 12:44 - Încă un cutremur extrem de puternic a avut loc în Turcia. Acesta a avut o magnitudine de 7,5 conform USGS.

UPDATE 12:27 Erdogan a transmis că seismul a avut magnitudine de 7,7 conform ultimei evaluări. 

UPDATE 12:19 Președintele Erdogan a anunțat că 912 persoane și-au pierdut viața, până acum, și că 5.385 de persoane au fost rănite. Acestor cifre se adaugă și numărul morților din Siria. Conform The Guardian, sunt cel puțin 320 de morți și peste1.000 de răniți și în Siria. 

UPDATE 12:16 - Momentul în care un copil mic este scos în viață de sub dărâmături, în Siria.

 

UPDATE 12:05 - Conform ultimelor estimări, bilanțul a ajuns la 670 de morți în ambele țări. 

UPDATE 11:46 - USGS a estimati seismul ca având magnitudinea de 7,8, iar seismologii turci au estimat puterea cutremurului la 7,4 grade.

UPDATE 11:37 - USGS a estimat că numărul total de morți ar putea ajunge până la 10.000 de oameni.

UPDATE 11:09 - Klaus Iohannis a transmis un mesaj după cutremurul din Turcia si Siria.

UPDATE 11:04 - Momentul în care o clădire din Sanliurfa se prăbușește. 

 

UPDATE 10:42 - Castelul Gaziantep, construit în urmă cu peste 2.200 de ani, s-a prăbușit în timpul cutremurului.

 

UPDATE 10:39 - Două echipe de fotbal din România se aflau în Turcia în momentul producerii cutremurului. Este vorba despre Oțelul Galați și FC Unirea Dej. 

"SC Oțelul Galați anunță faptul că delegația clubului nostru din cantonamentul din Antalya este în siguranță, în urma cutremurului de mare magnitudine produs în această dimineață în Turcia. Undele seismului au fost resimțite și în zona în care se află lotul oțelar, însă pregătirea echipei nu va avea de suferit și va continua confom programului stabilit, cu meciul amical de astăzi, în compania formației FK Olympic Tashkent, din prima ligă din Uzbekistan, partida ce va avea loc cu începere de la ora locală 16:00 (15:00 ROU)", a transmis echipa pe Facebook. 

"FC Unirea Dej informează că delegația clubului nostru, aflată în ???????? Turcia, este în siguranță, iar stagiul centralizat de pregătire va continua conform programului", se arată pe pagina de Facebook a celei de-a doua echipe. 

UPDATE 10:38  - Pista aeroportului Hatay a fost distrusă.

 

UPDATE 10:19 - Bilanțul a ajuns la 640 de morți, conform AP. 

UPDATE 09:51 - Volodomir Zelenski a transmis condoleanțe familiilor îndoliate în urma cutremurului din Turcia. "Suntem gata să oferim asistența necesară pentru a depăși consecințele dezastrului", a scris președintele Ucrainei pe Twitter. 

UPDATE 09:50 - Cutremurul de luni, care s-a produs la o adâncime de 17,9 km adâncime, a avut 42 de replici, cea mai puternică având 6,6 grade, conform US Geological Survey. 

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei

UPDATE 09:37 - Guvernul turc a instituit o alertă de nivelul 4 şi face apel la ajutor internaţional.

Guvernul României a anunțat că în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU, în urma cutremurului. Astfel, Guvernul a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii.

Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti, alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin.

UPDATE 9:32  - Mai mulți studenți români au cerut ajutorul MAE, ei aflându-se într-o zonă afectată de cutremur.

UPDATE 09:31 - Bilanțul a ajuns la 568 de morți și peste 2.300 de răniți. De asemenea, peste 1.000 de clădiri s-au prăbușit. 

UPDATE 08:47 - Bilanțul a ajuns la 360 de morți.

UPDATE 08:10 - Autoritățile italiene au emis o alertă de tsunami după seismul din Turcia. 

UPDATE 07:58 - Sunt 207 morți, conform celui mai recent bilanț.

UPDATE 07:46 - Bilanțul morților a depășit 200 de persoane, conform autorităților.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis mai multe mesaje imediat după tragedie. “Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube și ne vom continuăm munca”, a punctat el, pe Twitter.

 

 

-Știre inițială-

Agenția din Turcia pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență a declarat că sunt cel puțin 76 de persoane moarte în șapte provincii turcești. Agenția a transmis că peste 440 de persoane au fost rănite, notează AP.

Astfel, bilanțul este, în prezent, de 195 de morți în Turcia și Siria.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu a îndemnat oamenii să nu intre în clădirile avariate din cauza riscurilor

Salvatorii și locuitorii au căutat frenetic supraviețuitori sub dărâmăturile clădirilor zdrobite din mai multe orașe de pe ambele părți ale graniței.

Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

Un centru comercial s-a prăbușit

Un corespondent BBC din Turcia relatează că la Diyarbakir un centru comercial s-a prăbuşit.

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuieşte în oraşul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici "foarte puternice" în mai puţin de un minut de la producerea cutremurului iniţial cu magnitudinea de 7,8, ceea ce a făcut ca lucrurile din casă să cadă la pământ.

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban, Grecia şi Israel, potrivit The Guardian. Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Distrugeri masive și în Siria

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

"Au căzut tablouri de pe pereţii din casă", a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. "M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă", a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Oamenii sunt rugați să nu blocheze drumurile și să nu folosească telefoanele mobile

Oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Spania, măturată de furtuna Nelson. Patru persoane au murit. Un bărbat s-a înecat vrând să salveze un adolescent căzut în apă
Spania, măturată de furtuna Nelson. Patru persoane au murit. Un bărbat s-a înecat vrând să salveze un adolescent căzut în apă

Patru persoane au murit joi, luate de mare, pe coasta de nord-vest şi nord-est a Spaniei, măturată de rafale violente de vânt şi valuri de mai mulţi metri înălţime, relatează AFP.

Cum vrea Estonia să respingă un atac rusesc în câteva zile. ”Victoria decisivă trebuie să vină foarte rapid”
Cum vrea Estonia să respingă un atac rusesc în câteva zile. ”Victoria decisivă trebuie să vină foarte rapid”

Estonia vrea să-și dubleze bugetul pentru apărare, în condițiile în care are deja alocate cheltuieli militare de 3% din PIB, astfel încât să poată fi capabilă să respingă în câteva zile un atac al Rusiei.

 

Nori groși de praf și nisip din Sahara fac irespirabil aerul din Atena. Grecii se confruntă cu temperaturi de 32°C
Nori groși de praf și nisip din Sahara fac irespirabil aerul din Atena. Grecii se confruntă cu temperaturi de 32°C

Atmosfera din Atena a devenit irespirabilă joi, după ce norilor groși de praf și nisip saharian li s-au adăugat călduri record pentru această perioadă.   

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.