Cutremur in Japonia cu magnitudinea de 7,3. Alerta de tsunami a fost ridicata. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Un cutremur violent cu magnitudinea de 7,3, resimtit pana la Tokyo, a avut loc vineri in largul nord-estului Japoniei. Alerta de tsunami a fost ridicata, potrivit presei locale japoneze.

Alerta de tsunami, emisa dupa cutremurul cu magnitudinea de 7,3, care a avut loc, vineri, in nord-estul Japoniei a fost ridicata pe toata coasta Pacificului.

Niciuna dintre centralele nucleare afectate de seismul devastator din 2011 nu a suferit pagube, au anuntat autoritatile la cateva minute dupa cutremur.

Reuters, BBC News si CBS News au anuntat ca alerta unui tsunami de un metru a fost emisa pe coasta de nord-est a Japoniei.

Cutremurul a fost resimtit puternic si la Tokyo, unde imobile au fost zguduite puternic, la cateva sute de kilometri sud de epicentru.

Citește și
Cutremur Oceanul Pacific
Cutremur cu magnitudinea de 6,8 in largul Rusiei, in Oceanul Pacific
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Initial, cutremurul a fost estimat la 7,4 de catre Centrul de seismologie din Japonia. Epicentrul a fost la 245 de kilometri de sud-estul Kamiashi, la o adancime de 36 de kilometri.

Valul de tsunami este asteptat in zona prefecturii Miyagi. Autoritatile au decis evacuarea locuitorilor din regiunile care ar putea fi lovite de tsunami, potrivit BBC News.

Un prim val cu inaltimea de un metru a atins uscatul imediat dupa ora locala 18.00 (11.00, ora Romaniei), la nivelul orasului Ishinomaki.

Intr-unul dintre orasele afectate de tsunamiul din martie 2011, Minamisanriku, in prefectura Miyagi, locuitorii si-au parasit casele refugiindu-se in zone mai inalte, dupa ce au primit ordin de evacuare.

"Indemnam locuitorii sa evacueze spre zone mai inalte prin intermediul unui post radio special pentru (situatii de) catastrofa", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul primariei localitatii de coasta dur afectate anul trecut in martie.

"Se face noapte si nu putem sa vedem daca oamenii evacueaza (zona). Telefoanele, fixe si mobile, nu mai functioneaza, ceea ce complica si mai mult lucrurile", a continuat Ryuichi Omori.

"Cutremurul nu a fost enorm, dar a durat destul de mult timp. Nu are nimic a face cu cel de anul trecut. Municipalitatea lucreaza la crearea de echipe in caz de catastrofa", a mai precizat functionarul municipal.

La postul NHK, un prezentator repeta continuu "Amintiti-va cutremurul si tsunamiul de anul trecut. Sunati-va vecinii si fugiti imediat catre zone inalte".

Compania de electricitate care exploateaza Centrala Nucleara Fukushima Daiichi, grav avariata in urma tsunamiului din martie 2011, a anuntat ca instalatia nu prezinta nicio anomalie supliementara dupa seismul de vineri.

Potrivit agentiilor de presa japoneze, celelalte doua centrale nucleare din aceasta zona, Fukushima Daiini si Onagawa, nu par sa fi fost afectate imediat dupa seism.

Agentia Jiji a anuntat ca premierul Yoshihiko Noda a decis sa revina imediat la biroul sau din Tokyo, oras in ale carui imobile a fost, de asemenea, resimtit cutremurul puternic, desi capitala se afla la cateva sute de kilometri de epicentrul cutremurului.

Agentia a anuntat totdata ca circulatia unor trenuri expres Shinkansen, care deservesc nord-estul tarii, a fost suspendata.

In schimb, principalele doua aeroporturi de la Tokyo, Narita si Haneda, functionau normal in urma cutremurului.

Cutremurul s-a produs la ora locala 17.18 (10.18, ora Romaniei).

Seismul a fost resimtit puternic in foarte multe regiuni din Japonia, in primul rand in prefecturile sinistrate de un cutremur cu magnitudinea 9, la 11 martie 2011.

Acest cutremur a antrenat un tsunami urias, iar o dubla catastrofa s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morti si a provocat un accident nuclear major la Centrala Fukushima.

Postul public de televiziune NHK a oferit asigurari ca nicio anomalie supliemntara nu a fost constata la instalatia centralei pana in prezent.

Cutremurul de acum, urmat de o alerta nationala de tsunami, nu a declansat o masura similara pentru restul Pacificului, a anuntat Centrul pentru alerta de tsunami in Pacific.

Nu exista o "amenintare de tsunami importanta si devastatoare", "cutremurele de aceasta putere putand genera tsunami locale care pot fi devastatoare la nivelul coastelor" tarilor vizate, a precizat Centrul american, cu sediul la Hawai.

O replica cu magnitudinea 6,2 s-a produs in urma cu putin timp pe coasta de est a Japoniei. A fost inregistrata si o a doua replica de 5,6.

Un val de doi metri ameninta coastele Japoniei in urma cutremurului

Tsunamiul care ameninta nord-estul Japoniei in urma unui cutremur violent produs in largul arhipelagului ar putea sa atinga doi metri inaltime la nivelul coastelor prefecturii Miyagi si 50 de centimetri in alte zone, a avertizat Agentia japoneza pentru meteorologie pe site.

Autoritatile au lansat o alerta de tsunami care vizeaza o parte a coastelor Japoniei la Pacific, insumand peste 500 de kilometri de la nord la sud, de la partea cea mai de nord a Insulei Hokkaïdo si pana la coasta de la est de Tokyo.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Harta zonelor seismice din Romania. Care sunt sansele unui nou cutremur dupa cel de luni seara
Harta zonelor seismice din Romania. Care sunt sansele unui nou cutremur dupa cel de luni seara

Un cutremur de 4,9 pe scara Richter i-a facut pe locuitorii din sudul litoralului sa se gandeasca la tot ce e mai rau.

Cutremur cu magnitudinea de 6,8 in largul Rusiei, in Oceanul Pacific
Cutremur cu magnitudinea de 6,8 in largul Rusiei, in Oceanul Pacific

Un cutremur cu magnitudinea de moment de 6,8 a avut loc, in cursul noptii de vineri spre sambata, in largul coastelor Rusiei, in Oceanul Pacific, informeaza institutul american de geofizica (USGS).

Cutremur cu magnitudinea de 6,6 in Myanmar, soldat cu cel putin 13 morti si zeci de raniti
Cutremur cu magnitudinea de 6,6 in Myanmar, soldat cu cel putin 13 morti si zeci de raniti

Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 s-a produs, duminica, in Myanmar, provocand moartea a cel putin 13 persoane si ranirea altor aproximativ 40, informeaza AFP.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.