La ce se uita nord-coreenii la televizor. Tara care s-a infuriat din cauza unui film american de comedie

Ultima actualizare: 27-12-2014 07:39

In Coreea de Nord nu este de gluma ... nici macar atunci cand este vorba despre comedie.

La o ora de maxima audienta, unica televiziune din Coreea de Nord transmite un film de desene animate, care arata ... cum sa-ti bombardezi inamicul. Apoi, un dans traditional, care il preamareste pe liderul suprem. Cam asa arata divertismentul in stil nord-corean. Urmeaza, repede, jurnalul, unde telespectatorii afla despre generozitatea aproape dumnezeiasca a lui Kim Jong-Un si dragostea lui netarmutita pentru popor.

Reporter: "Te-ai amuzat vreodata pe seama lui Kim Jong Un?"

Kim Seong-Min, Radio "Coreea de Nord Libera": "N-as fi indraznit. Ar fi insemnat condamnarea mea la moarte".

Si el este tot un Kim, dar a devenit dizident fugar si realizator la postul de radio care inceraca sa combata regimul stalinist de la Phenian. Cu siguranta, stie ce spune... Pentru ca, timp de cinci ani, a fost "scriitor de satira sociala", la dispozitia armatei nord-corene.

Umor? Un fel de a spune!

Reporter: "Scriitor satiric, riscanta meserie. Despre ce aveai voie sa glumesti?

Kim Seong-Min, Radio "Coreea de Nord Libera": "Dintre scriitori, cel mai des erau intemnitati sau condamnati la moarte tocamai cei responsabili cu satira. O poanta cu cea mai firava aluzie la regim, te trimitea direct la inchisoare, uneori impreuna cu intreaga familie".

Scopul satirei in Corea de Nord, explica dizidentul, nu este amuzamentul sau indreptarea moravurilor. E o alta cale de intarire a loialitatii fata de regim. Si, desigur, de biciuire a capitalismului imperialist.

Nu e de mirare, asadar, ca Kim Jong Un si tovarasii lui s-au infuriat cumplit in fata comediei americane The Interview, de altfel ... cam stupida. Un complot fictiv al CIA, care ar viza asasinarea liderului suprem, nu e un subiect de parodie la Phenian, ci o crima pasibila de pedeapsa cu moartea. De altfel, regimul nord-coreean a calificat filmul drept "un act de terorism". Oricum, cateva cinematografe din Statele Unite au anuntat ca vor proiecta, totusi, comedia "Interviul", despre un complot fictiv vizand asasinarea liderului nord coreean. Filmul studiourilor Sony va avea premiera, asa cum era prevazut initial, in ziua de Craciun. E o decizie care sfideaza amenintarile piratilor informatici tocmiti, dupa cum sustine Washingtonul, de regimul de la Phenian.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO