Reprezentantii Sony isi iau inima in dinti si lanseaza filmul "The Interview". Deocamdata, intr-un numar limitat de sali

Ultima actualizare: 27-12-2014 07:39
The Interview

Presedintele american Barack Obama a salutat marti decizia Sony Pictures de a difuza comedia despre liderul nord-coreean Kim Jong-un, intr-un numar limitat de sali din Statele Unite, ignorand astfel amenintarile cu represalii prin atacuri informatice.

"Asa cum presedintele a spus clar, tara noastra crede in libertatea de exprimare si in dreptul la libertate de exprimare artistica", a afirmat un purtator de cuvant al Casei Albe, Eric Schultz.

"Decizia (luata de) Sony (...) va permite publicului sa-si faca propria opinie despre film si salutam acest fapt", a declarat el.

Sony Pictures a autorizat marti difuzarea filmului "The Interview" intr-un numar limitat de cinematografe (200-300, potrivit New York Times), sfidand astfel amenintarile cu atacuri informatice. Filmul, o comedie despre un complot fictiv de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un, va fi lansat in ziua de Craciun.

Washingtonul a apreciat luni ca este necesar ca Phenianul sa-si asume responsabilitatea celui mai grav atac cibernetic comis in Satele Unite si sa despagubeasca studiourile Sony Pictures, victima acestor atacuri. "Daca vor sa ajute in acest caz, ei (nord-coreenii) ar trebui sa-si recunoasca vina si sa despagubeasca Sony", a declarat pentru presa Marie Harf, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, insistand asupra "increderii" Washingtonului in privinta rolului Coreei de Nord in acest "atac distructiv".

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord ca este responsabila de atacul contra Sony Pictures, care a determinat compania sa anuleze lansarea, prevazuta de Craciun, a filmului "Interviul", o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un. Harf nu a comentat insa informatii online potrivit carora conexiunile foarte limitate nord-coreene la Internet au fost puternic reduse luni, afirmand ca Statele Unite "studiaza o panoplie de actiuni" ca reactie data de atac. "Atunci cand vom raspunde, unele raspunsuri vor fi vizibile, altele ar putea sa nu fie", a subliniat ea.

Presedintele Barack Obama a apreciat, intr-un interviu difuzat duminica de CNN, ca el "nu crede ca acesta este un act de razboi. Cred ca a fost un act de vandalism cibernetic costisitor".

Atacul, dezvaluit la sfarsitul lui noiembrie de catre Sony, a paralizat sistemul informatic al companiei si a fost insotit de difuzarea online a cinci filme apartinand studioului, unele nelansate inca, a datelor personale a 47.000 de angajati, a unor documente confidentiale ca scenariul viitorului film cu James Bond si unei serii de e-mailuri foarte stanjenitoare pentru membri din conducerea Sony. FBI a imputat vineri acest atac cibernetic - revendicat de grupul de hackeri GOP (Guardians of Peace) - Coreei de Nord, care continua sa nege orice implicare. Duminica, Phenianul a amenintat cu represalii Casa Alba si alte tinte americane, in cazul impunerii unor sanctiuni.

Guvernul nord-coreean "are o lunga poveste in privinta negarii responsabilitatii" actiunilor sale provocatoare, a subliniat luni Harf. Intrebata despre amenintarile cu represalii proferate de Phenian, ea a raspuns ca "noi indemnam Coreea de Nord sa dea dovada de retinere, sa se abtina de la orice noua actiune amenintatoare in acest stadiu".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO