Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”

Dată publicare: 16-05-2018 17:04
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Cultura românească - istoria şi tot ce ne-au lăsat strămoşii noştri - va deveni digital, promite Ministerul Culturii.

Muzeele şi instituţiile de cultură din ţară au început deja să strângă materiale pe care să le posteze online, iar în curând am putea să vizităm din faţa calculatorului muzee, castele şi case memoriale. Autorităţile s-au inspirat de la câţiva voluntari care au transformat lecţiile de istorie sau geografie în jocuri interesante pentru copii.

O bătălie cu avioane, care reconstituie un eveniment militar concret şi o bătălie de tancuri, care porneşte tot de la o bătălie reală, sunt două jocuri pentru care elevii au permisiunea să îşi folosească telefoanele la orele de istorie, predate de Magda Stan.

Sunt făcute cu imagini reale din bătălii de acum 100 de ani, strânse de o echipă de profesori şi programatori voluntari, care au creat aplicaţia „România 1918". Astfel, cu ajutorul unor documente şi fotografii de epocă animate, elevii intră în atmosfera de război.

Magda Stan, profesoară de istorie: Sunt poveşti de viaţă care merg la sufletul copiilor, pentru că în felul ăsta ei pot înţelege istoria mult mai uşor. Avem acel carneţel de război în care locotenentul Tănăsescu îşi notează zilnic ce se întâmplă pe front şi notează şi sentimente pe care le are. Omul acela a fost acolo, avea probabil 20 de ani. Şi, pentru că elevii sunt curioşi, uite, aşa arată cel care a scris şi asta e partea cea mai emoţionantă a lucrurilor.”

Alţi programatori au gândit o aplicaţie pentru că elevii din clasele primare să afle mai multe de România, cu ajutorul unor vederi. Cu această aplicaţie, practic avem toate informaţiile despre acel judeţ. Trebuie doar să punem telefonul deasupra vederii. Este foarte animat. Avem cultură, avem artă, avem istorie, georgrafie, toate la un loc.

Silvia Pohrib: „Sunt informaţii sintetizate, prezentate într-un mod foarte plăcut, în special pentru copii. Ei sunt vizuali, vor informaţii scurte şi dacă informaţia e prezentată într-un mod foarte fun, o reţin. Dacă este prea lungă, plictisitoare, îşi pierde interesul.

Pentru a ajunge mai uşor la tineri, ministrul Culturii promite să preia astfel de modele.

George Ivașcu, ministrul Culturii: „Începem acum prin a pune totul în baza de date şi apoi atât de simplu este să faci un click şi să vezi cum e muzeul nu ştiu care sau cum e castelul nu ştiu care.”
Reporter: „Adică o să avem un tur virtual?”
George Ivașcu: „Da,da. Şi tur virtual şi manuscris.”

Potrivit Ministerului Culturii, peste 200.000 de elemente din patrimoniul cultural vor fi digitalizate. Oficialii nu au oferit, însă, şi un termen.

Ivașcu: „Închei aici, pentru că, aşa cum spun copiii, trebuie punct să vorbim punct.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!