Cum a supraviețuit un tânăr agățat de roata unui avion după un zbor de 9.000 de kilometri. Prietenul lui a căzut la aterizare

Ultima actualizare: 04-01-2021 13:10
Cum a supraviețuit un tânăr agățat de roata unui avion după un zbor de 9.000 de kilometri. Prietenul lui a căzut la aterizare
Getty

Un tânăr a supraviețuit agățat de roata unui avion după un zbor de peste 9.000 de kilometri, de la Johannesburg la Londra, în timp ce prietenul lui a murit după ce a căzut de la 5.000 de metri, cu un minut înainte de aterizare.

 

Themba Cabeka, un tânăr de 30 de ani originar din Mozambic, a fost în 2015 pasager clandestin al unei curse aeriene Johannesburg- Londra, alături de cel mai bun prieten, Carlito Vale, scrie Daily Star.

Themba a supraviețuit zborului terifiant ascuns în trenul de aterizare al avionului, în timp ce prietenul lui a murit după ce a căzut chiar la aterizare, la capătul unei călătorii de 11 ore.

Tânărul a petrecut luni întregi în comă, după ce a stat la -60 de grade Celsius și cu o lipsă acută de oxigen, iar povestea sa a fost spusă în documentarul ”Omul care a căzut din cer”, difuzat de Channel 4.

Trupul prietenului său care a căzut din avion de la 5.000 de metri înălțime a fost găsit în unitatea de aer condiționat a unui bloc de birouri situat la aproape 10 kilometri de aeroportul Heathrow.

„Când avionul zbura, vedeam pământul, vedeam mașinile, vedeam oameni mici. După puțin timp, a început lipsa de oxigen. Ultimul lucru pe care mi-l amintesc chiar după ce avionul a decolat a fost Carlito care mi-a spus: ”Da, am reușit”, povestește Themba.

Au existat de-a lungul timpului 109 încercări ale unor pasageri clandestini de a zbura ascunși în trenul de aterizare al unui avion, dar numai doi supraviețuitori și-au spus povestea.

Unul a fost Pardeep Saini, un mecanic auto din Punjab, India, care a suportat un zbor de zece ore de la Delhi la Londra în 1996, iar celălalt este Themba. De atunci, el a adoptat un nume britanic, Justin.

Themba și Carlito s-au întâlnit într-un club de noapte din Johannesburg și au început să-și planifice călătoria ilegală în Marea Britanie. S-au mutat chiar împreună, într-un camping de lângă aeroportul din Johannesburg.

 

Au evitat avioanele spre SUA, pentru a nu zbura deasupra oceanului

 

"Aeroportul era păzit, așa că am sărit gardul când era întuneric. Ne-am îmbrăcat în negru pentru că nu trebuia să ne vadă nimeni”, povestește Themba.

Au stat 15 minute și au așteptat un avion gata să decoleze, evitând însă avioanele care plecau spre SUA, pentru că nu voiau să zboare peste întinderi mari de apă.

”A trebuit să ne forțăm să intrăm, să stăm înăuntru. Am auzit apoi motorul pornind. Nu mai aveam emoții, pentru că luasem decizia de a face acest lucru. Știam cât de periculos poate fi, dar ne-am asumat riscurile. Nu-mi păsa dacă trăim sau murim. A trebuit să părăsesc Africa pentru a supraviețui", mai spune tânărul.

S-a legat cu un cablu electric în jurul brațului, iar specialiștii spun că supraviețuirea sa este o întâmplare foarte rară.

Ulterior, a leșinat din cauza lipsei de oxygen și s-a trezit abia după ce a căzut pe pista aeroportului din Londra. A petrecut apoi 6 luni în comă și încă folosește cârje pentru a se deplasa, fiind inapt de muncă.

A solicitat azil în Marea Britanie, iar autoritățile i-au permis să rămână.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO