Criza in Ucraina. Insurgentii prorusi au fost incercuiti complet de catre armata ucraineana: "Facem apel catre voluntari"

×
Codul embed a fost copiat

4 mai 2014. Armata ucraineana a blocat, duminica, drumul principal spre orasul Slaviansk, incercuind complet acest bastion al insurgentilor prorusi din estul Ucrainei.

 

 Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE, ORA 22:26  Militarii ucraineni au instalat un baraj la o distanta de doi kilometri de Slaviansk, filtrand intr-un mod minutios circulatia rutiera pe aceasta autostrada.

Sapte blindate si aproximativ 20 de parasutisti au fost observati in zona, duminica dupa-amiaza.

Citește și
guvern
Victor Ponta: Voi propune o discutie in CSAT, ce putem face pentru Moldova, dat fiind conflictul din Ucraina
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Orasul este complet incircuit", a confirmat Stella Koroseva, purtatorul de cuvant al insurgentilor prorusi de la Slaviansk.

"Facem apel catre voluntari" pentru apararea orasului Slaviansk, a adaugat ea.

In prezent, nordul si estul orasului Slaviansk, precum si unele sate din apropiere, se afla sub controlul armatei ucrainene.

UPDATE, ora 17:25 Sute de activisti prorusi au atacat o sectie de politie din orasul ucrainean Odesa - surse

Militanti prorusi sarbatoresc eliberarea camarazilor eliberati de politia ucraineana

Sute de activisti prorusi au atacat, duminica, o sectie de politie din orasul ucrainean Odesa, cerand eliberarea suspectilor arestati in urma violentelor din ultimele zile, anunta surse citate de Kyiv Post.

Protestatarii au incercat sa patrunda cu forta in sectia de politie iar, pe fondul presiunilor, politistii baricadati in interior au inceput eliberarea detinutilor, intampinati de multime ca niste eroi.

Politia ucraineana a anuntat sambata arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare in incendiul din Odesa. Conform anchetatorilor Ministerului ucrainean de Interne, zeci de insurgenti prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor din Odesa si au incercat sa arunce sticle incendiare spre "cetateni pasnici", o referire la manifestanti care sustineau Administratia proeuropeana de la Kiev.
 

UPDATE ORA 14:24:  Potrivit site-ului de profil militar Inforesist.org, Fortele Aeriene ruse au trimis zeci de avioane de vanatoare de tip Mig-29 si Su-27, precum si bombardiere Tu-22 in baze militare din fosta regiunea ucraineana Crimeea, anexata de Rusia.

"Avioanele militare au fost trimise in contextul situatiei din sud-estul Ucrainei", fiind stationate in baze aeriene din zona Simferopol, precizeaza agentia Ukrinform.

Violentele s-au amplificat in ultimele zile in Donetk, Slaviansk si Odesa, unde au loc confruntari intre serviciile de securitate ucrainene si insurgenti prorusi.

Doliu national in Ucraina si Crimeea pentru victimele de la Odesa

Presedintele Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a decretat doua zile de doliu national dupa violentele soldate cu peste 40 de morti, o decizie similara luand autoritatile din Crimeea, fosta regiune ucraineana anexata de Rusia.

"Ziua de 2 mai a fost una tragica pentru Ucraina. Am semnat decretul pentru pastrarea a doua zile de doliu national", a declarat Oleksander Turcinov intr-un comunicat. Autoritatile din Simferopol (Crimeea) au decretat trei zile de doliu national pentru victimele din sud-estul Ucrainei.

Violentele produse pe 2 mai la Odesa si Slaviansk s-au soldat cu peste 40 de morti.

Militantii pro-rusi au atacat doua unitati ale armatei ucrainene

A fost liniste la Odesa, unde s-au inregistrat vineri cele mai sangeroase incidente de la inceputul crizei din estul Ucrainei. Intre timp, observatorii OSCE eliberati au ajuns la casele lor si au povestit ca in primele ore au fost tinuti cu mainile legate si ochii acoperiti.

Cu rangi si bucati din bordura, 2.000 de pro-rusi au atacat sambata seara doua cladiri oficiale din Donetsk, ca sa-i razbune pe mortii de la Odesa. La sediul guvernatorului, au spart geam cu geam si au reusit sa infranga rezistenta usilor de intrare. Au distrus totul in cladire, iar multimea i-a aclamat cand au iesit la balcon cu steagul rusesc. Aceeasi soarta a avut-o un sediu al serviciilor de securitate.

La Luhansk, insurgenti inarmati au atacat o unitate militara si un punct de recrutare al armatei, ranind doi soldati ucraineni. Guvernatorul separatist autoproclamat al orasului a decretat restrictii de circulatie si a sunat mobilizarea tuturor barbatilor in stare sa lupte. Incidente au fost si la Mariupol, in timp ce la Kramatorsk, insurgentii au incendiat cateva vehicule ca sa-i impiedice pe soldati sa se apropie.

Fergal Keane, corespondent BBC: ''Oamenii se asteptau la incidente la Odesa, dar nimic de amploarea a ceea ce s-a intamplat. Sunt furiosi dar, mai mult decat orice, profund socati''.

Atmosfera a ramas tensionata la Odesa, unde sute de localnici au venit sa puna flori in fata cladirii in care cel putin 40 de oameni au murit vineri seara. Etnicii rusi acuza politia ca nu i-a aparat pe cei care au murit aici.

Martorii spun ca sustinatorii Kievului i-au incoltit pe prorusi in cladire si au aruncat cu sticle incendiare, provocand valvataia in care au murit atatia oameni. Guvernul de la Kiev da vina insa pe Rusia ca a instigat la violenta.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Premierul Victor Ponta, la Fabrica de Avioane din Craiova:
Premierul Victor Ponta, la Fabrica de Avioane din Craiova: "Ne paste un razboi"

Situatia din Ucraina, "care se agraveaza de la o zi la alta, reprezinta pentru Romania cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani", a declarat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta: Voi propune o discutie in CSAT, ce putem face pentru Moldova, dat fiind conflictul din Ucraina
Victor Ponta: Voi propune o discutie in CSAT, ce putem face pentru Moldova, dat fiind conflictul din Ucraina

Premierul Victor Ponta spune ca va propune ca in urmatoarea sedinta a CSAT sa existe "o analiza foarte clara" a institutiilor statului, inclusiv a serviciilor de informatii, legat de ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini Republica Moldova.

Criza in Ucraina. Violentele din Odesa au fost organizate de Viktor Ianukovici, acuza Serviciul Ucrainean de Securitate
Criza in Ucraina. Violentele din Odesa au fost organizate de Viktor Ianukovici, acuza Serviciul Ucrainean de Securitate

3 mai 2014. Vineri, 2 mai, a fost o zi sangeroasa in Ucraina. Cel putin 46 de persoane si-au pierdut viata in orasul Odessa, in timpul confruntarilor dintre separatistii prorusi si cei care sustin unitatea tarii. Confruntarile continua in Kramatorsk.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).