Criza in Ucraina. Mii de militari rusi sunt stationati la frontiera dintre Transnistria si Ucraina
Mii de militari rusi sunt stationati la frontiera dintre regiunea separatista Transnistria si Ucraina, afirma vicepremierul ucrainean Vitali Iarema, precizand ca serviciile secrete ruse au intensificat activitatile de spionaj din Transnistria.
UPDATE 04 APRILIE
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
ORA 17:15 "Potrivit informatiilor noastre, intre 10.000 si 15.000 de militari rusi raman stationati la frontierele Ucrainei, pe diferite segmente", a declarat vicepremierul ucrainean Vitali Iarema.
O mare parte a militarilor rusi au fost desfasurati de-a lungul frontierei Ucrainei cu regiunea separatista Transnistria, precizeaza vicepremierul ucrainean.
Serviciile secrete ruse sunt foarte active in Transnistria, adauga oficialul ucrainean, dezvaluind ca autoritatile ucrainene au arestat recent un agent al Serviciului federal rus de securitate (FSB).
Iarema a negat ca autoritatile proruse din Crimeea au permis plecarea militarilor ucraineni, afirmand ca aproximativ 400 de militari ucraineni raman blocati in unitati in regiunea anexatade Rusia.
ORA 10:00 Noile autoritati ucrainene au acuzat serviciile secrete ruse ca ar fi fost implicate in masacrul din februarie in timpul manifestatiilor de la Kiev, impotriva regimului Ianukovici.
Moscova a dezmintit imediat, dar... a scumpit din nou, pentru a doua oara in trei zile, gazul livrat Ucrainei. Care va fi nevoita sa plateasca aproape dublu fata de pretul de dinaintea crizei.
Imaginile din timpul masacrului din februarie de la Kiev, nedifuzate pana acum, au fost prezentate intr-o emisiune BBC.
Asa-numitii "lunetisti" au fost acuzati obsesiv ca au tras in plin in manifestanti, intre 18 si 20 februarie, cand au fost ucisi, potrivit bilantului oficial, aproape 90 de oameni.
Cei care au tras au fost membri ai fostei politii speciale Berkut - afirma noul sef al serviciilor de securitate ucrainene - care a auntat identificarea si arestarea a 12 presupusi "lunetisti".
Dar cine a dat ordinul?
"Ceea ce a fost planuit in secret ca o operatiune antiterorista a fost, de fapt, o operatiune de ucidere in masa, desfasurata sub directa supraveghere a fostului presedinte Ianukovici", Oleksandr Nalivaicenko, seful serviciului de securitate al Ucrainei.
"Eu personal n-am dat niciun ordin sa se traga in oameni. Si, din cate stiu, n-au fost incredintate arme acestor trupe speciale, care aveau doar misiunea sa apere institutiile statului", sustine Viktor Ianukovici, fost presedinte al Ucrainei.
Prezentand raportul preliminar asupra masacrului din februarie, oficialul ucrianean a mai facut o acuzatie exploziva: "Avem indicii rezonabile sa credem ca grupuri ale serviciului de securitate rus (FSB) au participat la planificarea si la punerea in practica a asa-zisei operatiuni anti-teroriste".
Evident, dezmintirile au venit imediat din partea FSB-ului. Iar Moscova a recurs din nou la "arma gazului". Gazprom a anuntat a doua scumpire in trei zile, astfel ca Ucraina trebuie sa plateasca, pentru mia de metri cubi importati din Rusia, 485 de dolari - cu 81% mai mult decat inaintea crizei Crimeei.
Mai mult, serviciul de securitate rus a anuntat arestarea a 25 de ucraineni, membri ai unor miscari nationaliste, pe care ii acuza ca "planuiau atacuri teroriste" in Rusia in timpul referendumului desfasurat luna trecuta in Crimeea.