"Nu exista niciun semn ca Rusia isi retrage trupele de la granita cu Ucraina". Declaratia secretarului general al NATO
Ministrii de externe din cele 28 de tari membre ale Aliantei, printre care si Titus Corlatean, au cautat la Bruxelles un raspuns comun pentru actiunile Moscovei.
De asemenea, au discutat intarirea prezentei NATO in tarile din Estul Europei.
Situatia Republicii Moldova este o prioritate pentru Romania, le-a spus Titus Corlateanu omologilor sai din NATO. Insa presiunile Rusiei asupra Ucrainei raman principalul motiv de ingrijorare.
Alegeri 2024
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
07:35
Bucuria de la sediile USR și PSD după anunțarea exit-poll-urilor s-a terminat rapid. Călin Georgescu este în turul 2
07:29
Evoluţia sistemului de vot în România la alegerile parlamentare după 1989
Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO: "Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei este o provocare pentru viziunea noastra asupra Europei ca intreg, asupra libertatii si pacii. Schimba fundamental arhitectura de securitate a Europei si aduce instabilitate la granitele NATO".
Rusia isi mentine presiunea asupra Ucrainei, masand trupe importante aproape de granita sa estica. Totusi, Moscova a anuntat retragerea unuia dintre batalioanele sale din zona, care - spune ministerul apararii de la Kremlin - "si-ar fi incheiat manevrele".
Chiar si aceasta retragere partiala starneste controverse.
Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO: "Din pacate, nu pot sa confirm ca Rusia isi retrage trupele".
Statele Unite au primit cu prudenta vestea retragerii unor trupe ruse. Pe aceeasi tema, intr-un comunicat al cancelariei germane, se afirma ca "Vladimir Putin a informat-o pe Angela Merkel in privinta retragerii unui batalion".
"Pot sa ma bazez doar pe ce mi-a spus presedintele rus" - a fost reactia cancelarului Merkel.
Kievul considera amenintarea reala si a avertizat ca va riposta daca trupele ruse trec granita de est a Ucrainei.
Ca sa dea un semnal de incredere populatiei, presedintele interimar a verificat pregatirea trupelor ucrainene la o baza militara din apropierea Kievului.
Pe de alta parte, parlamentul ucrainean a votat dezarmarea gruparilor paramilitare, care au participat la miscarea de contestare a fostei puteri si controleaza centrul Kievului.
Dezarmarea acestor militii este ceruta deopotriva de Rusia si de Occident.