Criza in Ucraina. Comandant NATO: Trupele ruse pot invada estul Ucrainei în cel mult 12 ore de la primirea ordinului
Presedintele demis al Ucrainei Viktor Ianukovici, refugiat in Rusia, considera drept o "tragedie" anexarea regiunii Crimeea si sustine ca nu a ordonat deschiderea focului spre protestatarii prooccidentali, conform BBC News online.
UPDATE 20:30 Viktor Ianukovici: Anexarea Crimeei este o "tragedie"
"Situatia din Crimeea este o tragedie, o mare tragedie", a declarat Ianukovici intr-un interviu acordat Associated Press si postului rus NTV.
Ianukovici a promis ca va incerca sa il convinga pe Vladimir Putin, presedintele Rusiei, sa returneze regiunea Crimeea Ucrainei.
"Trebuie sa stabilim o astfel de sarcina si sa cautam modalitati de returnare a Crimeei in orice conditii, eventual avand cel mai mare nivel de independenta posibil, dar sa fie parte a Ucrainei", a spus Ianukovici, afirmand ca, daca ar fi ramas presedinte, ar fi incercat sa evite organizarea referendumului proindependenta din Crimeea, pe care l-a catalogat drept "o forma de protest" fata de noua Administratie proeuropeana instalata la Kiev.
UPDATE 18:10 Potrivit generalului american, aproximativ 40.000 de militari rusi raman mobilizati in apropierea frontierei de est a Ucrainei.
"Aceste efective sunt sustinute de avioane militare, de elicoptere si de toate echipamentele necesare efectuarii unei incursiuni, in caz de necesitate", a spus Breedlove.
Breedlove a avertizat ca NATO are planuri de disuasiune la nivel aerian si maritim, urmand sa eleboreze, in cateva zile, si planuri terestre.
UPDATE 12:42 NATO a revenit la "instinctele" din timpul Razboiului Rece, insa, in 2008, dupa Razboiul din Georgia, tensiunile au durat doar cateva luni, ironizeaza oficiali rusi in mesaje postate pe Twitter dupa ce Alianta Nord-Atlantica si-a suspendat cooperarea cu Moscova, relateaza AFP.
"NATO a hotarat sa blocheze cooperarea cu Rusia pana in iunie. Iar acest lucru a fost anuntat de 1 aprilie", ziua pacalelilor, a scris Dmitri Rogozin, vicepremierul rus insarcinat cu coordonarea complexului militaro-industrial, fost ambasador la Alianta Nord-Atlantica.
NATO decided to freeze cooperation with Russia till June. And they announced it on April 1st.
— Dmitry Rogozin (@DRogozin) April 1, 2014
"Ultima data (in 2008), s-au blocat timp de trei luni, iar pana in decembrie s-au deblocat. Asta inseamna ca este razboi rece, ei ingheata", a continuat oficialul, care figureaza pe listele cu persoane vizate de sanctiuni tintite - constand in blocarea averilor si impunearea unor interdictii de calatorie - ale Statelor Unite si Uniunii Europene (UE).
"Instincte de baza din timpul Razboiului Rece s-au trezit la NATO si sunt alimentate de retorica «Alianta (Nord-Atlantica) este in pericol!»", a scris actualul reprezentant rus la NATO Aleksandr Grusko, intr-un mesaj in engleza postat pe contul de Twitter al reprezentantei.
"Contribuabilii se pare ca-si vor deschide portofelele pentru a finanta jocuri militare", adauga el in acest mesaj.
NATO a suspendat cooperarea cu Rusia
Alianta Nord-Atlantica a decis suspendarea cooperarii la nivel practic cu Rusia, dar va mentine dialogul politic, anunta secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
"Ministrii de Externe ai statelor NATO au decis suspendarea cooperarii civile si militare cu Rusia, oficializand o decizie luata la nivel de ambasadori pe 5 martie", a declarat Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. Decizia a fost luata in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei din Ucraina.
"In acelasi timp, lasam deschise canalele diplomatice si suntem pregatiti pentru reuniuni la nivel de ambasadori sau ministri, in cadrul Consiliului NATO-Rusia", a precizat Rasmussen. "Cred ca proiectele de cooperare legate de Afganistan, privind rutele de tranzit, trebuie sa continue, pentru ca avem interesul comun de asigurare a succesului misiunii noastre in Afganistan", a subliniat seful organizatiei nord-atlantice.
NATO a condamnat dur anexarea "ilegala" a regiunii ucraineene Crimeea de catre Rusia si a laudat retinerea cu care a actionat guvernul Ucrainei.
Rusia a masat zeci de mii de soldati la granita cu Ucraina de la inceputul crizei din Crimeea. Intr-o discutie cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca a ordonat retragerea partiala a acestor trupe, insa Anders Fogh Rasmussen a declarat ca NATO nu are dovezi ca trupele au fost intr-adevar retrase.
"Vom reevalua relatia noastra cu Rusia la urmatorul summit, din Iunie", a spus Rasmussen.