Rusia sustine ca prezenta navelor americane in Marea Neagra incalca normele internationale
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat joi un avertisment, ca reactie la decizia SUA de prelungire a prezentei distrugatorului USS Truxtun in regiune.
"In ultimul timp, SUA au extins de cateva ori perioada de stationare a navelor de razboi in Marea Neagra. Aceasta prelungire nu se incadreaza in prevederile existente in temeiul Conventiei de la Montreux", a afirmat ministrul Serghei Lavrov.
Potrivit RIA Novosti, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a anuntat ca Statele Unite vor prelungi stationarea distrugatorului USS Truxtun in Marea Neagra si, de asemenea, vor trimite "resurse suplimentare". "Am trimis sase avioane de vanatoare F-15C in statele baltice pentru a patrula in spatiul lor aerian. Alte 12 aparate F-16 au sosit in Polonia pentru a contribui la mentinerea securitatii. Stationarea USS Truxtun in Marea Neagra a fost prelungita. De asemenea, fortele navale americane trimit in prezent resurse suplimentare in Marea Neagra", a declarat oficialul american, fara sa precizeze despre ce resurse este vorba.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Distrugatorul USS Truxtun a participat luna trecuta la exercitii militare in Marea Neagra, alaturi de forte navale din Romania si Bulgaria. In urma crizei din Crimeea, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a anuntat la inceputul lunii martie ca Pentagonul va extinde cooperarea militara cu Polonia si cu tarile baltice.
Conventia de la Montreux, incheiata in 1936, prin care Turciei i se acorda control asupra stramtorilor Bosfor si Dardanele, autorizeaza libera trecere a navelor prin stramtoare, insa limiteaza numarul si dimensiunile acestora. Documentul limiteaza, de asemenea, in cazul navelor militare, durata prezentei lor in zona. In general, navele de razboi ale tarilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra in Marea Neagra. In cazul in care mai multe vase ale aceleiasi tari intra in Marea Neagra, tonajul lor total nu trebuie sa depaseasca 45.000 de tone. In plus, navele tarilor din exteriorul regiunii nu pot ramane in Marea Neagra mai mult de 21 de zile consecutiv. Portavioanele nu au acces, iar statele care trimit nave in Marea Neagra trebuie sa isi anunte in avans Turciei intentiile.
Conventia de la Montreux a fost invocata in ultimii ani de Rusia in special in probleme militare si de securitate. In timpul razboiului dintre Rusia si Georgia, din 2008, Moscova a acuzat ca navele americane cu ajutor umanitar pentru georgieni ar incalca prevederile Conventiei.