Criza din Ucraina. Rusia spune ca nu are agenti sau militari in regiunile rusofone din est

militanti pro-rusi in Donetk

Rusia se apara dupa acuzatiile venite din partea Statelor Unite prin vocea ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care spune ca Moscova nu are agenti sau militare in regiunile rusofone din estul Ucrainei.

ORA 19:00 NATO estimeaza "intre 35.000 si 40.000" numarul soldatilor rusi aflati in dispozitiv, "in peste o suta de baze", majoritatea temporare, de-a lungul frontierei cu Ucraina. Intr-una dintre fotografii, 21 de elicoptere sunt stationate pe o pista de aterizare "care nu exista inainte". In apropiere sunt aliniate in jur de 40 de tancuri si peste o suta de vehicule de infanterie.

Alte fotografii arata "concentrari de forte" in alte locuri, cu sute de vehicule care servesc pentru transportul soldatilor, echipamentelor, carburantilor si armamentului.

ORA 16:44 Rusia, acuzata de Statele Unite ca a trimis "agitatori" pentru a provoca "haos" in regiunile rusofone din estul Ucrainei, nu are "nici agenti si nici militari" in aceasta parte a fostei republici sovietice, a declarat vineri seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.

"Suntem acuzati ca avem agenti acolo. Nu exista. Si niciunul dintre militarii rusi nu se mai afla acolo. Nu exista nici militari si nici agenti" rusi in estul Ucrainei, a declarat Lavrov, citat de agentiile de presa de la Moscova.

Citește și
Puscasi marini
Comandant NATO: Forte militare americane ar putea fi trimise in estul Europei
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Tensiunile dintre separatistii prorusi si sustinatorii autoritatilor proeuropene de la Kiev continuau vineri in regiunile rusofone din estul Ucrainei, in pofida unei amnistii promise de puterea prooccidentala ucraineana. Secretarul de Stat american John Kerry a acuzat, marti, Rusia ca a trimis "agitatori" in estul Ucrainei pentru a provoca "haos" si a gasi astfel "pretextul" pentru o interventie militara, cum s-a intamplat in Crimeea.

El a denuntat "tentativa ilegala si ilegitima din partea Rusiei in vederea destabilizarii unui stat suveran pentru a provoca o criza" in regiune.

Contre intre Rusia si NATO

In timp ce Rusia considera gresite pozele NATO care ar arata prezenta trupelor rusesti la granita cu Ucraina, Kievul acuza Rusia ca ar fi amplasat mine antipersonal in Crimeea.

Imaginile NATO privind prezenta trupelor ruse la frontierele Ucrainei sunt din 2013, afirma Moscova

Moscova a dezmintit, joi, informatiile Aliantei Nord-Atlantice cu privire la prezenta efectivelor ruse la frontierele Ucrainei, afirmand ca imaginile prezentate de NATO dateaza din august 2013, a declarat un reprezentant al Statul Major rus, citat de RIA Novosti.

NATO a publicat, joi, 15 imagini filmate prin satelit, care ar demonstra ca Rusia a mobilizat "efective masive" de-a lungul frontierei Ucrainei, si a afirmat ca fotografiile au fost luate la inceputul lui aprilie 2014.

"In imaginile prezentate de NATO apar trupe ruse care in vara anului trecut (2013) au efectuat exercitii militare in regiunile din sudul Rusiei, inclusiv in apropierea frontierelor cu Ucraina", a declarat acest reprezentant al Statului Major rus.

El a precizat ca imaginile au fost luate in timpul exercitiilor militare internationale "Combat Commonwealth 2013".

In una din fotografii apar 21 de elicoptere militare parcate pe un aerodrom din localitatea rusa Belgorod, situata la 40 de kilometri de frontiera Ucrainei. In apropierea elicopterelor sunt 40 de tancuri si peste 100 de vehicule de infanterie.

Potrivit NATO, intre "35.000 si 40.000 de militari sunt stationati in peste 100 de baze provizorii, in apropierea frontierei de est a Ucrainei".

Ucraina acuza Rusia ca ar fi amplasat mine antipersonal in Crimeea si in imprejurimile acesteia

Ucraina a acuzat, joi, fortele militare ruse ca au amplasat mine antipersonal in Crimeea si in imprejurimile peninsulei, in cursul unei reuniuni, la Geneva, asupra respectarii Tratatului de la Ottawa privind interzicerea acestui tip de mine, relateaza AFP.

Ucraina "este foarte ingrijorata de folosirea minelor antipersonal de catre fortele militare ruse in diferite parti ale teritoriului ucrainean", a declarat delegatia ucraineana in cursul acestei reuniuni.

Delegatia de la Kiev a acuzat fortele ruse ca a creat campuri de mine la punctele de intrare intre partea continentala a Ucrainei si Peninsula Crimeea.

Crimeea a fost anexata de Rusia in martie, in urma unui referendum cosiderat drept ilegal de catre Kiev si statele occidentale, autoritatile interimare ucraiene apreciind ca peninsula inca face parte din teritoriul Ucrainei.

Potrivit delegatiei ucrainene, minele au fost instalate de fortele ruse in Crimeea si regiunea Herson, limitrofa peninsulei."Campurile de mine sunt inconjurate de sarma ghimpata", a precizat delegatia ucraineana. Ucraina vrea "sa distruga minele antipersonal in zonele minate care se afla sub jurisdictia sa", a adaugat ea. Delegatia ucraineana a acuzat, de asemenea, fortele ruse ca au confiscat mine dintr-un depozit militar ucrainean situat in Crimeea.

In prezent, aceste mine "depasesc cadrul legal al Tratatului de la Ottawa", potrivit delegatilor de la Kiev. Vineri, delegatia urmeaza sa explice de ce Ucraina nu a respectat termenul limita prevazut pentru distrugerea stocurilor de mine antipersonal.

Barack Obama: SUA si UE trebuie sa fie pregatite sa adopte noi sanctiuni impotriva Rusiei

Presedintele Barack Obama a subliniat joi, in cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, ca "SUA, Uniunea Europeana si alte state partenere trebuie sa fie pregatite sa raspunda unei escalade ruse" in Ucraina prin adoptarea de "noi sanctiuni", relateaza AFP.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, publicat la sfarsitul convorbirii dintre cei doi lideri, Obama a evocat "situatia ingrijoratoare din estul Ucrainei, unde separatistii prorusi, aparent, cu sustinerea Moscovei, continua sa desfasoare o campanie de sabotaj si provocare orchestrata, vizand subminarea si destabilizarea Ucrainei".

Obama si Merkel au reiterat indemnul la adresa Rusiei de a "retrage militarii din regiunea frontaliera" a Ucrainei", a anuntat Casa Alba. De asemenea, cei doi lideri au discutat despre reuniunea cvadripartita Rusia-Statete Unite-Ucraina-UE, care urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare, la Viena sau Geneva, potrivit unor surse.

Anterior, in cursul unei intalniri, la Washington, cu omologul sau rus Anton Siluanov, secretarul Trezoreriei Statelor Unite Jacob Lew a amenintat Moscova cu adoptarea unor noi sanctiuni in cazul escaladarii conflictului din Ucraina. Criza din Ucraina, in contextul in care Moscova ameninta ca va intrerupe livrarile de gaze in aceasta tara este discutata, de asemenea, in cadrul unei reuniuni a Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), la Washington.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis joi liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene. "Vladimir Putin exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de Ucraina si cu riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

Secretarul Trezoreriei americane ameninta Moscova cu noi sanctiuni

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Jacob Lew, a amenintat, joi, Moscova cu adoptarea unor noi sanctiuni in cazul escaladarii conflictului din Ucraina, in cadrul unei intalniri cu omologul sau rus, Anton Siluanov, la Washington, a anuntat purtatorul de cuvant al Trezoreriei, citat de AFP. "Secretarul Lew a subliniat (...) ca Statele Unite sunt pregatite sa impuna noi sanctiuni importante impotriva Rusiei, in cazul escaladarii conflictului" din Ucraina, a declarat acest purtator de cuvant intr-un comunicat.

Lew a adaugat ca situatia din Ucraina ar trebui sa fie solutionata pe cale "diplomatica", a precizat el. Pentru a protesta impotriva anexarii Crimeei de catre Rusia, Statele Unite au inclus in "lista neagra", la mijlocul lui martie, apropiati ai presedintelui rus, Vladimir Putin, si a amenintat ca va adopta sanctiuni importante vizand economia rusa.


Sursa foto: Mediafaxfoto/ AFP


 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Un grup de deputati rusi cere judecarea lui Mihail Gorbaciov. Ce acuzatii ii aduc fostului presedinte
Un grup de deputati rusi cere judecarea lui Mihail Gorbaciov. Ce acuzatii ii aduc fostului presedinte

Un grup de deputati rusi a cerut joi deschiderea unei anchete penale impotriva fostului presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, pentru dezmembrarea URSS, in 1991.

Comandant NATO: Forte militare americane ar putea fi trimise in estul Europei
Comandant NATO: Forte militare americane ar putea fi trimise in estul Europei

Comandantul fortelor NATO in Europa a anuntat ca trupe militare americane ar putea fi trimise in statele membre ale Aliantei din Estul Europei, din cauza amenintarilor militare rusesti la adresa Ucrainei.

Criza din Ucraina. Vladimir Putin avertizeaza Kievul sa
Criza din Ucraina. Vladimir Putin avertizeaza Kievul sa "nu comita ceva ireparabil"

9 aprilie 2014. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat Ucraina, miercuri, in legatura cu livrarile de gaze rusesti, pe care Kievul refuza sa le achite la tarife majorate, subliniind ca Moscova nu le va putea sustine "la infinit".

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.