Criza din Ucraina. Armata ii cere lui Ianukovici sa adopte "masuri de urgenta" pentru "stabilizarea" situatiei

Ultima actualizare: 03-02-2014 06:57
Proteste in Kiev, Ucraina

 Armata ucraineana il indeamna pe presedintele Viktor Ianukovici sa adopte "masuri de urgenta" pentru "stabilizarea" situatiei, potrivit  AFP.

"Militarii si (ceilalti) angajati ai Ministerului Apararii l-au indemnat pe comandantul suprem al armatelor (seful statului) sa adopte masuri de urgenta, in cadrul legislatiei actuale, pentru stabilizarea situatiei in tara", care se confrunta de doua luni cu o miscare de protest fara precedent fata de putere, se arata in document.

"Militarii si (ceilalti) angajati ai Ministerului Apararii au apreciat ca inacceptabile luarea cu asalt a unor cladiri publice si incercari de impiedicare a puterii de a-si indeplini atributiile, notand ca o escaladare a (miscarii) de contestare ameninta integritatea teritoriala" a Ucrainei, se arata in continuare in comunicat.

Viktor Ianukovici, vizat de o puternica miscare de contestare, dupa ce a renuntat la sfarsitul lui noiembrie sa semneze un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana, a fost declarat joi dimineata "indisponibil" de catre serviciul sau de presa, din cauza unei "boli respiratorii acute".

Intr-un comunicat publicat cateva ore mai tarziu, presedintele a acuzat opozitia ca "invenineaza situatia" indemnand populatia sa continue sa manifesteze, "din cauza ambitiilor politice a catorva lideri".

La randul lor, principalii trei lideri ai opozitiei, Vitali Kliciko, Arseni Iateniuk si Oleg Tiagnibok au afirmat, intr-o declaratie comuna, ca Ianukovici a incalcat Constitutia. Ei i-au reprosat ca a exercitat un "santaj" asupra deputatilor din cadrul formatiunii sale politice, Partidul Regiunilor, cu scopul ca acestia sa voteze, miercuri, in pofida reticentelor unora dintre ei, o lege care acorda o amnistie manifestantilor arestati.

Pentru ca amnistia sa intre in vigoare, contestatarilor li se impune sa evacueze mai intai, in termen de 15 zile, strazile, pietele si cladirile administrative ocupate la Kiev si in mai multe regiuni ale tarii, ceea ce opozitia refuza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!