Stare de urgenta in Crimeea, dupa ce curentul electric furnizat de Ucraina a fost taiat. Pe cine dau vina Moscova si Kievul

Ultima actualizare: 25-11-2015 07:01

Autoritatile din Crimeea au decretat stare de urgenta, dupa intreruperea totala a energiei electrice primite din Ucraina, cauzata, potrivit unor surse ucrainene, de acte de sabotaj la liniile de inalta tensiune, relateaza AFP.
 

Surse atat ruse cat si ucrainene pun pana de curent pe seama sabotarii liniilor de inalta tensiune si este pomenita implicarea minoritatii tatare, ostila Moscovei.

"Prin decizie a conducerii republicii Crimeea, in peninsula a fost instaurata starea de urgenta", a declarat ministerul.

Peninsula Crimeea, anterior republica autonoma si rusofona a Ucrainei, a fost anexata de Federatia Rusa in martie 2014, dupa un referendum organizat in Crimeea dupa rasturnarea de la putere la Kiev a presedintelui prorus Viktor Ianukovici. Tarile democrate considera ilegal referendumul si nu recunosc anexarea.

In urma intreruperii curentului electric primit din Ucraina, "generatoarele republicii Crimeea au fost puse in functiune. La ora 01.20, orasele Simferopol, Ialta si Saki erau partial conectate", a informat Ministerului pentru Situatii de Urgenta.

Spitalele si alte institutii de baza sunt alimentate cu energie de catre generatoare, a precizat ministerul.

Potrivit agentiei ruse de presa TASS, electricitatea furnizata de Ucraina alimenteaza in mod normal Peninsula Crimeea prin patru linii de inalta tensiune. Doua dintre aceste linii au fost sabotate in cursul noptii de joi spre vineri, potrivit agentiei de presa ucrainene UNIAN.

Compania energetica de stat ucraineana, Ukrenergo, a publicat fotografii ale unui pilon electric doborat si altuia avariat. Potrivit acesteia, natura pagubelor aminteste de un act de sabotaj, posibil cu "folosirea de dispozitive explozive".

Agentia rusa RIA Novosti a informat ca sabotajul a avut loc in regiunea Herson, in nordul Crimeii, pe teritoriul ucrainean.

Celelalte doua linii de inalta tensiune par sa fi fost si ele scoase din functiune de o explozie in cursul noptii de sambata spre duminica.

"Pilonii tocmai au fost distrusi!!!", a scris pe Facebook in primele ore ale zilei de duminica un oficial din Ministerul ucrainean de Interne, Ilia Kiva.

Responsabilitatea pentru aceste acte de sabotaj nu a fost stabilita.

Asa-numitul vicepremier al republicii Crimeea, Mihail Seremet, citat de agentia TASS, a declarat ca peninsula poate sa isi asigure numai jumatate din necesarul de energie electrica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO