Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 10 mai. Bilanțul zilnic al deceselor, în scădere în Italia

×
Codul embed a fost copiat

La nivel global, bilanţul pandemiei de coronavirus a depăşit patru milioane de infectări.

Guvernul suedez și-a cerut scuze pentru că a eșuat în protejarea persoanelor vârstnice, în condițiile în care 90% dintre victimele pandemiei în Suedia erau oameni trecuți de 70 de ani.

Pe de altă parte, Franța se deschide începând de luni, după aproape două luni de izolare strictă.

Germania, în schimb, se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de infectare, la câteva zile de la relaxarea restricțiilor. În medie, o persoană infectată transmite acum virusul la 1,1 persoane, susține Institutul german de sănătate publică.

Guvernatorul statului New York a anunțat că trei copii au murit răpuși de o boală misterioasă, care ar fi asociată cu Covid-19 și care s-a manifestat deja în Europa.

Citește și
Ambulanta
Caz revoltător. Pacienți cu coronavirus plimbați între spitale
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

LIVE UPDATE. Situația în România în timp real

UPDATE 21:00 - Italia a înregistrat 165 de noi decese şi 802 cazuri confirmate

 

Italia a înregistrat duminică 165 noi decese, faţă de 194 în ziua precedentă, a anunţat Agenţia de protecţie civilă, precizând în acelaşi timp că bilanţul zilnic de noi îmbolnăviri este de 802, faţă de 1.083 sâmbătă, relatează Reuters.

Bilanţul total al pandemiei de la izbucnirea sa, pe 21 februarie, este acum de 30.560 de decese, al treilea cel mai mare din lume, după SUA şi Marea Britanie.

Duminică s-a înregistrat cel mai scăzut bilanţ al morţilor de pe 9 martie, deşi în ultimele săptămâni a existat tendinţa ca numărul zilnic de morţi să scadă duminică şi să crească în ziua următoare.

Pentru prima dată de la începutul lui martie, numărul de cazuri noi a fost sub 1.000, în timp ce bilanţul total al cazurilor confirmate este de 219.070, al treilea cel mai mare din lume după SUA şi Spania.

Numărul persoanelor care prezintă boala a scăzut la 83.324, de la 84.842 cu o zi înainte.

Duminică se mai aflau la terapie intensivă 1.027 de persoane, în scădere faţă de 1.034 cu o zi înainte, confirmând o tendinţă de scădere de lungă durată.

UPDATE 20:50 - Marea Britanie a înregistrat 269 noi decese în ultimele 24 de ore

 

Marea Britanie a înregistrat în ultimele 24 de ore 269 de noi decese de COVID-19, bilanţul total al morţilor ridicându-se la 31.855, potrivit informaţiilor date publicităţii duminică de Ministerul Sănătăţii de la Londra, relatează Reuters.

Boris Johnson urmează să prezinte duminică seară strategia sa în vederea unei ieşiri graduale din izolarea instituită pentru a combate pandemia de COVID-19.

Prim-ministrul britanic a dezvăluit pe Twitter un nou slogan - "Rămâneţi în alertă", care ar urma să-l înlocuiască pe cel din timpul izolării, "Rămâneţi acasă".

UPDATE 20:00 - Anthony Fauci a intrat în autoizolare, după un contact cu o persoană infectată

 

Faimosul epidemiolog Anthony Fauci și alți doi membri marcanți ai echipei de la Casa Albă dedicată pandemiei au intrat în auto-izolare, după ce au fost în contact cu cineva testat pozitiv pentru coronavirus.

Cel mai cunoscut specialist american de la izbucnirea crizei Covid a anunţat că va lucra de acasă, că poartă mască și este în izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Asta după ce a intrat în contact cu un membru al personalului de la Casa Albă testat pozitiv pentru Sars-Cov-2. Un „contact cu risc de infectare scăzut” - a ținut să sublinieze Fauci, în vârstă de 79 de ani.

Alți doi membri ai echipei de la Casă Albă pentru criză Covid - respectiv dircetorul Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor, Robert Redfield, în vârstă de 68 de ani, și Comisarul Agenției pentru alimente și medicamente, Stephen Hahn, de 60 de ani, se află, de semenea în auto izolare.

UPDATE 19:50 - Trei copii au murit în New York din cauza unei boli misterioase, asociate cu Covid-19

 

Guvernatorul Andrew Cuomo și-a exprimat îngrijorarea față de apariția unei misterioase infecții care îi afectează pe cei mai tineri dintre new yorkezi - sunt deja zeci de cazuri în spitale. Este un sindrom care ar putea fi legat de COVID-19.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Prioritatea pentru noi astăzi este abordarea unei noi probleme, care este cu adevărat deranjantă. Este legată de modul în care virusul COVID-19 îi poate afecta pe cei tineri, pe bebeluşi şi pe copiii din școala primară.”

Doi copii de 5 și 7 ani și un adolescent au murit după ce au avut simptome asemănătoare cu boala Kawasaki, o afecţiune rară apărută la sfârşitul anilor '60 în Japonia.

Cazuri similare au mai fost raportate în Seattle și California, dar și în țări europene - Regatul Unit, Italia și Spania.

Andrew Cuomo, guvernator New York:Este mai degrabă o inflamare a vaselor de sânge, care poate cauza probleme la inimă.”

UPDATE 19:40 - 47 de state federale din SUA au relaxat măsurile de izolare

 

În acest week-end, 47 de state federale americane au relaxat măsurile de izolare și restrangere a deplasărilor. Printre acestea - Rhode Island, cel mai mic stat ca suprafață, dar greu lovitla un moment dat de pandemie.

Gina Raimondo, guvernatoare Rhode Island: „Dacă analizaţi datele de pe teren, veţi vedea că stăm mult mai bine. Astfel, putem începe să ridicăm restricţiile mai devreme decât am planificat. ”

O româncă stabilită în California e bucuroasă că își poate redeschide florăria.

Mihaela Caldarescu, Owner Diana's Flowers: „Pentru că eu am un magazin mic, nu o să las pe nimeni să intre. Dar cel puţin pot să funcţionez. Nu pot să deschid toată florăria dintr-o dată. Pentru că, dacă va veni un al doilea val, atunci ne vom întoarce de unde am plecat.”

În schimb, la San Francisco magazinele vor rămâne închise până pe 18 mai. Pe de altă parte, cei din Nevada şi Alaska se pot bucura de deschiderea barurilor şi restaurantelor. Dar, cu unele restricţii... În Arizona și Texas americanii sunt așteptai la frizerii și salonae de coafură, numai cu programare, însă.

UPDATE 19:30 - Veneția rămâne un oraș pustiu. Cum se pregătesc cei din turism pentru redeschidere

 

Italia se redeschide treptat, dar Veneția rămâne un oraș pustiu. Cei care lucreză la hoteluri contabilizează rezervări anulate și răspund la un potop de întrebări de la potențiali clienți din toată lumea.

De exemplu, o doamnă a primit un voucher şi a făcut întâi o rezervare pentru noiembrie, dar în noiembrie a fost "acqua alta", aşa că a schimbat rezervarea pentru martie, când, din cauza pandemiei, a anulat iar rezervarea.

Camerele sunt igenizate, se fac stocuri de materiale dezinfectante, se caută soluții pentru păstrarea distanței de siguranța sanitară.

Reprezentant hotel: „Vom fi mai preocupaţi să le oferim turiştilor o structură mai sigură din punct de vedere sanitar decât, ştiu eu, să îi întâmpinăm cu un buchet de flori în cameră.”

Hotelurile se pregătesc să primească oaspeți, dar nimeni nu știe deocamdată dacă și câți vor fi. Cei care depind de turism în orașul-lagună duc dorul celor cam 30 de milioane de turiști care veneau la Veneția în fiecare an.

 

UPDATE 19:20 - Londonezii au luat cu asalt parcurile și nu au respectat măsurile de distanțare

 

La Londra, ispita a fost prea mare în weekendul acesta cu vreme frumoasă. Poliția recunoaște că nu a putut împiedică oamenii să vină în număr foarte mare în parcuri, astfel că distanță de siguranță sanitară a fost doar vorbă în vânt.

„Din păcate, astăzi luptăm într-o bătălie pierdută în parcuri. Literalmente, sute de oameni sunt la iarbă verde cu pizza, bere şi vin.”

Așa sună mesajul plin de resemnare postat pe pagină oficială de twitter a poliției unui district londonez.

Londonez: „Cred că trebuie să meargă cât de departe se poate cu ridicarea interdicțiilor. Cred că oamenii s-au comportat bine până acum, dar am ajuns la un punct critic.”

Londonez:Trebuie relaxate restricțiile. Oricum, vedeți, faptul e împlinit.”

Premierul britanic Boris Johnson se va adresa națiunii duminică seară, pentru a le prezența britanicilor planurile guvernului pentru atenuarea măsurilor de izolare.

 

UPDATE 19:10 - Spania a învins virusul în proporție de 99%

 

Scott McLean, corespondent CNN: „Prim-ministrul Spaniei a declarat că țara să a învins virusul în proporție de 99%.”

Dar, în același timp, i-a avertizat pe spanioli să fie precauți când prima serie importantă de restricții va fi ridicată.

De luni, puțin peste jumătate din populația Spaniei va trece la "Faza unu" din planul guvernului pentru redeschiderea țării.
Magazine, biserici și terase de restaurant se vor putea redeschide, la o capacitate limitată.

Însă cele mai mari orașe ale Spaniei, Madrid și Barcelona, dar și alte regiuni vor rămâne în ceea ce guvernul numește "Faza zero", ceea ce înseamnă că acolo se menţine consemnul "stați acasă".

UPDATE 19:00 - Franța iese luni din izolarea strictă

 

De luni, Franța iese din izolarea strictă, după două luni.

Magazinele și afacerile se redeschid cu o nouă normă - măsuri sanitare care să prevină și să minimizeze răspândirea coronavirusului. Franța tocmai a înregistrat cel mai mic număr de decese zilnic de mai bine de o lună - 80 în 24 de ore.

UPDATE 14.15 Spania a raportat cel mai scăzut număr al deceselor din cauza coronavirusului de la mijlocul lunii martie
 

Autorităţile spaniole au anunţat, duminică, din nou un număr scăzut al deceselor din cauza coronavirusului, 143, faţă de 179 sâmbătă, scrie Reuters.

Potrivit Ministerului Sănătăţii este cel mai scăzut număr raportat de la mijlocul lui martie.

În total, 26.621 de persoane şi-au pierdut viaţa în Spania.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 621 de noi cazuri, potrivit datelor colectate de Ministerul Sănătăţii.

În total, autorităţile au anunţat 224.390 de îmbolnăviri.

UPDATE 13.20 Rusia - Numărul de cazuri confirmate de coronavirus a depăşit pragul de 200.000
 

Rusia a înregistrat duminică 11.012 noi cazuri de coronavirus, numărul total fiind de 209.688 de la apariţia pandemiei, au indicat autorităţile sanitare ruseşti, scrie AFP.

Numărul deceselor este relativ scăzut, de 1.915, potrivit statisticilor publicate duminică de autorităţi, în timp ce numărul cazurilor pozitive depăşeşte 10.000 pentru a şaptea zi consecutiv.

UPDATE 9.00 China anunţă primul caz de coronavirus în Wuhan după mai mult de o lună
 

Comisia Naţională de Sănătate a Chinei a anunţat 14 noi cazuri de coronavirus, cel mai mare număr înregistrat din 28 aprilie, inclusiv un caz în Wuhan, unde nu mai fusese confirmată o îmbolnăvire de mai mult de o lună.

UPDATE 8.10 Capitala sud-coreeană închide cluburile şi barurile de noapte după ce a fost constatat un nou focar de contaminare
 

Autorităţile locale din Seul au decretat închiderea tuturor localurilor de noapte din capitala sud-coreeană, pentru a împiedica resurgenţa epidemiei de coronavirus după ce un nou focar de contaminare a fost constatat într-un cartier cosmopolit, cunoscut pentru viaţa sa de noapte, informează duminică AFP şi Reuters.

Mai mult de 20 de noi cazuri de contaminare au fost puse în legătură cu un bărbat de 29 de ani testat pozitiv după ce a frecventat cinci cluburi şi baruri în weekendul precedent în cartierul Itaewon.

Autorităţile sanitare se tem de o resurgenţă a contaminărilor, estimând la 7.200 numărul de persoane care au frecventat de asemenea cele cinci localuri.

"Neglijenţa ar putea duce la o explozie de infectări", a declarat primarul Seulului, Park Won-soon, precizând că închiderea localurilor de noapte va fi menţinută până la noi ordine. El le-a cerut de asemenea oamenilor care au frecventat aceste localuri să informeze autorităţile în legătură cu aceasta.

Dintre cele 18 noi cazuri pozitive de COVID-19 raportate sâmbătă în Coreea de Sud, 17 aveau legătură cu focarul din Itaewon.

Coreea de Sud este pe cale să revină la o viaţă normală, autorităţile relaxând miercuri regulile de distanţare socială, în vigoare din martie.

Foarte expusă contaminării la începutul pandemiei, Coreea de Sud a reuşit să stăvilească boala punând în aplicare un vast program de "urmărire, testare şi tratare" care a suscitat numeroase elogii. Această ţară este percepută la nivel internaţional drept un model în gestionarea crizei sanitare.

Locuri publice precum muzeele şi galeriile de artă şi-au reluat activitatea, iar unele sporturi profesionale, precum baseballul şi fotbalul, au demarat un nou sezon. Şcolile ar urma să reînceapă săptămâna viitoare.

Treizeci şi patru de noi cazuri de contaminare au fost înregistrate duminică în Coreea de Sud, un record naţional în ultima luna, majorând la 10.874 numărul total de persoane contaminate, dintre care 256 de decese.

Dintre cazurile noi, 26 au avut o transmitere internă, iar 8 sunt cazuri importate.

Preşedintele sud-coreean Moon-Jae-in a atenţionat asupra unui al doilea val de epidemie, subliniind că recentele cazuri arată că virusul care cauzează COVID-19 se poate răspândi pe scară largă din nou, oricând. 

UPDATE 8.00 Trei zile de doliu naţional în Brazilia, unde bilanţul deceselor a ajuns la 10.627
 

Parlamentul brazilian a anunţat sâmbătă o perioadă de trei zile de doliu naţional pentru a onora memoria victimelor pandemiei noului coronavirus, transmite duminică dpa.

Totodată, preşedinţii celor două camere ale parlamentului au chemat populaţia să "respecte recomandările autorităţilor sanitare" până la "o revenire sigură şi definitivă la normalitate".

În capitala ţării, Brasilia, drapelul naţional din faţa clădirii Congresului a fost coborât în bernă.

Adunările publice pentru a marca ocazia sunt interzise în perioada de doliu decretată.

Autorităţile sanitare braziliene au raportat la sfârşitul zilei de sâmbătă 10.627 de decese şi 155.939 de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.

Sâmbătă seara se înregistrau 730 de noi decese comparativ cu ziua anterioară, cifră apropiată de recordul înregistrat în ajun (751).

De asemenea, numărul cazurilor de infectare raportate în ultimele 24 de ore a fost de 10.701.

UPDATE 7.30 1.568 de decese în ultimele 24 de ore în SUA
 

Statele Unite au înregistrat 1.568 de decese provocate de pandemia noului coronavirus în ultimele 24 de ore, informează duminică AFP.

Conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, bilanţul total al morţilor a ajuns la 78.746.

Totodată, Universitatea din Baltimore a raportat o cifră totală de 1.309.164 de cazuri oficiale de infectare, ceea ce continuă să poziţioneze SUA pe primul loc la nivel global ca ţara cea mai afectată de pandemia COVID-19.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a semnalat sâmbătă pe Twitter moartea a "trei tineri new-yorkezi" la o dată neprecizată, din cauza unei boli inflamatorii cu simptome apropiate de boala Kawasaki, care are probabil legătură cu COVID-19. 

Situația în Europa
 

În Franța va fi obligatorie purtarea măștilor în transportul public, așa că autoritățile au început deja să le împartă gratis călătorilor.

În Germania, până acum, doar copiii din clasele terminale au putut merge la școală, dar de mâine se vor redeschide grădinițele și școlile primare.

În schimb, în Italia mulți continuă să sfideze regulile de distanţare socială. Atmosfera din centrul istoric al Romei a semănat sâmbătă cu cea dinainte de pandemie, cu tineri ieşiţi în plină stradă cu cocteiluri în mâini sau produse de fast-food.

Pe de altă parte, Veneția, deși a fost redeschisă parțial, pare încă un oraș părăsit. Puținii muncitori care s-au întors pentru a reînvia centrul istoric nu sunt suficienți. Pentru ca Orașul Lagună să fie din nou animat este necesară întoarcerea turiștilor. Hotelurile sunt igienizate zilnic, dar proprietarii spun că sunt slabe șase să mai vadă numărul mare de altădată.

Pe de altă parte, măsurile de izolare le-au ajuns la os slovenilor. Mii de oameni au protestat în capitala Ljubljana, acuzând guvernul de corupţie şi de faptul că a profitat de pandemia noului coronavirus pentru a restrânge libertăţile publice.

Situația în SUA și Brazilia
 

Cele mai multe cazuri, peste un milion două sute de mii, sunt în Statele Unite. Apar însă, tot mai multe îmbolnăviri în rândul copiilor.

Medicii vorbesc de o infecţie misterioasă, care are simptome asemăntoare cu noul virus.

Fostul preşedinte american Barack Obama critică modul în care succesorul său, Donald Trump, gestionează criza provocată de COVID-19, spunând că este un ''dezastru haotic absolut''.

Peste Ocean, problemele provocate de Covid-19 se complică, după ce atât în orașul Boston, cât și în New York a apărut o infecție care îi afectează pe copii. Doctorii nu au găsit încă o explicație.

Medic: „Este ceea ce numim o reacție post-virală prin care sistemul de imunitate al corpului provoacă o febră persistentă.”

Cel puțin 73 de copii și adolescenți au fost internați în spitale cu această infecție misterioasă în statul New York. Trei dintre ei au murit, unul fiind un copil de numai cinci ani.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Prioritatea pentru noi astăzi este abordarea unei noi probleme, care este cu adevărat deranjantă. Este legată de modul în care virusul COVID-19 îi poate afecta pe cei tineri, pe bebeluși și pe copiii din școala primară.”

Simptomele sunt asemănătoare cu boala Kawasaki, o afecțiune rară, apărută la sfârșitul anilor '60 în Japonia . Legătura cu COVID -19 nu este stabilită oficial, dar oamenii de știință cred că este posibil.

Statele Unite au însă, o problemă și mai mare decât pandemia de coronavirus. Este vorba despre șomaj, spun experții în economie, care subliniază că doar în luna aprilie s-au pierdut peste 20 de milioane de locuri de muncă. Este cea mai gravă criză de acest fel din istoria Americii.

Și oamenii au motive să fie speriați, pentru că prognozele arată că luna aceasta va fi și mai rău, deși președintele Trump a promis că oamenii se vor reîntoarce la locurile lor de muncă.

Kevin Hassett, consilier economic al președintelui Trump: „Cred că vom intra într-o perioadă de tranziție în vară, dar înainte vom avea un fel de restart al economiei, dar cred că nu suntem încă în perioada de tranziție."

Cu toate acestea, majoritatea statelor federale s-au redeschis. De pe o coastă pe cealaltă, până la sfârșitul acestui weekend, 47 de state vor relaxa măsurile de carantină. Printre ele și Rhode Island, încercată la un moment dat greu de pandemie.

Gina Raimondo, guvernatoare Rhode Island: „Dacă analizați datele de pe teren, veți vedea că stăm mult mai bine. Drept urmare, pentru că suntem într-o situație mai bună, putem începe să ridicăm restricțiile mai devreme decât am planificat.”

Lucrurile se îndreaptă și în California. 

În schimb, în San Francisco magazinele vor rămâne închise până pe 18 mai. Pe de altă parte, cei din Nevada și Alaska se pot bucura de deschiderea barurilor și restaurantelor. Dar, cu unele restricții. De exemplu, în Alaska doar 25 la sută din capacitatea barurilor poate primi clienți. În Arizona funcționează din nou frizeriile, dar numai pe bază de programări. La fel și în Texas.

De la o zi la alta, pandemia se extinde tot mai mult și în Brazilia. În ultimele 24 de ore au fost aproape 800 de decese din cauza COVID-19, iar bilanțul total se apropie de 10.000.

Matt Rivers, CNN: „Cifrele sunt suficient de puternice pentru ca Brazilia să fie cel de-al optulea stat cel mai afectat din lume, după Franța și Germania. Dacă numărul de cazuri va continua să crească în Brazilia, la fel de mult cum am văzut în ultimele două zile, iar Franța și Germania își continuă tendințele în scădere, nu va mai dura mult până când Brazilia va depăși ambele țări la numărul total de cazuri confirmate.”

Cu toate astea, președintele țării, Jair Bolsonaro, pare mai degrabă speriat de pericolul prăbușirii economice decât de COVID-19.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 10 mai. Peste 15.300 de cazuri și 961 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 10 mai. Peste 15.300 de cazuri și 961 de decese

Coronavirus România, 10 mai. Bilanţul a depăşit 15.000 de persoane infectate cu coronavirus în România, iar numărul celor decedaţi din cauza COVID-19 a ajuns, sâmbătă, la 961. Sunt însă peste 7.000 de persoane vindecate

Caz revoltător. Pacienți cu coronavirus plimbați între spitale
Caz revoltător. Pacienți cu coronavirus plimbați între spitale

Mai multe persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost plimbate între câteva spitale din țară în urma unui ordin al Departamentului pentru situații de urgență, anulat ulterior.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 9 mai. 16 decese anunțate sâmbătă, bilanțul ajunge la 939
Coronavirus România, LIVE UPDATE 9 mai. 16 decese anunțate sâmbătă, bilanțul ajunge la 939

Coronavirus România, 9 mai. Sunt peste 15.000 de persoane infectate cu coronavirus în România, iar numărul celor decedaţi din cauza COVID-19 a ajuns sâmbătă la 939.

Un farmacist indian a murit, după ce a testat pe el un presupus tratament pentru COVID-19
Un farmacist indian a murit, după ce a testat pe el un presupus tratament pentru COVID-19

Un farmacist indian a murit, iar patronul său a fost transportat la spital, după ce au băut un decoct pe care îl realizaseră în speranţa vindecării COVID-19, a declarat sâmbătă poliţia, citată de AFP.

Anchetă după ce medicul Virgil Păunescu şi-a administrat singur un
Anchetă după ce medicul Virgil Păunescu şi-a administrat singur un "vaccin" neomologat pentru COVID-19

Anchetă internă la Spitalul Timişoara, după ce profesorul doctor Virgil Păunescu, coordonatorul institului Oncogen, a scris pe Facebook că și-a administrat un vaccin anti-COVID-19. 

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Escrocheria care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont și este imposibil de combătut. Poate avea chiar vocea mamei
Escrocheria care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont și este imposibil de combătut. Poate avea chiar vocea mamei

Escrocii au găsit o nouă metodă prin care încearcă să le fure banii din conturi oamenilor neatenți. Se numește „spoofing” și înseamnă mascarea identității.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.