Anchetă după ce medicul Virgil Păunescu şi-a administrat singur un "vaccin" neomologat pentru COVID-19

×
Codul embed a fost copiat

Anchetă internă la Spitalul Timişoara, după ce profesorul doctor Virgil Păunescu, coordonatorul institului Oncogen, a scris pe Facebook că și-a administrat un vaccin anti-COVID-19. 

 

Prof. Dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen, a anunţat vineri, printr-o postare pe Facebook, că s-a vaccinat singur împotriva COVID-19 cu un vaccin produs în institutul pe care îl conduce şi, mai mult, că "vaccinul funcţionează".

În Institutul OncoGen, care aparține Spitalului Județean din Timișoara, se lucrează de mai multe luni pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID-19. Conducerea Spitalului Județean din Timișoara se teme că întreg studiul poate fi periclitat de modul în care a procedat cercetătorul Virgil Păunescu, așa că a deschis o anchetă internă.

Citește și
Coronavirus
Cercetătorii studiază sângele de lamă în căutarea unui tratament împotriva COVID-19
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean de Urgență Timișoara: „Nu ne-a notificat că va recurge la acest pas și este vorba, se pare, că și-a administrat un produs compus din proteine sintetizate după codul genetic al virusului, sintetizate în Germania, deci nu este vorba de un vaccin, ci de un produs experimental și nu există nici o dovadă că acesta furnizează o imunitate.”

Producerea unui vaccin presupune o perioadă îndelungată de cercetare și numeroase resurse tehnice și financiare.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean de Urgență Timișoara: „Este nevoie de un laborator cu nivel de biosecuritate nivel mini BIO4. La noi există un singur astfel de laborator, la Institutul Cantacuzino, deci nu se pune problema ca la noi la OncoGen să se fi făcut astfel de studii, deci nu putem vorbi că s-au făcut pașii necesari.''

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Este o anchetă în curs la Spitalul Județean Timișoara. Acel compartiment face parte din Spitalul Județean, este anchetă în derulare. Vom evalua atât activitatea științifică, cât și resursele.''

Cercetătorul Virgil Păunescu nu a dorit să comenteze situația.

Obținerea unui vaccin poate dura și doi ani de zile. Și asta pentru că este necesar să se urmeze câțiva pași obligatorii, stabiliți de Organizația Mondială a Sănătății. În primul rând studiile preclinice se fac în laborator pe culturi de celule și pe animale. Abia apoi se trece la etapa clinică a testării, când serul este admninistrat oamenilor care se oferă voluntari.

În mod normal, sunt patru faze, în care grupurile de voluntari primesc vaccinul. Sunt necesari până la 15.000 de oameni care să accepte să intre în studiul clinic.

În situații de pandemie, cum este acum, se poate merge pe o procedură accelerată, astfel în primă fază sunt incluse între 50 și 150 de persoane, iar în următoarele trei între 200 și 3.000 de persoane sau 9000. Toți voluntarii vaccinați sunt urmăriți de medici timp de 14 zile. Experții sunt atenți la apariția anticorpilor protectori, dar și a reacțiilor adverse'.

Toți voluntarii care participă la testarea unui vaccin trebuie să fie sănătoși, iar studiul se face pe grupe de vârstă.

În Marea Britanie și în China a inceptut deja testarea pe oameni a unor vaccinuri, iar cercetătorii din Israel vor să adapteze un vaccin folosit împotriva coronavirusului la găini, astfel încât să poată fi administrat oamenilor.

Anchetă internă la spital, după anunţul privind vaccinul

 

Centrul OncoGen este un institut de stat în structura Spitalului Județean din Timișoara, iar managerul spitalului, Raul Pătraşcu, a anunţat tot vineri că a demarat o anchetă internă, nefiind informat oficial sau neoficial despre proiectul profesorului Păunescu de a realiza un vaccin pentru COVID-19, scrie Opinia Timişoarei.

"Nu se poate pune problema în acest moment de existența unui asemenea vaccin. Și aș vrea să fac apel la cetățeni să facă diferența între ceea ce comunica domnul profesor și ceea ce înseamnă cu adevărat un vaccin", a spus Pătraşcu, care a precizat că, atunci când "este vorba de administrarea de substanțe pe om trebuie notificată conducerea spitalului, iar consiliul de etică al unității trebuie să își dea acordul.

"Ne facem griji pentru starea dânsului de sănătate", a mai spus managerul spitalului din Timişoara, care a anunţat că va trece la "acțiuni în consecință, fie că sunt sancțiuni administrative, dacă se impun, fie nu."

 

"Vaccinul" ar consta de fapt în picături de pus în nas

 

 

Profesorul dr. Virgil Păunescu a precizat că nu există niciun pericol de infectare, deoarece "vaccinul nu conține particule virale" și nici material genetic viral şi că vaccinul constă în picături intranazale. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cercetătorii italieni susțin că au produs primul vaccin care ucide coronavirusul
Cercetătorii italieni susțin că au produs primul vaccin care ucide coronavirusul

Cercetătorii italieni susțin că au dezvoltat primul vaccin din lume care poate neutraliza coronavirusul în celulele umane, potrivit agenției italiene Ansa.

Cercetătorii studiază sângele de lamă în căutarea unui tratament împotriva COVID-19
Cercetătorii studiază sângele de lamă în căutarea unui tratament împotriva COVID-19

Winter, un mascul de lamă, s-ar putea dovedi util în cercetările ce vizează descoperirea unui tratament pentru COVID-19, potrivit unor oameni de ştiinţă din Belgia şi din Statele Unite, au anunţat miercuri seară jurnaliştii de la Reuters.

Suma uriașă care ar putea fi strânsă pentru un vaccin de Comisia Europeană. Evenimentul va avea loc azi
Suma uriașă care ar putea fi strânsă pentru un vaccin de Comisia Europeană. Evenimentul va avea loc azi

Comisia Europeană va fi luni gazda unei videoconferinţe internaţionale care îşi propune strângerea de fonduri destinate eforturilor de dezvoltare a unui vaccin şi a unor tratamente eficace împotriva noului coronavirus.

Noutăți de la Oxford. Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi gata în luna iunie
Noutăți de la Oxford. Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi gata în luna iunie

Apariția unui vaccin împotriva noului coronavirus este așteptată cu mare interes de întreaga planetă. În această perioadă, numeroase echipe de savanți sunt angrenate într-o cursă contracronometru pentru a obținerea unor rezultate pozitive.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.