Anchetă după ce medicul Virgil Păunescu şi-a administrat singur un "vaccin" neomologat pentru COVID-19
Anchetă internă la Spitalul Timişoara, după ce profesorul doctor Virgil Păunescu, coordonatorul institului Oncogen, a scris pe Facebook că și-a administrat un vaccin anti-COVID-19.
Prof. Dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen, a anunţat vineri, printr-o postare pe Facebook, că s-a vaccinat singur împotriva COVID-19 cu un vaccin produs în institutul pe care îl conduce şi, mai mult, că "vaccinul funcţionează".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Institutul OncoGen, care aparține Spitalului Județean din Timișoara, se lucrează de mai multe luni pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID-19. Conducerea Spitalului Județean din Timișoara se teme că întreg studiul poate fi periclitat de modul în care a procedat cercetătorul Virgil Păunescu, așa că a deschis o anchetă internă.
Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean de Urgență Timișoara: „Nu ne-a notificat că va recurge la acest pas și este vorba, se pare, că și-a administrat un produs compus din proteine sintetizate după codul genetic al virusului, sintetizate în Germania, deci nu este vorba de un vaccin, ci de un produs experimental și nu există nici o dovadă că acesta furnizează o imunitate.”
Producerea unui vaccin presupune o perioadă îndelungată de cercetare și numeroase resurse tehnice și financiare.
Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean de Urgență Timișoara: „Este nevoie de un laborator cu nivel de biosecuritate nivel mini BIO4. La noi există un singur astfel de laborator, la Institutul Cantacuzino, deci nu se pune problema ca la noi la OncoGen să se fi făcut astfel de studii, deci nu putem vorbi că s-au făcut pașii necesari.''
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Este o anchetă în curs la Spitalul Județean Timișoara. Acel compartiment face parte din Spitalul Județean, este anchetă în derulare. Vom evalua atât activitatea științifică, cât și resursele.''
Cercetătorul Virgil Păunescu nu a dorit să comenteze situația.
Obținerea unui vaccin poate dura și doi ani de zile. Și asta pentru că este necesar să se urmeze câțiva pași obligatorii, stabiliți de Organizația Mondială a Sănătății. În primul rând studiile preclinice se fac în laborator pe culturi de celule și pe animale. Abia apoi se trece la etapa clinică a testării, când serul este admninistrat oamenilor care se oferă voluntari.
În mod normal, sunt patru faze, în care grupurile de voluntari primesc vaccinul. Sunt necesari până la 15.000 de oameni care să accepte să intre în studiul clinic.
În situații de pandemie, cum este acum, se poate merge pe o procedură accelerată, astfel în primă fază sunt incluse între 50 și 150 de persoane, iar în următoarele trei între 200 și 3.000 de persoane sau 9000. Toți voluntarii vaccinați sunt urmăriți de medici timp de 14 zile. Experții sunt atenți la apariția anticorpilor protectori, dar și a reacțiilor adverse'.
Toți voluntarii care participă la testarea unui vaccin trebuie să fie sănătoși, iar studiul se face pe grupe de vârstă.
În Marea Britanie și în China a inceptut deja testarea pe oameni a unor vaccinuri, iar cercetătorii din Israel vor să adapteze un vaccin folosit împotriva coronavirusului la găini, astfel încât să poată fi administrat oamenilor.
Anchetă internă la spital, după anunţul privind vaccinul
Centrul OncoGen este un institut de stat în structura Spitalului Județean din Timișoara, iar managerul spitalului, Raul Pătraşcu, a anunţat tot vineri că a demarat o anchetă internă, nefiind informat oficial sau neoficial despre proiectul profesorului Păunescu de a realiza un vaccin pentru COVID-19, scrie Opinia Timişoarei.
"Nu se poate pune problema în acest moment de existența unui asemenea vaccin. Și aș vrea să fac apel la cetățeni să facă diferența între ceea ce comunica domnul profesor și ceea ce înseamnă cu adevărat un vaccin", a spus Pătraşcu, care a precizat că, atunci când "este vorba de administrarea de substanțe pe om trebuie notificată conducerea spitalului, iar consiliul de etică al unității trebuie să își dea acordul.
"Ne facem griji pentru starea dânsului de sănătate", a mai spus managerul spitalului din Timişoara, care a anunţat că va trece la "acțiuni în consecință, fie că sunt sancțiuni administrative, dacă se impun, fie nu."
"Vaccinul" ar consta de fapt în picături de pus în nas
Profesorul dr. Virgil Păunescu a precizat că nu există niciun pericol de infectare, deoarece "vaccinul nu conține particule virale" și nici material genetic viral şi că vaccinul constă în picături intranazale.