Peste 55.000 de decese provocate de coronavirus în SUA. Cât de afectată ar putea fi economia
În Statele Unite, tributul de vieți omenești al pandemiei crește amețitor de la o zi la alta. Peste 55.000 de americani au murit până acum, adică mai mult de un sfert dintre victimele la nivel global.
Tot peste Ocean, numărul cazurilor de îmbolnăvire se apropie de pragul de un milion, iar criza medicală este dublată de una economică - mulți americani nu mai au venituri și așteaptă - uneori protestând - ca autoritățile să repornească economia.
Ar fi însă și o veste bună. Potrivit unui studiu al Centrului de Sănătate pentru Cercetarea şi Supravegherea Imunizării din Australia, este puţin probabil că noul virus să fie transmis de copii - între ei ori către adulți.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Un medic din New York, vindecat de coronavirus, donează plasmă pentru bolnavi
Un bărbat este medic anestezist într-un spital din New York. Acolo s-a îmbolnăvit, dar și-a revenit rapid și acum face parte dintr-o echipă care preia cazurile grave. Însă oferă și un alt fel de ajutor bolnavilor aflați în stare critică.
Dr. Zevy Hamburger, Spitalul Mount Sinai: „Donez plasmă de convalescent, care este bogată în anticorpi, sperăm noi. Această plasmă ajunge la cei care sunt grav infectaţi cu noul coronavirus. Anticorpii din plasmă atacă virusul în timp ce pacientul îşi dezvoltă propria imunitate, propriii anticorpi.”
În paralel, doctorul duce o luptă contracronometru pentru viața pacienților.
Dr. Zevy Hamburger, Spitalul Mount Sinai: „Alerg la o altă intubare. E a cincea pe ziua de azi. Şi e abia ora 2.30 după-amiază. Ajungem nu doar să avem un rol medical, suntem şi cei care stau de vorbă cu familiile (pacienţilor, n.r.), încercăm să-i conectăm pe cei dragi unul cu celălalt, ţinem telefoanele atunci când încearcă să vorbească mama cu fiul ei sau alţi membri ai familiei. Ar putea fi ultimele cuvinte pe care şi le spun.”
Un american de 73 de ani s-a recuperat după infectarea cu coronavirus
Există și poveșți cu final fericit, care aduc o rază de speranța. Un american de 73 de ani a învins boală. Când s-a întors acasă, vecinii l-au așteptat cu o petrecere surprizădin masină.
Kenny: „M-a lovit în avion, pe drumul de întoarcere acasă. Am început să am febră, timp de două sau trei zile m-am simţit de-a dreptul bumbăcit. Nu aveam gust, voiam să stau doar în pat.”
După trei zile în care a avut astfel de simptome, bătrânul a fost convins să se interneze. A stat la terapie intensivă aproape o lună, din care 11 zile conectat la un ventilator.
Kenny: „E o şansă foarte mică să-ţi revii din această boală la vârsta pe care o am eu.”
Christina: „Oamenii cred că doar persoanele fragile şi-ar putea pierde viaţa din cauza acestei boli. Nu e aşa. Tatăl meu nu e un bărbat tipic la cei 73 de ani. E o persoană foarte activă.”
Omul are deja planuri mari pentru ziua în care va ieși din nou din casă.
Kenny: „O să trec cu bine peste asta. O să merg din nou la pescuit. O să merg din nou la vânătoare, la golf, la plimbare. Poate chiar o să alerg.”
Va mai dura însă până când va putea să meargă la vânătoare. Politica privind reînceperea activitătilor economice variază de la un stat la altul. Guvernatorul din Kentucky a permis, de pildă, redeschiderea cabinetelor stomatologice, de fizioterapie și de analize medicale.
Andy Beshear, guvernator Kentucky: „Dacă nu facem lucrurile cum trebuie și ne lovește un al doilea val, atunci efectele economice vor fi și mai grave.”
Restricțiile vor fi menținute în New York până cel puțin pe 15 mai
În New York, restricțiile vor fi menținute cel puțin până pe 15 mai.
Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: „Vom redeschide (oraşul, n.r.) pe etape. În etapa întâi vor fi construcţiile, construcţiile şi activităţile de manufactură şi, dintre acestea, vor fi doar afacerile cu risc scăzut (de răspândire a bolii, n.r.).”
A doua fază de repornire a economiei se va axa pe celelalte afaceri, dar fiecare va fi analizată în funcție de gradul de risc privind răspândirea bolii și de cât de importantă este pentru societate.
Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: „Poate că, stand în case, nu vă salvați propria viață, dar poate o salvați pe a altuia. Și asta nu e deloc un profit mic după ce ai stat în casă 56 de zile.”
Economia Statelor Unite ar putea pierde până la 40 de procente
Potrivit Biroului pentru Buget al Congresului American, economia Statelor Unite ar putea pierde până la 40 de procente din cauza pandemiei.
Milioane de oameni trebuie deja să facă o alegere cruntă - să cumpere mâncare sau să plătească chiria.
În Philadelphia, sute de localnici au organizat un protest și au cerut anularea chiriilor pe perioada pandemiei. Proprietarii locuințelor nu sunt însă de acord.
Lia, chiriaşă: „Oamenii nu pot suporta aceste cheltuieli, cei care și-au pierdut locul de muncă nu au banii acum şi vor rămâne datori cu chiria pe 3 luni.”
Oamenii au primit totuși o gură de oxigen de la instanțele americane. În Philadelphia, de exemplu, proprietarilor li s-a interzis să îi evacueze pe rău-platnici înainte de începutul lunii iunie.