Confruntari extrem de violente intre rebeli si soldati, pentru aeroportul din Donetk: "Nu am mai vazut asa distrugeri"


Ultimul update: Vineri 23 Ianuarie 2015 07:20
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2015 08:11
Categorie: Stiri externe

In estul Ucrainei, luptele dintre rebeli si soldatii ucraineni s-au intensificat in ultimele zile. Confruntari extrem de violente au loc pentru controlul aeroportului din Donetk.

Zeci de civili au murit in bombardamentele din ultimele zile. Luni, premierul ucrainean a acuzat Rusia ca a trimis trupe, tancuri si echipament militar modern fortelor rebele, acuzatii pe care Moscova le-a negat vehement in trecut.

Cativa reporteri s-au apropiat de locul unde se duc lupte crancene, pentru controlul aeroportului din Donetk. Nicio cladire nu a scapata de bombardamente.

Maximilian Clarke, jurnalist: "Ne aflam in ceea ce la un moment dat a fost un supermarket. Nu am mai vazut asa distrugeri. Luptele se aud in jurul nostru, din toate partile."

Cu valoare simbolica si greutate strategica, aerportul din Donetsk este de luni bune scena confruntarilor. O drona care a survolat zona a aratat lumii amploarea distrugerilor. Aproape intreaga infrastructura a fost distrusa. Langa ce pare sa fie o pista, poate si zarita epava unui avion. Aeroportul este controlat de trupele guvernamentale, aflate sub asaltul neobosit al fortelor rebele. Presa de la kiEV vede aeroportul drept simbol al "spiritului de lupta ucrainean" si ii numeste pe soldatii ce apara locul "cyborgi", gratie rezistentei lor. Infrastructura a fost aproape in totalitate distrusa, insa pistele ar putea fi folosite in continuare pentru aprovizionarea pe calea aerului.

Luptele s-au intetit in ultimele zile si in Donetk, o umbra a orasului de dinaintea luptelor. Obuzele au lovit o piata si un spital. Atacul de la spital nu a facut victime, iar pacientii au fost evacuati in siguranta.

Ruinele aeroportului din Donetk, filmate cu o drona. Dupa un an de lupte, zona e devastata complet. VIDEO
Tiruri de artilerile la Donetk. Ucraina spune ca nu a incalcat pacea, rebelii acuza o
VIDEO PROTVPLUS.RO