Conflict cu armament greu in Ucraina. Tensiunile dintre armata si separatistii prorusi capata proportii

ucraina getty

Armata ucraineana si separatistii prorusi au avut miercuri prima confruntare majora din ultimele luni.

Confruntarile ar fi facut, potrivit insurgentilor prorusi, cel putin 15 morti, militari si civili, in timp ce partea ucraineana a declarat ca sase civili si 11 soldati au fost raniti la Mariinka.

Armata ucraineana si separatistii prorusi au avut miercuri prima lor confruntare semnificativa din ultimele luni, autoritatile de la Kiev anuntand in cursul dupa-amiezii ca o 'ofensiva majora' a rebelilor asupra orasului Mariinka a fost respinsa, potrivit Agerpres.

Conform surselor militare ucrainene, in jurul orei trei noaptea circa o mie de combatanti separatisti, sprijiniti de circa 10 tancuri, au luat cu asalt pozitiile armatei ucrainene in aceasta localitate situata la circa 15 kilometri vest de orasul Donetk, unul dintre fiefurile separatistilor.

In replica, acestia din urma sustin ca nu au lansat niciun atac, acuzand in plus trupele guvernamentale ca au recurs la tiruri de artilerie in jurul Donetkului, admitand totusi ca lupte chiar au existat.

Citește și
Kremlin
Kremlinul da vina doar pe Occident pentru "lista neagra" a indezirabililor in Rusia. In ce conditii ar putea fi extinsa
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Intensitatea confruntarii de miercuri a depasit cu mult micile acrosaje ce se produc aproape zilnic intre cele doua tabere dupa armistitiul din luna februarie, astfel ca ea marcheaza o escaladare brusca si semnificativa a conflictului.

In acest timp, Kremlinul se declara ingrijorat de agravarea situatiei din estul Ucrainei, acuzand in acelasi timp armata ucraineana de 'actiuni provocatoare' in regiune.

'Moscova urmareste cu atentie situatia (din estul ucrainean, n.red) si este profund ingrijorata in legatura cu actiunile provocatoare ale armatei ucrainene', a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit agentiilor TASS si Interfax.

El a adaugat ca Moscova va formula o pozitie fata de ceea ce se intampla in estul Ucrainei in functie de evolutia situatiei, subliniind ca Rusia asteapta 'indeplinirea neconditionata a acordurilor de la Minsk'.

Deocamdata luptele au incetat, a declarat in cursul dupa-amiezii ministrul ucrainean al apararii, Stepan Poltorak, dar la putin timp dupa acest anunt un purtator de cuvant al armatei ucrainene a afirmat ca insurgentii au reluat atacurile la Mariinka, iar unele zone ale orasului sunt in flacari.

Un alt purtator de cuvant al armatei ucrainene a confirmat ca in lupte s-a folosit si armamentul greu, el sustinand ca trupele guvernamentale au fost nevoite sa apeleze la acest tip de arme pentru a putea respinge atacul.

Potrivit sefului politiei din regiunea Donetk, Viaceslav Abroskin, loial Kievului, rebelii au folosit in timpul atacului, pe langa tancuri, si lansatoare multiple de rachete Grad. La fel ca celelalte categorii de armament greu pe care cele doua tabere le-au folosit in luptele de miercuri, si lansatoarele de rachete Grad ar fi trebuit sa fie in prezent retrase departe de linia frontului, conform acordurilor de la Minsk.

Bilantul victimelor, neclar

In timp ce insurgentii prorusi vorbesc despre cel putin 15 morti, militari si civili, si mai multi raniti, de partea ucraineana un responsabil sanitar din regiunea Donetk a declarat ca sase civili si 11 soldati au fost raniti la Mariinka, in timp ce conform altor surse numarul ranitilor in randul trupelor ucrainene ar fi de circa 20. De asemenea, separatistii afirma ca 900 de mineri sunt blocati in subteran in doua mine unde s-a intrerupt curentul din cauza exploziilor.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Vicepresedintele Dumei ruse: Va fi razboi in cazul unui atac asupra fortei de mentinere a pacii din Transnistria
Vicepresedintele Dumei ruse: Va fi razboi in cazul unui atac asupra fortei de mentinere a pacii din Transnistria

Numirea fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili in functia de guvernator al regiunii Odesa ar putea fi o provocare la adresa Rusiei in scopul de a o atrage intr-un razboi cu Ucraina, a declarat vicepresedintele Dumei de Stat, Serghei Jelezniak.

Kremlinul da vina doar pe Occident pentru
Kremlinul da vina doar pe Occident pentru "lista neagra" a indezirabililor in Rusia. In ce conditii ar putea fi extinsa

Scandalul listei cu oficiali europeni declarati indezirabili de Kremlin continua. Mingea a ajuns acum in terenul rusilor care incearca, aparent paradoxal, sa dea vina tot pe europeni.

Rusia, acuzata ca ar fi falsificat probele in ancheta asupra doborarii zborului MH17.
Rusia, acuzata ca ar fi falsificat probele in ancheta asupra doborarii zborului MH17. "Au mintit pe toata lumea"

O agentie independenta de investigatii sustine ca autoritatile de la Moscova au falsificat imaginile din raportul oficial al prabusirii zborului MH17 pentru a da vina pe ucraineni.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.