Comisia Europeană, pe cale să achiziționeze în avans un vaccin împotriva coronavirusului

coronavirus
Shutterstock

Comisia Europeană este în discuţii avansate cu grupul farmaceutic Johnson & Johnson (J&J) pentru rezervarea şi achiziţia în avans a unui vaccin destinat COVID-19, aflat în dezvoltare, au declarat doi oficiali apropiaţi discuţiilor.

 

Aceste achiziţii ar fi primele aranjate de Executivul UE de când a fost mandatat de cele 27 de guverne naţionale să folosească un fond de urgenţă de peste 2 miliarde de euro pentru a încheia acorduri cu până la 6 producători de vaccinuri, potrivit News.ro.

"Acordul Comisiei cu grupul american Johnson & Johnson este pe cale să aibă loc”, a declarat un oficial important din sectorul sănătăţii al unui stat membru al UE.

O a doua sursă din UE a spus că Executivul UE a avut marţi o discuţie telefonică cu Johnson & Johnson despre un posibil acord.

Citește și
Cambodgia
Țara care îi pune pe turiștii străini să achite mii de dolari ca "taxă de coronavirus"

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze.

Ca răspuns la întrebările adresate de Reuters, Johnson & Johnson a arătat că discută cu mai multe guverne şi organizaţii globale, referitor la dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19, dar a refuzat alte comentarii.

Nu este clar dacă acordul ar implica achiziţia în avans a unui vaccin aflat în faza de testare clinică sau opţiunea de a-l cumpăra.

Johnson & Johnson intenţionează să înceapă luna viitoare un studiu clinic pe oameni pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, care a infectat peste 8,36 de milioane de oameni la nivel global şi a provocat 447.985 de decese.

Țările UE încep achizițiile

 

Germania, Franţa, Italia şi Olanda au anunţat săptămâna trecută că au achiziţionat 400 de milioane de doze ale unui posibil vaccin, în principiu disponibile pentru toate statele membre, de la producătorul britanic de medicamente AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin COVID-19 împreună cu Universitatea Oxford.

AstraZeneca a semnat în luna mai un acord similar cu Statele Unite.

Sursa oficială din domeniul sănătăţii a declarat că acordul UE cu Johnson & Johnson ar putea fi anunţat încă de săptămâna viitoare, dar a avertizat că există şi posibilitatea să dureze ceva mai mult până la finalizare, sau să nu fie încheiat deloc.

Oficialul a adăugat că UE vrea să încheie un acord şi cu producătorul francez de medicamente Sanofi.

Un purtător de cuvânt al lui Sanofi nu a avut niciun comentariu imediat.

Procedurile decizional din UE reprezintă un potenţial motiv de blocaj, statele membre fiind încă în discuţii cu privire la crearea unui consiliu director pentru negocierile privind vaccinurile cu producătorii de medicamente, au declarat oficialii pentru Reuters.

Dar, subliniind urgenţa asigurării unui vaccin pentru cei 450 de milioane de locuitori ai UE, Comisia a început deja discuţiile cu Johnson & Johnson, înainte de a fi stabilit consiliul de conducere.

Olanda a fost şi ea implicată în aceste discuţii iniţiale cu Johnson & Johnson, ca reprezentant al alianţei celor patru ţări din UE care au încheiat acordul AstraZeneca, au mai spus oficialii .

Această alianţă este de aşteptat să oprească negocierile cu producătorii de medicamente, odată ce UE îşi va numi echipa de negociatori, pentru a evita concurenţa între statele UE, au spus oficialii.

”Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson este una dintre iniţiativele promiţătoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Sănătăţii, refuzând să comenteze discuţiile în curs.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Cât de grav pot fi afectați pacienții de COVID-19, în funcție de grupa de sânge pe care o au
Cât de grav pot fi afectați pacienții de COVID-19, în funcție de grupa de sânge pe care o au

Oamenii de ştiinţă germani au descoperit că grupa sangvină a unei persoane poate să determine gradul în care COVID-19 afectează starea de sănătate a pacientului.

Țara care îi pune pe turiștii străini să achite mii de dolari ca
Țara care îi pune pe turiștii străini să achite mii de dolari ca "taxă de coronavirus"

Turiștii străini care vor călători în Cambodgia vor trebui să achite cel puțin 3.000 de dolari înainte de intrarea în țară.

Un bărbat cu Covid-19 a murit după ce familia sa a scos ventilatorul din priză din greșeală
Un bărbat cu Covid-19 a murit după ce familia sa a scos ventilatorul din priză din greșeală

Un bărbat infectat cu coronavirus, tratat într-un spital din India, a murit după ce familia lui a scos din priză ventilatorul pentru a conecta aerul condiționat.

Recomandări
Care sunt cele mai vulnerabile și cele mai puțin afectate țări din Europa în ceea ce privește criza de energie
Care sunt cele mai vulnerabile și cele mai puțin afectate țări din Europa în ceea ce privește criza de energie

Criza energiei creează o nouă ordine europeană, cu o Italie puternică şi o Germanie cu probleme, potrivit unei analize publicate de Reuters, citată de News.

Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit
Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit

Șeful centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpit, vineri, de ruși, conform președintelui companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin.

Vladimir Putin a susținut în Piaţa Roşie că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina
Vladimir Putin a susținut în Piaţa Roşie că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat mulţumii strânse vineri în Piaţa Roşie pentru un concert priilejuit de anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk.