Ciocniri violente în Philadelphia, după ce un afro-american a fost împușcat mortal de poliție. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 28-10-2020 15:35
Ciocniri violente între protestatari și poliție...
Mii de oameni au protestat în Philadelphia două ...
Protestatarii au distrus mai multe magazine în Ph...
Familia bărbatului împușcat în Philadelphia a ...

Confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine au avut loc în ultimele două nopți în Philadelphia, după ce un bărbat de culoare a fost împușcat mortal de poliție luni.

Familia victimei a făcut apel la calm, relatează Reuters.
Walter Wallace, în vârstă de 27 de ani, a fost împuşcat mortal luni, în urma unei altercaţii cu poliţia. Potrivit rudelor acestuia, Wallace, care era înarmat cu un cuţit în timpul confruntării, suferise o cădere nervoasă.

Tulburările au izbucnit la câteva ore după ce un trecător a filmat scena şi a postat-o pe social media. În înregistrare se vede cum doi poliţişti se apropie de Wallace şi îl avertizează să lase cuţitul deoparte, apoi se aud focuri de armă, iar Wallace se prăbuşeşte.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos.

Wallace suferea de tulburare bipolară, iar soţia sa le-a spus poliţiştilor de problemele sale psihologice, înainte ca acesta să fie împuşcat, a precizat un avocat al familiei.

Altercații, magazine distruse și arestări brutale

 

Sute de protestatari cerând dreptate socială s-au confruntat cu poliţia în noaptea următoare, transformând Philadelphia într-un nou focar de tensiuni pe tema rasismului şi brutalităţii poliţiei, după manifestaţiile de anvergură izbucnite în urma morţii afro-americanului George Floyd, la sfârşitul lui mai, la Minneapolis, în timpul unei arestări brutale.

Protestele de marţi au început paşnic, dar au degenerat în violenţe după căderea întunericului, la fel ca în ziua precedentă.

Poliţia a blocat accesul într-o zonă comercială din vestul oraşului unde fuseseră devastate magazine în noaptea de luni spre marţi, dar au fost vandalizate magazine din alte părţi.

Tatăl victimei a făcut apel la calm

 

Tatăl celui ucis a făcut apel la protestatari să "pună capăt violenţelor" din respect pentru fiul său şi familia lui.

"Nu încurajez violenţa, distrugerea oraşului, jefuirea magazinelor şi tot acest haos", le-a spus Walter Wallace Sr. unui grup de reporteri şi manifestanţi, insistând că nu vrea "să se facă rău, ci dreptate".

Cel puțin 30 de ofițeri răniți și 90 de persoane arestate

 

Poliţia nu a prezentat încă cel mai nou bilanţ al ciocnirilor din cursul nopţii, cel din noaptea precedentă fiind de 30 de ofiţeri răniţi şi 90 de arestări.

Susţinători ai reformelor în poliţie afirmă că în foarte multe cazuri ofiţerii sunt chemaţi să intervină în situaţii în care s-ar putea dovedi mai utili lucrătorii sociali.

Protestele împotriva rasismului şi a brutalităţii poliţiei care au avut loc în ultimele luni în America au fost folosite în scop electoral în campania pentru alegerile de marţea viitoare, liberalii cerând dreptate rasială şi reforme în poliţie, iar conservatorii denunţând haosul şi distrugerea de proprietăţi. Philadelphia, unde trăieşte o importantă populaţie de culoare şi al şaselea cel mai populat oraş din SUA, este cel mai mare oraş din Pennsylvania, unul din statele federale cheie în cursa prezidenţială.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO