Cele mai sângeroase atacuri din Rusia, în era Putin. Cronologia atentatelor teroriste din ultimele două decenii

vladimir putin
AFP

Rusia se află în stare de șoc în urma unui atac armat în masă și a unui incendiu în sala de spectacole Crocus City Hall, din Moscova, pe care guvernul l-a catalogat drept un "atac terorist".

În ultimii 25 de ani, mai multe atacuri teroriste care au avut loc pe teritoriul Rusiei s-au soldat cu moartea a sute de civili. Aproape toate atentatele enumerate mai jos s-au întâmplat cu Vladimir Putin în fruntea țării pe care o conduce încă din anul 2000.

Iată o retrospectivă a atacurilor precedente asupra Rusiei din ultimii 25 de ani, intocmită de Radio Europa Liberă și The Moscow Times:

1999 - Bloc de locuințe bombardat. 118 morți

La primele ore ale zilei de 13 septembrie 1999, o bombă a explodat într-un bloc de locuințe cu opt etaje din sud-estul Moscovei. 118 persoane au fost ucise în acest atac.

Citește și
vladimir putin telefon
Răsturnare de situație în cazul masacrului din Moscova. Putin, informat că autorii atacului terorist „nu au naționalitate”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Atentatul a fost unul dintre cele cinci atacuri asupra unor clădiri de apartamente care au făcut în total 293 de morți în decurs de două săptămâni la Moscova și în sudul Rusiei.

Kremlinul a acuzat „teroriștii” separatiști din Republica Cecenă, majoritar musulmană din Caucazul de Nord.

2000 - Explozie mortală într-un pasaj subteran din Moscova

La data de 8 august 2000, o explozie a avut loc într-un pasaj subteran aglomerat din capitala Rusiei, în urma căreia și-au pierdut viața 13 persoane.

2002 - Criza ostaticilor din teatru. 130 de morți

Un grup de 21 de bărbați și 19 femei, toți rebeli ceceni, iau cu asalt teatrul Dubrovka din Moscova la 23 octombrie 2002, în timpul unui spectacol, și iau ostatice peste 800 de persoane.

Confruntarea cu forțele de securitate durează două zile și trei nopți. Lupta s-a încheiat în momentul în care forțele de securitate dau drumul unui gaz în teatru pentru a-i doborî pe atacatori și apoi iau cu asalt clădirea. În total, 130 de ostatici sunt uciși. Cei mai mulți au murit sufocați de gaz.

2003 - Atentat la un concert rock. 15 morți

La 5 iulie 2003, două femei kamikaze, identificate de Rusia ca fiind separatiste cecene, se aruncă în aer în timpul unui concert rock pe aerodromul Tushino de lângă Moscova, provocând moartea a 15 persoane și rănirea altor aproximativ 50.

Circa 20.000 de fani erau prezenți în cadrul festivalului anual Krylya.


2004 - Atentat cu bombă la metrou, 41 de morți

La 6 februarie 2004, o grupare cecenă detonează o bombă într-un metrou aglomerat din Moscova la ora de vârf a dimineții, omorând 41 de persoane.

2004 - Două avioane aruncate în aer. 90 de morți

Două avioane de pasageri sunt aruncate în aer, omorând 90 de persoane. Incidentul a avut loc la data de 24 august 2004.

2004 - Asediul școlii din Beslan

Considerat cel mai sângeros atac armat din istoria învățământului, atacul din 1 septembrie 2004 asupra unei școli din Beslan, în Osetia de Nord, a fost lansat de separatiștii ceceni care cereau retragerea trupelor rusești din republică.

Conduși de liderul cecen Shamil Basayev, atacatorii au luat aproximativ 1.100 de ostatici în prima zi a noului semestru școlar din septembrie.

Un asediu de trei zile s-a încheiat cu luarea cu asalt a clădirii de către forțele rusești. În schimbul de focuri, 333 de persoane, inclusiv 186 de copii, au fost ucise.

2006 - Explozie într-o piață din Moscova

La data de 21 august 2006, o explozie a ucis zece persoane într-o piață din Moscova.

2009 - Explozie cu zeci de morți într-un tren

O explozie a distrus un tren care facea legătura între Moscova și Sankt Petersbrug, provocând moartea a cel puțin 26 de persoane.

2010 - Atentat sinucigaș la metrou, 40 de morți

La 29 martie 2010, alte două femei kamikaze se aruncă în aer în metroul din Moscova.

Patruzeci de persoane sunt ucise în aceste atacuri, unul dintre ele vizând stația Lubyanka, lângă sediul serviciilor de informații FSB.

Cele două atentatoare cu bombă proveneau din Daghestan, o regiune din Caucazul de Nord. Ulterior, gruparea Emiratul Caucazului a liderului rebel cecen Doku Umarov revendică aceste atentate.

2011 - Atentat pe aeroport

Atacatori sinucigași ucid peste 30 de persoane pe aeroportul Domodedovo din Moscova. Atentatul s-a produs la data de 24 ianuarie 2011.

2013 - Atentat înaintea JO de la Soci

Doi teroriști s-au aruncat în aer, la data de 29 decembrie 2013, și au ucis 34 de persoane la Volgograd, cu două luni înainte de Jocurile Olimpice de la Soci.

2015 - Avion rusesc doborât în Egipt. Sute de morți

Grupul jihadist Stat Islamic a doborât un avion rusesc deasupra Egiptului. Toți cei 224 de pasageri care se aflau la bord au murit.

2017 - O nouă explozie cu victime la metrou

O explozie de proporții s-a produs la data de 3 aprilie 2017, după o bombă detonată într-o stație de metrou din Sankt Petersburg. 14 persoane au murit.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
ISIS amenință că îl „masacrează” pe Putin. Rusia le-a „sporit pofta de sânge” jihadiștilor
ISIS amenință că îl „masacrează” pe Putin. Rusia le-a „sporit pofta de sânge” jihadiștilor

ISIS a amenințat că îl va "masacra" pe Vladimir Putin și a declarat că torturarea teroriștilor atentatului de la Moscova "ne-a sporit pofta de sânge", în timp ce Kremlinul a promis că îi va "ucide pe toți cei implicați".

Răsturnare de situație în cazul masacrului din Moscova. Putin, informat că autorii atacului terorist „nu au naționalitate”
Răsturnare de situație în cazul masacrului din Moscova. Putin, informat că autorii atacului terorist „nu au naționalitate”

Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a reacționat după ce în presa rusă au apărut informații conform cărora autorii masacrului din Moscova ar fi cetățeni tadjici.

Primul gând care i-a venit lui Putin după masacrul din Moscova. Vinovatul găsit de liderul Rusiei
Primul gând care i-a venit lui Putin după masacrul din Moscova. Vinovatul găsit de liderul Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut că atacul terorist din 22 martie de la sala de spectacole Crocus City Hall, din Moscova, a fost comis de „islamiști radicali”, dar a găsit alt vinovat pentru această tragedie.

Recomandări
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.