Ce va urma după atacul terorist care a zguduit Moscova. "Va fi un alt nivel". Principala țintă a Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

Atentatul din Moscova a fost asumat de gruparea jihadistă Stat Islamic. Și, la Washington revendicarea este considerată credibilă.

Însă, președintele Putin a insistat că atacatorii voiau să fugă în Ucraina, unde aveau contacte. Kievul cataloghează sugestiile oricărei implicări în acest mascaru drept absurde. Dar, observă analiștii, Kremlinul va face tot posibilul să exploateze această baie de sânge pentru a escalada războiul său în Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Toți cei patru autori direcți ai atacului terorist, toți cei care au tras și au ucis oameni, au fost găsiți și reținuți.

Au încercat să se ascundă și să fugă în Ucraina, unde, conform datelor preliminare, li s-a pregătit un pasaj de trecere, pe partea ucraineană, pentru a traversa frontiera de stat.

În total, 11 persoane au fost reținute. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și alte agenții de aplicare a legii lucrează pentru a identifica și dezvălui întreaga bază de complici a teroriștilor.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Toți autorii, organizatorii și executanții acestei crime vor suferi o pedeapsă corectă și inevitabilă. Indiferent cine sunt, cine îi ghidează".

SUA susțin nevinovăția Ucrainei

Așadar, FSB pretinde că atacatorii de la Moscova au fost prinși în timp ce încercau să fugă în Ucraina și că aveau contacte de partea cealată a frontierei.

"Absurd", a fost reacția Kievului.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: "Ucraina nu a avut nimic de-a face cu aceste evenimente. Avem un război în toată regula cu armata regulată a Federației Ruse. Orice ar fi, pentru Ucraina totul se va decide pe câmpul de luptă".

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: "Nu e niciun semn, în acest moment, că Ucraina sau cetățeni ucraineni ar fi fost implicați în atac. Abia a avut loc, investigăm și noi".

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Nimic nu arată că ucrainenii să fi avut o implicare. Logic ar fi fost ca ei să nu fi avut o implicare, pentru că răspunsul Rusiei era de așteptat. Însă și ucrainenii se așteptau ca rușii să facă o astfel de operațiune de manipulare în încercarea de a sugera opiniei publice naționale, internaționale dispuse să accepte argumentele Rusiei că ceea ce va urma o să fi absolut justificat".

Temerile Kievului și ale Occidentului

Sunt temeri - la Kiev și nu numai - că Rusia se va folosi de aceste atentate pentru a-și intensifica și mai mult asaltul asupra Ucrainei. Aruncarea răspunderii asupra Kievului și a aliaților săi occidentali va fi o modalitate de a mobiliza sprijinul rușilor pentru președintele Vladimir Putin, dar și pentru escaladarea războiului pe care l-a pornit în țara vecină. Chiar dacă trimite și mai mulți soldați pe front.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Ce va urma este greu de spus, dar cum vă spuneam va fi un alt nivel. Ne putem aștepta la cele mai negre scenarii. Ucraina este vizată în primul rând pentru că este extraordinar de slăbită, dar când spun la cel mai negru scenariu, mă refer nu doar la amenințare, ci și la posibila folosire a armelor de distrugere în masă, pentru că atentatul acesta a avut loc pe teritoriul Rusiei. Vor face toate eforturile să stabilească legături între grupurile de atentatori și Ucraina, pentru a putea justifica o astfel de situație".

Pe de altă parte, gruparea jihadistă Stat Islamic, care a revendicat atentatul, a difuzat o imagine cu presupușii atacatori.

Washingtonul susține că nu există motive să fie pusă la îndoială revendicarea atacului de către Stat Islamic - mai precis de ramura organizației teroriste din Caucaz. Iar Casa Albă afirmă că a avertizat, luna aceasta, Rusia în privința producerii unui potențial atac terorist in locurile in care se aduna multi oameni. În reacțiile publice cel puțin, Kremlinul a tratat mesajul venit de la Washington drept o tentativă de amestec în recentele alegeri generale din Rusia și în afacerile interne.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Să vă amintesc de recentele, sincer vorbind, declarații provocatoare ale unor oficiali din structurile occidentale, despre posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia. Toate acestea seamănă fără îndoială cu un șantaj și cu o încercare de a intimida și de a destabiliza societatea noastră".

Uniunea Europeană și NATO au condamnat în termeni duri atacul terorist la fel ca preedintele turc Recep Tayyp Erdogan.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.