Cazul care a zguduit Bangladeshul. 16 condamnați la moarte pentru incendierea unei tinere

Ultima actualizare: 24-10-2019 09:45
Elevă de 19 ani, stropită cu kerosen și arsă de colegii de la școală
BBC

O instanță din Bangladesh a condamnat la moarte 16 persoane, acuzate de uciderea studentei care și-a acuzat un profesor de hărțuire sexuală, relatează BBC.

Nusrat Jahan Rafi, în vârstă de 19 ani, a murit în Aprilie, după ce a fost incendiată cu kerosen. Iar printre cei care au fost condamnați la moarte se află și profesorul acuzat, precum și doi colegi ai fetei.

Uciderea ei a șocat întreaga țară și a condus la mai multe proteste de stradă, unde oamenii au cerut dreptate pentru Nusrat. Procesul a fost unul dintre cele mai rapide din țară, întrucât de obicei durează ani de zile până când asemenea cazuri sunt soluționate.

 

Curajul lui Nusrat

 

Nusrat, în vârstă de 19, studia la o școală islamică (Madrassa) din Feni, o localitate mică din Bangladesh.

Pe 27 martie 2019, tânăra s-a dus la poliție pentru a reclama faptul că directorul școlii a chemat-o la el în birou și a atins-o într-un mod nepotrivit, deși în această țară multe victime preferă să treacă totul sub tăcere, pentru a nu fi blamați de societate.

Însă, la poliție, ofițerul a decis să-i filmeze mărturia cu telefonul mobil, în ciuda protestelor fetei, și să-și bată joc de depoziția ei, spunând că nu este vorba despre ceva grav.

După ce imaginile au ajuns în presă, Nusrat a devenit o țintă.

Directorul a fost arestat, însă doi colegi de la școala ei au organizat un protest, prin care au cerut eliberarea acestuia, condamnând-o pe tânăra de 19 ani pentru gestul ei.

Tânăra a fost arsă chiar de colegii ei


În ciuda presiunii, Nusrat a mers la școală, după 11 zile de la denunț, însă acolo a fost întâmpinată de câțiva colegi care au chemat-o pe acoperișul școlii, spunându-i că un elev a fost bătut.

Când a ajuns acolo, mai multe persoane, care purtau burka, au încercuit-o și i-au cerut să-și retragă plângerea. Pentru că a refuzat, ea a fost stropită cu kerosen și i s-a dat foc.

“Am încercat să intru cu ea în școală, dar am fost împiedicat. Dacă aș fi intrat, nimic din toate astea nu s-ar fi petrecut”, a declarat fratele fetei, Mahmudul Hasan Noman.

Poliția locală a anunțat că cei care i-au dat foc ar fi vrut ca totul să pară o sinucidere, însă fata nu a murit pe loc.

“Unul dintre criminali i-a ținut capul în jos, cu mâinile lui, astfel că nu a fost stropită cu kerosen pe cap”, a povestit șeful poliției din Banaj, Kumar Majumder.

Mărturia fetei de pe patul de moarte


Transportată cu ambulanța la spital, Nusrat a reușit să facă o înregistrare video cu telefonul fratelui ei, în care a povestit totul.

“Directorul m-a atins, voi lupta pentru dreptatea mea până la ultima suflare”, sunt cuvintele spuse de tânără pe înregistrare, care a identificat și câțiva dintre atacatori.

Pentru că avea arsuri pe 80% din suprafața corpului, Nusrat nu a mai putut fi salvată, ea decedând pe 10 aprilie, la spitalul din Dhaka.

Cazul a ajuns și în atenția premierului țării, Sheikh Hasina, care s-a întâlnit cu familia lui Nusrat și a promis atunci că toți cei implicați vor fi pedepsiți.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO