BREXIT. AP: "Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru iesire". Mesajul primarului Londrei
BREXIT LIVE UPDATE. Este o vineri neagra pentru democratia europeana. Spre stupefactia generala, Marea Britanie devine prima tara care decide sa paraseasca Uniunea.
52% dintre alegatori au decis Brexit-ul, fara doar si poate cea mai mare lovitura data blocului comunitar de la infiintarea sa. Si asta in conditiile unei prezente record la vot, de 72 de procente. Rezultatul a trimis o unda de soc pe intreg continentul si a provocat degringolada pe pietele financiare, unde lira sterlina s-a depreciat pana la cel mai mic nivel din ultimele 3 decenii. Prima "victima" este premierul conservator David Cameron, sustinator al ramanerii in Uniune. Acesta si-a anuntat demisia.
Londra si Scotia au votat in mod covarsitor pentru ramanerea in Uniunea Europeana, insa nordul Angliei i-a contrazis puternic. Liderul partidului eurosceptic UKIP, Nigel Farage, a numit rezultatul "Ziua Independentei".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
BREXIT: VEZI AICI DESFASURAREA EVENIMENTELOR DIN NOAPTEA DE JOI SPRE VINERI
Potrivit rezultatelor finale, 51,9% dintre alegatori au votat pentru iesirea din UE, iar prezenta la vot a fost de 72.2%. Concret, 17.410.742 de britanici au votat pentru parasirea Uniunii Europene.
Cititi in articol:
►Liderii irlandezi resping ideea unui referendum privind reunificarea insulei
► Franta si Germania vor propune celorlalte tari fondatoare ale blocului comunitar o "UE flexibila" ►Mesajul primarului Londrei
►Summit de urgenta miercuri, fara Marea Britanie
►Imigrantii europeni care locuiesc in Marea Britanie sunt socati si speriati
► Petitie pentru declararea Londrei oras independent
► Planul secret al Germaniei
► Londra si Scotia fac front comun impotriva Brexit
► Liderul laburistilor ar putea demisiona
► Ce prevede articolul care permite iesirea Marii Britanii din UE
► Comisarul european al Londrei ar putea ramane fara portofoliu
► Boris Johnson, huiduit la plecarea de acasa, dupa referendum
► Partidul eurosceptic AfD cere organizarea in Germania a unui referendum pentru iesirea din UE
► Donald Trump ii felicita pe britanici pentru ca "si-au luat tara inapoi"
► Scotia ar putea sa se rupa de Marea Britanie ca sa ramana in UE
► Spania vrea cosuveranitate asupra Gibraltarului
► Bursa de la Londra in cadere cu 8%, actiunile bancilor s-au prabusit
► David Cameron, primele declaratii despre Brexit si retragerea sa
► Tusk: Uniunea Europeana este hotarata sa-si pastreze unitatea in 27
► Liderul partidului Liga Nordului: "Bravo, Marea Britanie! Acum este randul Italiei"
► Desfasurarea evenimentelor de vineri, livetext
► Scaderi dramatice pe bursele din intreaga lume
► Extremistii din Franta si Olanda cer si ei referendum
► Partidul republican irlandez vrea o Irlanda unificata
► Germania: O zi trista pentru Europa
► Poate supravietui UE unui Brexit?
Desfasurarea evenimentelor de vineri, livetext:
Efectele votului s-au simtit imediat si au declansat haosul la burse. La Londra, indicele FUTSI a scazut cu 4.3 procente, la primele tranzactii. Lira sterlina a atins cel mai scazut nivel de după 1985 iar pietele bursiere asiatice au inregistrat scaderi semnificative. Bursa de la Tokyo a avut o scadere uriasa, cu 8%. Pentru a se proteja, investitorii se îndreapta spre valori de refugiu, cum este aurul, care a urcat pana la cel mai ridicat nivel de dupa 2014.
UPDATE 22:25 Liderii irlandezi si ai provinciei britanice Irlanda de Nord au respins un apel al Sinn Fein, fosta vitrina politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), la un referendum privind reunificarea insulei dupa decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana, transmite AFP, conform Agerpres.
Premierul Irlandei, Enda Kenny, a afirmat ca "exista chestiuni mult mai urgente in viitorul apropiat".
Potrivit presei irlandeze, parlamentul de la Dublin, aflat in vacanta in prezent, va fi convocat luni pentru o sesiune de urgenta pe tema deciziei britanice de a parasi UE. De asemenea, premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, a respins ideea unui astfel de referendum.
Irlanda de Nord a votat in majoritate pentru ramanerea in UE, spre deosebire de Marea Britanie in ansamblul sau. Acest rezultat a determinat Sinn Fein, formatiune proeuropeana, sa se pronunte in favoarea unui referendum de reunificare.
UPDATE 22:13 Primaria din Madrid a afisat un banner pe cladire, pe care scrie "BRITISH REFUGEES WELCOME" (n.r. Bine ati venit, refugiati britanici"). Inainte, bannerul afisa mesajul "REFUGEES WELCOME".
City hall in #Madrid. Banner used to read 'Refugees Welcome.' #brexit pic.twitter.com/e6a9k86Khh
— Will Ripley (@willripleyCNN) June 24, 2016
UPDATE 21:55 Ministrii de externe francez si german, Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier, vor prezenta sambata la Berlin omologilor italian, olandez, belgian si luxemburghez un plan pentru crearea unei 'Uniuni flexibile' dupa referendumul prin care Marea Britanie a decis parasirea blocului comunitar, scrie publicatia germana Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung' (FAS), citata de agentia EFE, intalnirea fiind confirmata de responsabilii de la Paris si Berlin. In textul propus se admite ca unele state membre ale UE sunt reticente in fata ideii unei integrari europene tot mai aprofundate si prin urmare trebuie sa li se ofere o mai mare libertate de a alege domeniile in care doresc sa intensifice cooperarea cu partenerii comunitari. Publicatia germana scrie ca Parisul si Berlinul doresc sa inceapa schitarea viitorului blocului comunitar si sa consolideze UE dupa decizia Marii Britanii de a o parasi.
UPDATE 21:15 Primarul Londrei, Sadiq Khan, le da asigurari vineri, dupa Brexit, locuitorilor europeni ai Londrei - intre care si numerosi romani - ca sunt "foarte bineveniti" in capitala britanica, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
"Vreau sa transmit fiecarui rezident european care traieste in Londra un mesaj clar: sunteti foarte bineveniti aici", afirma el, conform news.ro.
"Ca oras, va suntem recunoscatori pentru contributia voastra enorma, iar acest lucru nu se va schimba in urma referendumului" de joi, in care Brexitul a obtinut o victorie stransa, cu 52% din voturile exprimate, afirma primarul Londrei in aceasta scurta postare.
"Exista aproape un milion de cetateni europeni care traiesc la Londra astazi, iar ei aduc un beneficiu urias orasului nostru - muncesc din greu, platesc taxe, lucreaza in serviciile noastre publice si contribuie la viata noastra culturala si civica", scrie Khan.
"Cu totii avem responsabilitatea de a cauta, acum, sa vindecam disensiunile care au aparut in cadrul campaniei (in vederea referendumului) si sa ne concentram mai degraba asupra a ceea ce ne uneste decat asupra a cee ce ne dezbina", conchide primarul capitalei britanice.
UPDATE 21:05 Britanicii au votat joi pentru iesirea din UE, dar liderii lor ar putea, in acord cu expertii de la Bruxelles, sa evite Brexitul, explica analisti citati de Associated Press, scrie news.ro.
„UE este cam ca Hotelul California din cantecul celor de la Eagles. Poti face check out oricand, dar nu poti pleca niciodata cu adevarat”, a explicat unul dintre colaboratorii centrului de analiza IDEAS de la London School of Economics, Tim Oliver.
O mare parte din incertitudine vine din ambuguitatea privind ceea ce inseamna cu adevarat Brexit. Abandonarea Europei poate insemna orice, de la o retragere completa din institutiile UE, pana la o serie de retrageri limitate din unele sectoare, care sa lase stalpii integrarii europene, precum libera circulatie a fortei de munca, intacti.
„Iesirea poate insemna un milion de lucruri diferite” si ofera autoritatilor britanice o marja considerabila de manevra pentru a ramane in anticamera UE, in timp ce euroscepticii se cearta intre ei despre unde este iesirea, a subliniat Oliver.
Unii experti cred ca Londra va ajunge, in mare, de unde a plecat.
Marea Britanie, la fel ca alte tari zdruncinate de revolte ale euroscepticilor, va negocia, pur si simplu, „un nou acord, aproape identic cu cel vechi, il va deghiza intr-un limbaj opac si il va ratifica”, a apreciat profesorul de stiinte politice de la Universitatea Princeton Andrew Moravcsik. „Opinia publica, in mare parte ignoranta in legatura cu Europa, este intotdeauna de acord”, a adaugat el.
UPDATE 21:00 Principalele burse europene au pierdut peste 960 miliarde de euro (1.090 miliarde dolari la cursul actual) capitalizare bursiera in sesiunea de vineri, fiind afectate de puternicele scaderi pe care le-au inregistrat dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, relateaza agentia EFE. Detalii AICI
UPDATE 20:13 Pe Google se inregistreaza o explozie a cautarilor de genul "cum sa obtin pasaport irlandez", iun timp ce mai multi cetateni europeni au lansat in gluma cereri in casatorie, conform The Guardian. Ministrul irlandez de Externe afirma ca s-au primit din Marea Britanie numeroase cereri de obtinere a unui pasaport irlandez. Orice persoana care are un parinte nascut in Irlanda este automat eligibila pentru pasaport, indiferent unde locuieste.
I'm accepting marriage proposals now. With German-British family I can keep my EU passport. ????
— (((Julie Lenarz))) (@MsJulieLenarz) June 24, 2016
Seeking woman with EU passport for marriage. Can't pay you anything as the pound is worthless, but I make a mean cup of tea.
— KSP (@KSP_Modernist) June 24, 2016
De asemenea, mai multi britanici care locuiesc in afara tarii incearca acum sa primeasca cetatenie in alte tari din UE.
UPDATE 19:55 Liderii celor 27 de state membre vor participa miercuri la un summit de urgenta pentru a discuta gestionarea procesului de iesire a Marii Britanii din UE, dupa ce premierul David Cameron si-a anuntat demisia ca urmare a victoriei taberei pro-Brexit, scrie news.ro. Acesta este primul summit european organizat in lipsa reprezentantilor britanici, scrie Reuters.
Insa, premierul demisonar David Cameron va participa la o parte din discutiile din prima zi a summitului, intrucat are responsabilitatea de a informa celalalte 27 de state membre cu privire la rezultatele finale ale referendumului privind statutul Marii Britanii in UE. Imediat dupa scurta intrevedere, Cameron se va intoarce la Londra, iar liderii celor 27 de state vor discuta intr-un format care va deveni comun dupa iesirea Marii Britanii din UE.
UPDATE 19:50 Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renuntand la activele riscante in urma referendumului istoric la care britanicii au decis iesirea lor din Uniunea Europeana, relateaza MarketWatch, conform news.ro.
Indicele Stoxx Europe 600 a inchis in scadere cu 7%, marcand cea mai slaba evolutie dupa octombrie 2008, cand a avut loc falimentul bancii americane of Lehman Brothers, potrivit datelor FactSet.
Stoxx 600 se indrepta spre cel mai amplu declin dupa 1987, dar a recuperat din pierderi. Numeroase actiuni europene au fost suspendate de la tranzactionare in prima parte a sedintei, din cauza scaderilor accentuate ale cotatiilor.
Indicele pan-european a inchis cu o scadere saptamanala de 1,2%, marcand a patra evolutie negativa saptamanala.
Actiunile producatorului de aur Randgold Resources au urcat cu 14,2%, investitorii cautand siguranta oferita de plasamentele in aur.
La Londra, indicele FTSE 100 a scazut cu 3,15%, recuperand o parte din pierderile consemnagte in timpul tranzactiilor.
Componenta bancara a Stoxx 600 a scazut cu 14,46%.
Actiunile Barclays au inchis la Londra in coborare cu 18%, iar HSBC cu 1,4%. Banca spaniola Banco Santander a incheiat sedinta cu actiunile in scadere cu 20%, Deutsche Bank cu 14,1%, iar Commerzbank cu 13%.
UPDATE 19:30 Regina Elisabeta va merge saptamana viitoare in Scotia. Ea va sustine un discurs in Parlament sambata viitoare, conform BBC.
The Queen will address the Scottish Parliament next Saturday.
— Peter Hunt (@BBCPeterHunt) June 24, 2016
UPDATE 19:00 Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut vineri un "nou tratat" european, care sa prevada in special intarirea controalelor la frontiere si suspendarea procesului de extindere a Uniunii Europene (UE), informeaza AFP.
"Poporul britanic a ales" si "luciditatea ne determina sa spunem ca acest sentiment de respingere este impartasit de multi francezi si de multi alti europeni. Ceea ce a spus poporul britanic, pot spune si alte popoare ale Europei. Nu putem, nu trebuie sa ignoram aceasta", a subliniat Sarkozy.
Evocand o "criza majora" a UE, presedintele partidului Republicanii, aflat in opozitie, a calificat drept "urgenta" problema "refondarii profunde" a Uniunii, prin elaborarea unui nou tratat. "Europa poate functiona fara britanici si, de altfel, avem timp pentru a ne regandi relatia cu vecinul nostru. In schimb, Europa, acum a celor 27, nu mai poate functiona de aceasta maniera", a subliniat el.
UPDATE 18:25 Cum au votat britanicii, pe categorii de varsta, conform BBC.
UPDATE 18:20 Reactii ale britanicilor dupa rezultatul referendumului:
"Sunt socat. Nu stiu ce va urma".
"Winston Churchill ar fi mandru de noi daca ne-ar privi acum. Bravo, Marea Britanie, buna treaba!".
"Cred ca suntem prea legati de Europa, prea controlati. Nici americanilor nu le-ar placea asta, nici germanilor nu le-ar placea sa facem noi regulile pentru ei".
"Ce inseamna asta pentru mine? Sper doar o schimbare in privinta imigratiei, sa fiu sincer".
"Vreau doar ca restul lumii sa nu uite ca 48% dintre noi n-am votat pentru aceasta prostie, 48% dintre noi vrem sa fim parte a lumii, nu-i uram pe striani, nu impartasim aceste opinii stupide si bigote."
"Am votat pentru ramanere, dar pana la urma a fost un vot al intregului popor britanic, asta e, ne vedem de treaba".
'I'm devastated – it's unbelievable': Brits in Spain react to Brexit https://t.co/2Um1rRD9Tu
— Guardian politics (@GdnPolitics) June 24, 2016
In timp ce britanicii au anuntat divortul de Uniunea Europeana, liderii populisti de pe tot continentul jubileaza. Efectul de domino al votului, deloc exclus, este cel mai mare pericol in acest moment. Olanda, Franta, Danemarca ori Suedia sunt state vulnerabile in fata euro-scepticismului. Sambata, liderii celor 6 tari fondatoare ale Uniunii Europene vor analiza situatia. Reuniunea a fost convocata la Berlin, de Angela Merkel.
UPDATE 18:05 Imigrantii europeni care locuiesc in Marea Britanie sunt socati si furiosi dupa anuntarea rezultatelor referendumului de joi si spun ca se tem pentru viitorul lor dupa Brexit, relateaza Daily Mail, conform news.ro.
Polonezii care urmau sa plece vineri de pe aeroportul Modlin din Varsovia catre Regatul Unit spun ca s-ar putea muta in alta tara sau s-ar putea intoarce in Polonia.
„Sunt complet socat. Stiam ca va fi strans, dar nu credeam ca Marea Britanie chiar va vota pentru iesire”, a declarat Tadeusz Kaminski, in varsta de 31 de ani, un brutar originar din Varsovia care locuieste de Sunderland din 2011.
„Cred ca este o idee foarte proasta. Traiesc in Anglia de cinci ani. Va trebui sa ma gandesc foarte bine la viitorul meu acum. Nici nu mai stiu daca voi mai avea un viitor in Marea Britanie”, a subliniat el.
Marta, in varsta de 34 de ani, o poloneza care si-a vizitat rudele la Varsovia si care lucreaza pentru o companie de catering din Brighton, considera ca Brexit este „cel mai rau lucru care se putea intampla”.
„Sunt foarte speriata acum. Sunt speriata pentru familia mea din Anglia. Fiul meu invata la scoala acolo, sotul meu este polonez si lucreaza pentru consiliul local. Vietile noastre sunt acolo. Acum nu stiu ce se va intampla. Vom fi obligati sa plecam? Traiesc in Anglia de patru ani. Am plecat acolo pentru o viata mai buna, bani mai multi, o educatie mai buna pentru fiul noastru. Votul ar putea distruge toate acestea. De aceea ma tem”, a explicat femeia.
„Sunt socata si foarte dezamagita. Acum sunt ingrijorata in legatura cu NHS (sistemul national medical din Marea Britanie – n.r.), pentru ca majoritatea oamenilor care lucreaza in el sunt straini. Daca trebuie sa plece va fi catastrofal. Nu stiu cum ma va afecta pe mine personal. M-am casatorit saptamana trecuta, dar nu am cetatenie britanica. Nu inca. Poate ca voi incerca sa o obtin. O parte dintre prietenii mei polonezi au cerut-o inainte de vot (...). Nu as spune ca acest vot distruge vieti si relatii, dar s-ar putea ajunge cu usurinta la aceasta”, spune si Agata Farquherson, in varsta de 30 de ani, originara din Lublin (Polonia), care lucreaza in cadrul NHS ca terapeut ocupational.
UPDATE 17:55 AFP: Va supravietui Uniunea Europeana Brexitului?
Uniunea Europeana, un proiect de integrare europeana nascut pe ruinele celui de-al Doilea Razboi Mondial, a suferit o dezavuare umilitoare din partea britanicilor - primul stat care paraseste blocul, comenteaza AFP, conform news.ro.
Chiar daca nu totul va fi dat peste cap de azi pe maine, plecarea Regatului Unit va impune schimbari fundamentale intr-o Uniune aflata la mila unui val de fond eurofob si care este prada unor crize care se multiplica - intre altele a migratiei, a unei economii letargice, a terorismului, scrie AFP.
UPDATE 17:30 Banca centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a anuntat vineri ca liniile sale de swap cu alte banci centrale sunt deschise si ca este gata sa ofere lichiditati in dolari institutiilor financiare straine, pentru a calma volatilitatea de pe pietele financiare dupa votul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, informeaza Dow Jones Business News, conform Agerpres.
Intr-un comunicat de presa, Fed subliniaza ca "monitorizeaza cu atentie evolutiile de pe pietele financiare globale, in cooperare cu alte banci centrale". In plus, liniile swap vor ramane deschise "atata timp cat va fi nevoie pentru a raspunde presiunilor de pe pietele de finantare mondiale, care ar putea avea implicatii negative pentru economia americana", precizeaza Fed.
UPDATE 17:04 Brexit este alegerea facuta de poporul britanic si este una de inteles, pentru ca "nimeni nu vrea sa hraneasca economiile slabe”, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, care a subliniat ca Moscova nu a interferat cu rezultatele referendumului, relateaza Russia Today.
"Cred ca este de inteles de ce s-a intamplat acest lucru: in primul rand, nimeni nu vrea sa subventioneze economiile mai sarace, sa sustina alte state, sa sustina natiuni intregi”, a explicat liderul rus la Summitul Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai.
"Aparent, poporul britanic nu este multumit de modul in care sunt rezolvate problemele in sfera securitatii, aceste probleme au devenit mai acute in ultima perioada, odata cu procesele de migratie”, a adaugat Putin.
Comentariile lui Putin vin dupa ce premierul britanic David Cameron a spus ca "Putin ar fi fericit daca Marea Britanie iese din UE”.
Potrivit liderului de la Kremlin, astfel de informatii reprezinta o tentativa nefericita de a manipula opinia publica.
UPDATE 16:37 Presedintele american Barack Obama a dat asigurari ca SUA respecta decizia luata de poporul britanic la urne si a dat asigurari ca relatia speciala dintre Statele Unite si Marea Britanie va continua.
"Poporul Marii Britanii a vorbit si le respectam decizia. Relatia speciala dintre Statele Unite si Marea Britanie este rezistenta, iar apartenenta Marii Britanii la NATO ramane o parte vitala a politicii americane externe, de securitate si politice", a declarat liderul de la Casa Alba intr-un comunicat, scrie news.ro.
El a precizat ca si relatia SUA cu UE, "care a facut multe pentru a promova stabilitatea, pentru a stimula cresterea economica si a consolida raspandirea valorilor si idealurilor democratice pe continent si in afara sa" este puternica in continuare.
"Marea Britanie si Uniunea Europeana vor ramane parteneri indispensabili ai Statelor Unite, chiar si cand incep sa isi negocieze relatia, pentru a asigura continuarea stabilitatii, securitatii si prosperitatii pentru Europa, Marea Britanie, Irlanda de Nord si intreaga lume", a adaugat Obama.
Obama's statement in essence: "Sorry about the divorce. I still want to be friends with both of you." pic.twitter.com/apWggvItW1
— Mark Murray (@mmurraypolitics) June 24, 2016
UPDATE 16:30 O petitie pentru un al doilea referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE a strans peste 100.000 de semnaturi, astfel ca va fi examinata de Parlament, scrie news.ro.
"Noi, subsemnatii, ii cerem Guvernului Maiestatii Sale, sa implementeze o regula potrivit careia, daca votul pentru ramanerea sau iesirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rata de participare de sub 75%, atunci ar trebui sa existe un nou referendum", scrie in textul petitiei.
Guvernul urmeaza sa raspunda petitiei in urmatoarele ore sau zile.
UPDATE 16:20 Zeci de mii de oameni au semnat o petitie prin care ii solicita primarului Londrei Sadiq Khan sa declare orasul stat independent dupa ce britanicii au votat iesirea din UE. Initiatorul ei, James O'Malley, spune ca Londra este "un oras mondial" care "ar trebui sa ramana in inima Europei", scrie BBC.
Peste 40.000 de persoane au semnat aceasta petitie pe site-ul change.org, in care ii cer primarului Londrei, Sadiq Khan, sa "declare Londra independenta fata de Regatul Unit si sa-si inainteze candidatura pentru a adera la UE".
In timp ce Marea Britanie a votat in proportie de 52% pentru iesirea din UE, 60% dintre londonezi au votat pentru a ramane.
"Londra este un oras international si noi vrem sa ramanem in inima Europei", se spune in petitie. "Admitem, suntem in dezacord cu restul tarii. Atunci, in loc sa votam pasiv si agresiv unii impotriva altora la fiecare alegeri, sa ne oficializam divortul si sa ne mutam cu prietenii nostri pe continent", se mai spune in textul petitiei.
UPDATE 16:10 Odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, City-ul londonez se pregateste pentru momentul in care mai multe mii de bancheri isi vor face valizele pentru Frankfurt, Paris sau Dublin, informeaza AFP. Detalii AICI
UPDATE 16:00 Cotidianul german „Handelsblatt” a publicat un plan de urgenta realizat la Berlin in vederea stabilirii unei strategii de negociere in cazul iesirii Marii Britanii din UE. Redactat la cererea ministrului german de Finante Wolfgang Schäuble, planul sugereaza ca Marea Britanie sa primeasca statut de „tara partenera asociata”, fara a avea insa „acces automat la piata comuna”. Si asta fiindca, spun autorii acestei strategii, daca o tara non-UE ar putea folosi toate avantajele pietei comune, si alte state ar putea sa-i urmeze exemplul.
„Trebuie evitate stimulentele perverse”, spun expertii germani, astfel ca Franta, Austria, Finlanda, Olanda sau Ungaria sa nu imite exemplul Marii Britanii. O alta temere este legata de riscul aparitiei unui buget UE separat pentru zona euro. De asemenea, dupa iesirea Marii Britanii Germania va suporta o povara financiara mai mare in Uniune. Ca urmare, negociatorilor germani li se recomanda sa fie „constructivi” si sa ofere solutii, dar sunt avertizati ca urmeaza „negocieri dificile de divort”.
UPDATE 15:25 Marea Britanie a pierdut in ultimele opt ore 350 de miliarde de dolari, o suma mai mare decat contributia la bugetul UE in ultimii 15 ani, a scris pe Twitter liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Vehofstadt.
In exercitiul bugetar 2007 – 2014, contributia Marii Britanii a reprezentat 11% din bugetul total al UE, potrivit datelor oficiale.
Marea Britanie reprezinta a doua cea mai mare economie, una dintre cele mai mari puteri militare europene, precum si cel mai bogat centru financiar.
UPDATE 14:20 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a inceput discutiile cu premierul Scotiei pentru a stabili o pozitie comuna la negocierile privind Brexit. Khan vrea ca orasul pe care il conduce sa fie reprezentat la negocierile ce vor avea loc la Bruxelles. Scotia a anuntat deja intentia de a se rupe de Marea Britanie daca acesta este costul ramanerii in UE.
UPDATE 14:00 Liderii Uniunii Europene au cerut Marii Britanii sa lanseze procedura de iesire din blocul comunitar 'imediat ce va fi posibil', pentru a evita prelungirea incertitudinii, dupa decizia istorica a alegatorilor britanici in favoarea iesirii din Uniune, transmit AFP si DPA.
'Ne asteptam acum ca guvernul Marii Britanii sa faca efectiva aceasta decizie a poporului britanic de indata ce va fi posibil, oricat de dureros ar putea fi acest proces', au scris presedintele Consiliului European, Donald Tusk, seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si premierul olandez Mark Rutte, a carui tara detine presedintia semestriala a UE.
'Orice intarziere ar prelungi incertitudinea in mod necesar', au explicat acestia, intr-un comunicat comun.
'Suntem pregatiti sa lansam negocierile', au subliniat ei.
La referendumul de joi, aproape 52% dintre alegatori au optat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, un vot prin care tara lor va deveni primul stat membru care va parasi blocul comunitar.
UPDATE 13:45 Liderul laburistilor britanici, Jeremy Corbyn, ar putea si el demisiona, scrie Independent, dupa ce voci din partid l-au acuzat ca nu a facut destul pentru a-i convinge pe alegatorii partidului sa voteze impotriva Brexit. Doi parlamentari laburisti au depus deja o motiune pentru un vot de neincredere, care ar urma sa fie decis luni sau marti.
UPDATE 13:30 Nici un stat nu a mai parasit pana acum Uniunea Europeana, iar regulile de iesire – continute de Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona – sunt sumare.
Ce contine articolul 50 din Tratatul de la Lisabona
Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 prevede ca „orice stat membru poate decide sa se retraga din Uniune, in conformitate cu regulile sale constitutionale”.
Articolul este format din cinci puncte:
1. Orice stat membru se poate retrage din Uniune, in conformitate cu regulile sale constitutionale.
2. Statul membru care decide retragerea din Uniune trebuie sa anunte Consiliul European de intentiile sale. Sub coordonarea Consiliului European, Uniunea va negocia si va ajunge la un acord cu statul care doreste retragerea, tinand cont de cadrul relatiei viitoare pe care acest stat o va avea cu UE.
3. Celelalte state membre UE vor inceta sa mai considere statul respectiv ca fiind membru al Uniunii din momentul in care intelegerea dintre parti va intra in vigoare. In cazul in care nu se va ajunge la o intelegere imediata, procedura de retragere se prelungeste pe o perioada de 2 ani, incepand din momentul in care statul respectiv anunta Consiliul European de intentia de retragere, pana la retragerea efectiva. Perioada de 2 ani poate fi prelungita de Consiliul European, doar daca toate celelalte state membre sunt de acord cu extinderea perioadei.
4. Reprezentantul in Consiliul European al statului membru care se retrage nu participa la dezbaterile Consiliului European sau la deciziile cu privire la situatie.
5. Daca statul respectiv doreste reintrarea in Uniune, atunci se vor activa procedurile prevazute in Articolul 49.
Danemarca respinge ideea unui referendum pe tema parasirii UE
Mai exact: statul care vrea sa se retraga trebuie sa informeze Consiliul European de intentiile sale. Ulterior, UE trebuie sa negocieze un acord cu statul care pleaca, prin care sa stabileasca „modalitatile retragerii sale, care sa tina cont cadrul relatiei sale viitoare cu Uniunea”.
In cazul in care nu se ajunge la niciun acord, tratatele UE vor inceta sa se aplice tarii care pleaca la doi ani dupa ce statul respectiv isi notifica intentia de a parasi blocul, mai putin in cazul in care statele membre UE decid in mod unanim sa prelungeasca acest termen-limita.
UPDATE 13:10 Europarlamentarul german Elmar Brok, presedintele comitetului pentru afaceri externe din Parlamentul European si una dinbtre cele mai influente figuri de la Bruxelles, a anuntat ca Parlamentul ii va cere lui Jean-Claude Juncker sa ii ia puterile comisarului britanic Jonathan Hill, transformandu-l in „comisar fara portofoliu”. Hill este, in acest moment, comisar pentru Servicii Financiare, Stabilitate Financiara si Piete de Capital
„Va trebui sa avem clasicele negocieri de divort exact in viata reala. Vor trebui sa negocieze de pe pozitia unei tari terte, nu a unui stat membru. Daca Marea Britanie vrea un statut similar cu cel al Elvetiei sau Norvegiei, vor trebui sa plateasca pentru fondurile structurale, cum fac aceste tari. Cetatenii britanici vor simti ce inseamna asta”, a declarat Elmar Brok.
Brok este o figura marcanta si in CDU si a criticat constant decizia lui David Cameron de a convoca referendumul privind iesirea Marii Britanii din UE.
UPDATE 13:02 Danemarca nu va organiza un referendum cu privire la apartenenta sa la Uniunea Europeana nici dupa ce Marea Britanie va finaliza acordul ce ii va defini viitoarea relatie cu blocul comunitar, a declarat seful guvernului de la Copenhaga, Lars Lokke Rasmussen, respingand apelul Partidului Poporului, eurosceptic, la o consultare populara pe acest subiect, transmit DPA si Reuters.
"Apartinem Uniunii Europene si nu vom organiza un referendum despre acest aspect fundamental", a subliniat Rasmussen, intr-o conferinta de presa, in care si-a exprimat regretul pentru rezultatul scrutinului de joi din Marea Britanie si a recunoscut ca votul britanicilor naste posibilitatea unei "Uniunii Europene mai subtiri", transmite Agerpres.
"Nu prevad ca va exista, intr-un viitor previzibil, o situatie in care sa avem nevoie sa luam o pauza", a subliniat Rasmussen.
Reactia sa survine in contextul in care Partidul Poporului (populist, antiimigratie), care asigura sprijin parlamentar guvernului liberal minoritar al lui Rasmussen, a anuntat, prin vocea liderului Kristian Thulesen Dahl, la postul de radio DR, ca vrea organizarea unui referendum despre mentinerea tarii in UE, dupa ce Marea Britanie isi va negocia termenii viitoarei relatii cu Uniunea.
Un sondaj de opinie publicat in aceasta saptamana a aratat ca 59% dintre danezi sunt impotriva desfasurarii unei consultari similare celei din Marea Britanie, doar 33% fiind pentru.
Un purtator de cuvant al social-democratilor, cel mai mare partid de opozitie, a afirmat, la acelasi post de radio, ca este in interesul clar al tarii sa ramana in UE.
Liderul UKIP (Partidul pentru Independenta Marii Britanii, eurosceptic), Nigel Farage, a declarat, inainte de anuntarea final al referendumului din Marea Britanie, ca un Brexit ar declansa un efect de domino prin care tari nord-europene vor parasi UE, incepand cu Danemarca.
"Democratii Suedezi vor creste acum presiunea asupra guvernului si vom cere ca Suedia sa inceapa imediat sa renegocieze acordurile (europene) pe care le-am asumat si pentru ca poporul suedez sa se poata pronunta intr-un referendum despre o viitoare apartenenta la UE", a declarat Jimme Akesson, liderul formatiunii antiimigratie, intr-un comunicat.
Angela Merkel i-a convocat pe liderii partidelor politice din Parlament
Cancelarul german Angela Merkel i-a convocat vineri pe liderii partidelor politice reprezentate in parlament pentru a analiza posibilele consecinte ale Brexit-ului dupa referendumul organizat joi in Marea Britanie pe tema apartenentei Regatului Unit la Uniunea Europeana, transmite EFE.
Potrivit unui comunicat al purtatorului de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, la reuniune, care urma sa inceapa la ora locala 11:30, la sediul cancelariei, vor participa si cativa ministri din cabinet.
Pe de alta parte, agentia DPA anunta ca vicecancelarul german Sigmar Gabriel si-a anulat vizita la Moscova, programata pentru luni, 27 iunie, deoarece urmeaza sa participe la o discutie cu presedintele francez Francois Hollande pe tema Brexit-ului.
UPDATE 12:20 Pozitia Marii Britanii in NATO ramane neschimbata, iar Alianta este mai importanta ca niciodata, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa anuntarea rezultatelor referendumului privind iesirea Marii Britanii din UE.
"In prezent, cand ne confruntam cu o mai mare instabilitate si incertitudine, NATO este mai important ca niciodata ca platforma pentru cooperarea intre aliatii europeni si intre Europa si America de Nord. Un NATO puternic, unit si hotarat ramane un stalp esential pentru stabilitate intr-o lume turbulenta si un contribuitori cheie la pacea si securitatea internationala", a subliniat Stoltenberg intr-un comunicat publicat pe site-ul Aliantei.
"Alianta este in continuare angajata pentru o cooperare mai stransa cu Uniunea Europeana. La summitul de la Varsovia, din iulie, ne vom intensifica aceasta cooperare, pentru ca impreuna suntem mai eficienti in apararea valorilor noastre comune si in tinerea tarilor noastre in siguranta", a adaugat el.
UPDATE 12:15 Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a fost huiduit atunci cand a iesit din locuinta sa din Islington, unde majoritatea populatiei a votat pentru ramanerea Marii Britanii in UE, relateaza BBC News.
Politicianul conservator, unul dintre liderii tabere pro-Brexit, nu a vorbit cu jurnalistii la iesire. El a urcat rapid in masina pentru a pleca spre sediul de campanie.
#Leave campaigner @BorisJohnson booed after leaving his London home following #Brexit vote https://t.co/K6pbNn362q https://t.co/gwLVVof6OH
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 24 iunie 2016
UPDATE 12:00 Copresedintele partidului eurosceptic si antiimigratie Alternativa pentru Germania (AfD), Joerg Meuthen, a declarat vineri, dupa votul Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, ca si Germania ar trebui sa poata organiza un referendum privind apartenenta tarii la blocul comunitar, relateaza vineri DPA.
"Ei au avut de ales, noi nu. Referendum! Timpul pentru schimbare!", a scris pe Facebook Joerg Meuthen, care conduce partidul alaturi de Frauke Petry.
UPDATE 11:40 Donald Trump a declarat ca votul pentru iesirea Marii Britanii din UE este "un lucru maret" si ca englezii "si-au luat tara inapoi". Candidatul la presedintia SUA se afla in Scotia in aceste zile.
UPDATE 11:35 Scotia isi vede viitorul in Uniunea Europeana, desi majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea din blocul comunitar, a declarat premierul scotina Nicola Sturgeon vineri, evocand posibilitatea sa aiba loc un nou referendum pentru independenta teritoriului si o posibila dezmembrare a Marii Britanii, relateaza Reuters. „Scotia a transmis un mesaj puternic, fara echivoc, pentru a ramane in UE si saluta sustinerea statului nostru european”, a spus Sturgeon, care este si presedintele Partidului National Scotian (SNP).
Fostul premier Alex Salmond a spus clara ca Scotia va exercita, probabil, presiuni pentru un nou referendum pentru independenta. Unul dintre motivele pentru care scotienii au respins independenta la consultarea populara de acum trei ani este pentru ca astfel ar fi fost nevoiti sa iasa din UE. 62% dintre scotieni au votat pentru ramanerea in UE, iar 38% impotriva la referendumul de joi din Marea Britanie.
UPDATE 11:20 Spania a propus vineri, dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, ca Londra si Madridul sa imparta suveranitatea asupra Gibraltarului, pentru ca astfel teritoriul, unde majoritatea alegatorilor au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, va avea in continuare acces la piata unica, relateaza AFP. „Formula noastra (…) este o cosuveranitate britanico-spaniola pentru o perioda determinata de timp, iar dupa ce va trece acea perioada de timp, ne vom indrepta spre intoarcerea Gibraltarului sub suveranitate spaniola”, a declarat ministrul de externe de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo.
El a subliniat ca, de acum inainte, problema Gibraltarului nu mai tine de Uniunea Europeana. „Acum este o chestiune bilaterala, care va fi negociata exclusiv intre Marea Britanie si Spania”, a explicat el.
Premierul teritoriului, Fabian Picardo, a facut apel la calm. „Am depasit provocari mai mari. Este momentul pentru unitate, pentru calm si pentru gandire rationala. Impreuna si uniti vom continua sa prosperam”, a scris el pe Twitter.
95,9% dintre alegatorii din Gibraltar au votat pentru ramanerea Marii Britanii in UE, potrivit rezultatelor oficiale.
UPDATE 10:55 Principalul indice al Bursei de la Londra, FTSE 100, a deschis sedinta de vineri in scadere cu 8%, ceea ce a anulat peste 100 de miliarde de lire sterline (136,7 miliarde de dolari) din capitalizarea bursiera a principalelor companii din Marea Britanie, dupa ce tara a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, transmite Reuters.
In primele minute de la debutul tranzactiilor, indicele FTSE 100 afisa o scadere de 7,94%, sau 500 de puncte, pana la 5.840 de puncte, aceasta fiind cea mai mare diminuare procentuala inregistrata intr-o singura zi de bursa londoneza dupa luna octombrie 2008, cand pietele mondiale s-au prabusit dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers.
Cele mai afectate au fost actiunile bancilor, titlurile Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays si Lloyds Banking Group inregistrand scaderi de aproape 30%.
Anterior, lira sterlina a atins vineri dimineata cea mai scazuta valoare din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul american, in conditiile in care 51,9% dintre britanici s-au pronuntat in favoarea unei iesiri din Uniunea Europeana (Brexit).
BREAKING: European banking sector futures point to worst-ever drop https://t.co/wUrijPyYfh pic.twitter.com/Dt99eHpwA2
— Reuters Top News (@Reuters) 24 iunie 2016
UPDATE 10:20 Premierul David Cameron face primele declaratii oficiale: "Vointa britanicilor trebuie respectata. Nu pot exista dubii privind rezultatul. Vreau sa asigur oamenii de afaceri ca economia e puternica iar pe cetateni ca nnu vor exista schimbari imediate. Trebuie sa ne pregatim pentru o negociere cu UE, sa implicam guvernul Scotiei si al celorlalte regiuni. Sunt mandru ca am fost premierul Marii Britanii in aceasta perioada."
Cameron si-a reafirmata atasemantul fata de UE si a anuntat ca se va retrage de la conducerea guvernului in urmatoarea perioada. "Tara are nevoie de alti lideri. Nu cred ca eu trebuie sa fiu capitanul care va duce tara spre aceasta directie. Avem nevoie de alti lideri, de un nou premier inainte de inceputul conferintei Partidului Conservator (2 octombrie, n. red.). Voi continua sa fiu premier in urmatoarele 3 luni. Negocierile cu UE vor incepe cu un nou prim-ministru."
Premierul considera ca tara sa va supravietui si in afara UE. Vointa poporului trebuie respectata, a mai spus David Cameron, care i-a felicitat pe cei care au luat parte la campania Leave (sustinatorii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana) si i-a invitat pe cei din tabara Remain (sustinatorii mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana) sa faca sa functioneze tranzitia. Seful executivului de la Londra i-a asigurat pe britanicii care traiesc in Europa si pe europenii care traiesc in Marea Britanie ca nu va exista o schimbare imediata.
In fine, premierul britanic a anuntat ca va participa la summitul Consiliului European de saptamana viitoare
UPDATE 10:00 Uniunea Europeana este hotarata sa-si pastreze unitatea in 27 de membri, a declarat vineri presedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite AFP
UPDATE 9:33 Liderul partidului italian de extrema-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru ca a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana si a spus ca ar trebui sa urmeze Italia, transmite DPA.
"Bravo pentru curajul cetatenilor liberi! Inima, creierul si mandria au invins minciunile, amenintarile si santajul", a scris Matteo Salvini pe contul sau de Facebook.
"Multumim, Marea Britanie. Acum este randul nostru", a adaugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat in opozitie in Italia.
UPDATE 9:20 Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a avertizat vineri ca Marea Britanie nu va putea pastra ratingul maxim AAA, dupa ce votantii la referendum au optat pentru iesirea din Uniunea Europeana, relateaza Financial Times.
UPDATE 9:05 Premierul britanic David Cameron nu isi va da demisia, dupa referendumul in urma caruia Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, a declarat ministrul de externe de la Londra, Philip Hammond, citat de ITV, transmite News.ro.
Alegatorii au „vorbit clar”, iar treaba Guvernului este „implementeze aceasta decizie, aparând economia si facand tot ce putem pentru a obtine cel mai bun rezultat pentru Marea Britanie”, a adaugat el.
UPDATE 8:45 Presedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat vineri ca 'deplange, dar respecta' rezultatul referendumului privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana si a insistat ca decizia 'provoaca un rau imens ambelor parti', transmite EFE.
'Respectam si deplangem decizia alegatorilor britanici. Provoaca un rau imens ambelor parti', a scris politicianul german pe contul sau de Twitter.
Weber a subliniat totodata ca negocierile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana trebuie să se incheie in maximum doi ani si ca 'nu poate exista un tratament special' sau in favoarea Regatului Unit in acest proces complicat si fara precedent. 'Iesire inseamna iesire', a insistat Weber.
UPDATE 8:40 Presedintele american Barack Obama a fost informat despre rezultatul favorabil iesirii din Uniunea Europeana al referendumului desfasurat joi in Marea Britanie, si asteapta sa aiba ocazia de a discuta cu premierul David Cameron despre evolutiile din cursul zilei, a indicat vineri un purtator de cuvant al Casei Albe, transmite Reuters.
UPDATE 8:30 Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, se asteapta ca negocierile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana sa inceapa rapid, transmite vineri Reuters.
'Marea Britanie a decis sa mearga pe drumul propriu. Cred ca datele economice din aceasta dimineata arata ca va fi un drum foarte dificil', a declarat Schulz la televiziunea de stat ZDF.
'Ma astept ca negocierile privind iesirea (Marii Britanii din UE) sa inceapa rapid', a insistat Schulz, care s-a referit si la prabusirea lirei sterline dupa conturarea rezultatelor referendumului de joi privind apartenenta Marii Britanii la UE. 'Nu vreau ca euro sa treaca prin ceva similar', a spus el.
Indicii bursieri sunt in scadere puternica la nivel global, rezultatele referendumului din Marea Britanie indicand iesirea tarii din Uniunea Europeana, punand in pericol existenta blocului comunitar si a monedei unice, relateaza Reuters, citata de News.ro.
Investitorii renunta la activele considerate riscante, preferand obligatiunile guvernamentale, contractele futures FTSE fiind in declin cu 6%, iar S&P 500 cu 3,5%.
Lira s-a prabusit cu nu mai putin de 15 centi americani, cel mai grav declin din istoria sa, in timp ce euro este in coborare cu 2,8% fata de dolar.
Lira este in declin cu 8,5%, la 1,3616 dolari pe unitate, dupa ce a atins 1,3467 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.
”Am crezut ca rezultatul va fi ramanerea in UE, dar este destul de clar ca nu este un rezultat sigur”, a spus Tim Kelleher, director la ASB Bank in Auckland.
Yenul s-a apreciat la 101 unitati pentru un dolar, dupa ce in timpul tranzactiilor a atins un minim de 106,81 unitati pentru un dolar.
Indicele bursier japonez Nikkei a scazut cu 3%, iar oficialii niponi au avertizat ca fluxtuatiile valutare mari nu sunt de dorit.
Alte valute asiatice au avut de suferit din cauza temerilor da investitorii alarmati vor renunta la activele de pe pietele emergente.
Indicele MSCI al actiunilor din regiunea Asia-Pacific, excluzand Japonia, a coborat cu 3,3%, cel mai mult din ultimele 10 luni, in timp ce titlurile din Shanghai au coborat cu 1%.
Titlurile bancilor britanice listate la Hong Kong au scazut puternic. Actiunile HSBC au coborat cu 8%, iar Standard Chartered cu 9%.
Investitorii s-au intors catre obligatiunile guvernamentale, considerate plasamente sigure. Randamentul contractelor futures pentru titlurile de Trezorerie americane cu scadenta de 10 ani a scazut cu 0,16 puncte procentuale, la 1,58%, cel mai mare declin consemnat intr-o singura zi din 2011.
Investitorii anticipeaza totodata scaderea probabilitatii ca rezerva Federala sa mai majoreze dobanzile in acest an.
Germania: O zi trista pentru Europa
Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a declarat vineri ca votul Marii Britanii pentru iesirea din Uniunea Europeana reprezinta o zi trista pentru Europa, relateaza Reuters.
"Vestile din Marea Britanie sunt intr-adevar serioase. Se pare ca este o zi trista pentru Europa si Marea Britanie", s scris seful diplomatiei germane pe contul sau oficial de Twitter.
Extremistii din Franta cer si ei referendum pentru iesirea din UE
Partidul de extrema-dreapta francez Frontul National a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenta Frantei la Uniunea Europeana, dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din blocul comunitar, potrivit Reuters.
"Libertatea popoarelor castiga intotdeauna in final! Felicitari Regatului Unit", a postat pe Twitter vicepresedintele Frontului National, Florian Philippot.
"Acum este randul nostru #Brexit #Frexit", a mai scris el.
Frontul National, partid antieuropean, cere de mult timp iesirea Frantei din Uniunea Europeana si a obtinut rezultate bune la recentele alegeri.
Marti, presedinta Frontului National, eurodeputata Marine Le Pen, a declarat la un post francez de televiziune ca Uniunea Europeana este 'totalitara' si vrea ca in 'fiecare tara' sa fie organizat un referendum ca cel din Marea Britanie.
Referendum privind iesirea din UE, cerut si in Olanda
Liderul formatiunii politice olandeze anti-imigratie Partidul Libertatii, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenta tarii sale la Uniunea Europeana, dupa ce britanicii au votat pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters.
"Vrem sa ne controlam singuri tara, banii nostri, frontierele noastre si politica noastra privind imigratia", a transmis, intr-un comunicat, liderul Partidului Libertatii (de extrema-dreapta).
Wilders, care conduce in sondajele de opinie, a spus ca daca va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la randul sau un referendum. "Sa lasam poporul olandez sa decida", a afirmat el.
"Olandezii trebuie cat mai repede sa aiba sansa de a-si exprima opinia privind apartenenta tarii lor la Uniunea Europeana", a mai declarat el.
Un sondaj transmis in aceasta saptamana de postul de televiziune Een Vandaag arata ca 54% dintre cetatenii Olandei, tara membra fondatoare a UE, vor un astfel de referendum.
"Este momentul unui nou inceput, bazandu-ne pe forta si suveranitatea noastra", a spus Wilders.
Partidul republican irlandez Sinn Fein cere un referendum privind o Irlanda unificata
Partidul republican irlandez Sinn Fein, fosta vitrina politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a facut vineri dimineata apel la un referendum privind o Irlanda unificata, dupa ce britanicii au votat pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, conform proiectiilor media, transmite AFP.
Sinn Fein a mai transmis ca referendumul privind Uniunea Europeana are "consecinte enorme asupra naturii statului britanic", dat fiind faptul ca Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in blocul comunitar.
Poate supravietui UE unui BREXIT?
Odata trecut socul seismului istoric al Brexit-ului, Uniunea Europeana ar putea supravietui oare umilitoarei dezaprobari aplicate proiectului de integrare nascut pe ruinele celui de-al Doilea Razboi Mondial?, se intreaba vineri AFP, intr-un amplu comentariu.
La Bruxelles, aceasta intrebare arzatoare este pe buzele tuturor.
Caci, chiar daca totul nu va fi bulversat in ziua urmatoare, plecarea Regatului Unit - fara precedent in blocul european - va forta schimbari fundamentale intr-o Uniune aflata la dispozitia euroscepticilor si intr-o "criza multipla" (migranti, letargie economica, terorism s.a.).
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus direct in aceasta saptamana pentru cotidianul Bild: "Ma tem ca un Brexit poate marca nu numai inceputul dezintegrarii UE, ci si a civilizatiei occidentale". Potrivit lui Tusk, Brexit "va incuraja" toate fortele radicale anti-UE din Europa, dar si "inamicii externi care vor bea sampanie".
Daca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a aratat mai putin apocaliptic si nu considera ca UE este "in pericol de moarte", el recunoaste totusi ca trebuie trase invataminte din referendumul britanic.
"Nu cred ca Uniunea va disparea brusc. Dar, pe termen lung, am putea asista la declinul sau lent si la dezvoltarea a ceva diferit", a prezis Chris Bickerton, specialist in UE la Universitatea din Cambridge. El prevede o deriva pentru o UE "mai flexibila", o Uniune "ad hoc". si in orice caz, zile cu siguranta dificile. "Intram intr-adevar in ape necunoscute. Nu cred ca liderii europeni credeau cu adevarat ca Brexit-ul era posibil, in orice caz, cu siguranta cand ei negociau cu premierul Cameron, altfel ei ar fi incheiat un acord foarte diferit", remarca acelasi expert.
In 20 februarie, dupa 30 de ore de negocieri cu ceilalti conducatori UE, Cameron smulsese puterea de a taia din ajutoarele sociale pentru imigrantii europeni si a obtinut asigurari asupra suveranitatii britanice.
Astazi este un lung divort dureros, poate amar, care are loc si este foarte probabil ca celelalte state membre vor dori, in pofida a toate acestea, sa mearga inainte, scrie AFP.
Presedintele francez Francois Hollande si-a anuntat o vizita in Germania saptamana viitoare pentru a "lucra la relansarea constructiei europene".
Dar cuplul franco-german, motor istoric al UE, s-a distins recent prin divergentele sale cu privire la integrarea in zona euro si orice proiect "refondator" s-ar putea dovedi modest.
Iesirea Regatului Unit din UE ar putea incuraja de asemenea apelurile la o Europa "in doua viteze", cea a unui miez central pentru o integrare "tot mai mare" in jurul caruia ar gravita ceilalti membri.
Acestia din urma ar putea beneficia de aranjamente similare celor obtinute de Londra si Copenhaga care beneficiaza de clauze de scutire in materie de justitie si de afaceri interne. Apartenenta la moneda unica ar putea astfel sa constituie obiectul unor scutiri pentru cei care vor.
Dar conducatorii europeni se tem mai presus de orice "de un efect al dominoului".
Referendumul britanic a dat deja de fapt idei eurofobilor. La extrema dreapta, presedinta Frontului National francez, Marine Le Pen, si-a exprimat dorinta de a se organiza "in fiecare tara" un vot popular cu privire la apartenenta la UE, la fel ca euroscepticii danezi, olandezi si suedezi.
"Institutiile mor rar", nuanteaza Vivien Pertusot, de la Institutul francez pentru relatii internationale (Ifri). "Nu va exista probabil o dislocare, o dezintegrare, ci o pierdere a relevantei: UE nu mai este un forum in care interesul colectiv predomina, este din ce in ce mai dificil sa gasesti compromisuri", argumenteaza ea.
Chiar daca UE se reformeaza dupa traumatismul Brexit, exista un veritabil risc ca ea sa nu-si poata impiedica prabusirea. "UE se afla intr-o spirala negativa", rezuma sobru Janis Emmanouillis, de la Centrul de politica europeana, un institut cu sediul la Bruxelles.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, londra, referendum, brexit,
Dată publicare:
24-06-2016 08:09