Efectul BREXIT: Europa pierde 1.000 de miliarde de dolari capitalizare bursiera. Zeci de mii de locuri de munca, in pericol
Emotional sau pragmatic, votul de joi are deja consecinte cat se poate de palpabile pentru englezi. Lira sterlina a pierdut 10 la suta din valoare, iar comerciantii de aur din Londra, au raportat o cerere in crestere pentru lingouri si monede.
Citeste in aceasta stire:
♦ Leul s-a depreciat, vineri, in raport cu principalele valute
♦ City-ul londonez va pierde mai multe mii de locuri de munca dupa Brexit
♦ Morgan Stanley ar fi inceput procesul de transferare a circa 2.000 de angajati din Londra la Dublin sau Frankfurt: Reprezentatii bancii au negat informatia
♦ Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 2,5%
Europa pierde 1.000 de miliarde de dolari capitalizare bursiera, dupa Brexit
Principalele burse europene au pierdut peste 960 miliarde de euro (1.090 miliarde dolari la cursul actual) capitalizare bursiera in sesiunea de vineri, fiind afectate de puternicele scaderi pe care le-au inregistrat dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, relateaza agentia EFE, conform Agerpres.
Conform datelor de piata adunate de EFE, capitalizarea bursiera a principalelor piete europene a atins joi la inchidere 6.100 miliarde euro, fata de circa 5.140 miliarde euro vineri.
Brexitul a provocat o puternica cadere a burselor in toata lumea, dar in special in Europa, unde Londra a scazut cu 3,15%, Frankfurt cu 6,83%, Paris cu 8,04% si Milano cu 12,48%.
Principalul indice al Bursei spaniole, IBEX 35, s-a depreciat cu 12,35% si a inregistrat cea mai proasta sesiune din istoria sa.
Sectorul bancar a fost cel mai afectat de la bursa spaniola, IAG, una dintre companiile cu cea mai mare expunere in Marea Britanie, depreciindu-se cu 26,86 %.
In acest sector, cele sapte entitati incluse in indicele principal spaniol - IBEX 35 - au pierdut 25,458 miliarde euro (28,902 miliarde dolari) din capitalizarea bursiera, in sesiunea de vineri.
Actiunile europene au inchis cu cel mai grav declin din aproape opt ani
Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renuntand la activele riscante in urma referendumului istoric la care britanicii au decis iesirea lor din Uniunea Europeana, relateaza MarketWatch, conform news.ro.
Indicele Stoxx Europe 600 a inchis in scadere cu 7%, marcand cea mai slaba evolutie dupa octombrie 2008, cand a avut loc falimentul bancii americane of Lehman Brothers, potrivit datelor FactSet.
Stoxx 600 se indrepta spre cel mai amplu declin dupa 1987, dar a recuperat din pierderi. Numeroase actiuni europene au fost suspendate de la tranzactionare in prima parte a sedintei, din cauza scaderilor accentuate ale cotatiilor.
Indicele pan-european a inchis cu o scadere saptamanala de 1,2%, marcand a patra evolutie negativa saptamanala.
Actiunile producatorului de aur Randgold Resources au urcat cu 14,2%, investitorii cautand siguranta oferita de plasamentele in aur.
La Londra, indicele FTSE 100 a scazut cu 3,15%, recuperand o parte din pierderile consemnagte in timpul tranzactiilor.
Componenta bancara a Stoxx 600 a scazut cu 14,46%.
Actiunile Barclays au inchis la Londra in coborare cu 18%, iar HSBC cu 1,4%. Banca spaniola Banco Santander a incheiat sedinta cu actiunile in scadere cu 20%, Deutsche Bank cu 14,1%, iar Commerzbank cu 13%.
David Cameron: "Vreau sa ii asigur pe investitori si pietele financiare ca economia britanica este puternica. Vreau sa ii asigur pe britanicii care locuiesc in tarile europene si pe europenii care locuiesc la noi in tara ca nu vor surveni schimbari imediate in situatia lor. De asemenea, in faza initiala, nu se vor schimba felul in care calatoresc cetatenii nostri, se vand marfurile noastre si nici modul in care sunt oferite serviciile noastre."
Tentativa premierului demisionar de a linisti temerile n-a avut insa ecoul dorit. Una dintre cele mai dure reactii a venit din partea lui Elmar Brok, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul European: "Marea Britanie este, in acest moment, izolata. Este doar o insula izolata din Oceanul Atlantic. Este mult prea mica pentru a actiona in virtutea independentei pe care multi au sperat sa o obtina cu acest referendum. In doi ani, tara trebuie sa iasa din piata unica, iar in felul acesta isi va pierde cea mai importanta piata de desfacere. Va fi nevoita sa negocieze absolut totul".
Expertii financiari si analistii politici tind sa-i dea dreptate.
Fabian Zuleeg, Centrul de Plitici Europe: "Este o miscare din care toata lumea pierde. UK va avea costuri economice semnificative. Pe termen scurt, vedem deja ca lira sterlina sufera, la fel bursele. Institutii financiare se gandesc daca vor sa-si pastreze cartierele generale in UK. Iar pe termen lung, UK va se va trezi in afara pietei unice, ceea ce inseamna investitii mai putine si crestere economica mai mica in anii ce vin".
John Peet, editor The Economist: "Restul tarilor europene vor primi foarte rau rezultatul si nimeni nu va mai dori sa fie generos cu Marea Britanie in cursul negocierilor privind retragerea".
De altfel, mai multi lideri au uitat de politeturi si menajamente si le-au dat de inteles britanicilor sa-si stranga rapid catrafusele de la Bruxelles.
Francois Hollande: "Marea Britanie nu va mai fi parte a UE, iar procedurile prevazute in tratate pentru retragere trebuie aplicate neintarziat Asta e regula. Pentru asta au votat".
Insa negocierea conditiilor privind retragerea nu se anunta a fi o formalitate. Vor fi analizate toate aspectele, de la pescuit, pana la fonduri pentru agricultura, piete financiare si imigratie, iar fiecare stat membru va avea un cuvant de spus pe fiecare tema.
Leul s-a depreciat, vineri, in raport cu principalele valute, in prima zi dupa ce britanicii au votat pentru parasirea Uniunii Europene. Cursul anuntat de BNR este de 4,5366 lei/euro, in crestere cu 0,41% fata de ziua anterioara.
Moneda nationala s-a depreciat semnificativ in fata dolarului american, cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,0766 lei pentru un dolar, cu 10,67 bani (+2,69%) mai mult fata de cotatia anterioara, de 3,9699 lei/dolar.
Leul s-a depreciat si in raport cu euro, pana la un curs de 4,5366 lei, cu 1,87 bani (+0,41%) peste valoarea anuntata in sedinta de joi, respectiv de 4,5179 lei pentru un euro.
La bancile comerciale, un euro poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 4,5420 lei si 4,6200 lei.
In acelasi timp, moneda nationala s-a depreciat si in raport cu francul elvetian, pana la o cotatie de 4,1791 lei, cu 1,36 bani (+0,32%) peste cea anuntata in sedinta precedenta, cand moneda elvetiana valora 4,1655 lei.
Gramul de aur s-a scumpit, accelerat, vineri, cu 10,9 lei (+6,75%) si a ajuns la o valoare de 172,6048 lei, de la 161,6864 lei, cat se anuntase in sedinta de joi.
Lira sterlina a coborat pana la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul american, euro consemneaza cea mai mare depreciere de la introducerea sa in 1999, bursele americane si cele europene au consemnat scaderi de peste 7% iar aurul a atins cea mai mare cotatie din ultimii doi ani, dupa un avans de 8,1%.
Pe pietele din Asia, yenul japonez s-a apreciat cu 4,9% pana la 101,25 dolari, cel mai mare salt inregistrat dupa 1998. In raport cu lira sterlina, yenul s-a apreciat cu 15%.
Lira sterlina, scadere record
Lira sterlina coboara vineri pana la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, euro consemneaza cea mai mare depreciere de la introducerea sa in 1999, bursele americane scad cu pana la 8,5% iar aurul atinge cea mai mare cotatie din ultimii doi ani, dupa un avans de 8,1%, in urma rezultatului referendumului de joi care arata ca britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana.
"Pietele globale sunt rasturnate in conditiile in care votul din Marea Britanie cu privire la ramanerea in UE a afectat fiecare clasa de active", comenteaza Bloomberg.
Lira sterlina a scazut pana la un nivel record iar moneda euro a consemnat cea mai mare depreciere de la introducerea sa in 1999.
"Este infricosator, niciodata nu am mai vazut asa ceva. Multi investitori vor pierde multi bani", afirma, din Londra, James Butterfill, seful Departamentului de cercetare si investitii la ETF Securities.
Dezbaterea referitoare la apartenenta Marii Britanii la UE a domina sentimentul investitorilor pe parcursul lunii iunie, iar apetitul pentru active de risc a fost construit in ultima saptamana in conditiile in care sondajele indicau ca sansele pentru un asa-numit Brexit sunt mai putin de una la patru. Bancile centrale si guvernele au avertizat ca o eventuala retragere a Marii Britanii din UER va afecta cresterea economiei globale si va accentua volatilitatea pe pietele financiare.
Lira sterlina a coborat cu 11% vineri dimineata pe pietele din Asia pana la 1,3299 dolari la Tokyo. Moneda britanica a urcat anterior pana la 1,50 dolari dupa care a coborat pana la 1,3229 dolari, cel mai scazut nivel de dupa 1985. Moneda euro a scazut cu 3,3%, in timp ce monedele din Norvegia, Suedia si Turcia au inregistrat scaderi mai mari. in schimb, yenul japonez s-a apreciat cu 4,9% pana la 101,25 dolari, cel mai mare salt inregistrat dupa 1998. in raport cu lira sterlina, yenul s-a apreciat cu 15%.
Scadere puternica pe Bursa de Valori Bucuresti
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis in scadere puternica sedinta de tranzactionare de vineri, iar indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni, consemna o depreciere de 6,12%.
Evolutia Bursei de la Bucuresti este in linie cu cea a burselor europene care au consemnat scaderi de peste 7% in deschiderea sedintelor de vineri, dupa anuntarea rezultatelor finale ale Referendumului din Marea Britanie potrivit carora 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului.
Rulajul pietei se situa la aproximativ 7,34 milioane de lei (1,62 milioane de euro) iar cele mai semnificative tranzactii au fost realizate cu actiunile Banca Transilvania, Romgaz si Fondul Proprietatea, scrie Agerpres.
Indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, a pierdut 5,99%, BET-NG, care arata evolutia a 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, a inregistrat o depreciere de 5,18% iar BET-FI al SIF-urilor a coborat cu 5,28%.
De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 5,87%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, a scazut cu 5,82%.
City-ul londonez va pierde mai multe mii de locuri de munca dupa Brexit
Odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, City-ul londonez se pregateste pentru momentul in care mai multe mii de bancheri isi vor face valizele pentru Frankfurt, Paris sau Dublin, informeaza AFP.
Actuala capitala financiara a Europei gazduieste numeroase banci europene si americane, care in ansamblu doreau ca Marea Britanie sa ramana in UE, iar unele dintre ele au participat si financiar la campania "Remain". Pentru toate aceste banci, Londra este baza lor de operatiuni pentru piata europeana, iar iesirea Marii Britanii din UE va insemna delocalizari.
Banca americana JPMorgan, care are 16.000 de angajati in Marea Britanie, a avertizat vineri ca ar putea transfera locuri de munca in afara tarii.
"Am putea fi nevoiti sa facem unele modificari in structura entitatii noastre legale europene si sa mutam anumite locuri de munca", a informat conducerea bancii intr-un document intern.
Inainte de referendumul de joi, directorul general de la JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat ca intre 1.000 si 4.000 de locuri de munca ar putea fi transferate.
Directorul Deutsche Bank, John Cryan, a avertizat vineri ca Brexitul va avea consecinte negative pentru toate partile. Grupul bancar german, care are 9.000 de angajati in Marea Britanie, a pus la punct in urma cu cateva luni un grup de lucru pentru repatrierea anumitor activitati. La randul sau, grupul bancar britanic HSBC a evocat posibilitatea de a muta aproximativ 1.000 de angajati in capitala Frantei.
"Avem o importanta activitate bancara in Franta si in consecinta avem optiunea de a la Paris angajati care in prezent lucreaza la Londra, daca va fi nevoie" a avertizat anterior presedintele HSBC, Douglas Flint. In total, firma de consultanta PwC estimeaza ca Brexit ar putea duce la pierderea a 70.000 pana la 100.000 de locuri de munca in sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie pana in 2020.
Ramane de vazut cine va profita de aceasta miscare: Paris, Frankfurt, Dublin, Luxemburg, Amsterdam...? Orasele concurente au inceput deja sa intinda covorul rosu.
Presedintele regiunii Ile-de-France, Valerie Pecresse, a dat asigurari vineri ca este gata sa ii gazduiasca pe toti cei care revin in Europa. "'Welcome to Paris region, noua Londra" a spus Valerie Pecresse. Frankfurt Main Finance, o asociatie care promoveaza interesele orasului german, a lansat un hotline, un site internet si o campanie pe retelele sociale intitulata, in engleza, "Welcome to Frankfurt - What can we do for you?".
Potrivit directorului asociatiei Hubertus Vath, intre 1,5 si 2% din locurile de munca in sectorul financiar din Londra ar putea fi transferate la Frankfurt in urmatorii cinci ani, adica intre 10.000 si 15.000 de locuri de munca. Irlanda incearca sa se pozitioneze si ea ca o alternativa, punand accentul in special pe utilizarea limbii engleze.
Banca americana Citibank are o prezenta solida in Irlanda si are putea sa-si consolideze operatiunile. "Ma indoiesc ca Dublin va avea de castigat, as paria mai mult pe Frankfurt si apoi pe Paris", apreciaza Thorsten Beck, profesor la Cass Business School de Londres. In schimb, Huw Macartney, profesor la Universitatea din Birmingham are indoieli ca referendumul va avea un impact important asupra Londrei.
"City va ramane un centru major pentru bancile americane si chineze. Chiar daca Paris Si Frankfurt ar dori sa profite de Brexit, cel mai mare beneficiar va fi New York deoarece marile banci se vor muta pe celalalt mal al Atlanticului", a concluzionat Huw Macartney.
Morgan Stanley a inceput procesul de transferare a circa 2.000 de angajati din Londra la Dublin sau Frankfurt
Banca americana Morgan Stanley a inceput deja procesul de transferare a circa 2.000 de angajati de la banca de investitii din Londra la Dublin sau la Frankfurt, infiintand o comisie in acest scop, dupa ce britanicii au decis joi, prin referendum, sa iasa din Uniunea Europeana, relateaza BBC.
Locurile de munca care urmeaza sa fie transferate sunt in domeniul operatiunilor de cliring pentru euro, dar si din alte operatiuni de investment banking si ale conducerii de varf.
Un purtator de cuvant al bancii a njegat pentru
informatia. El a spus ca Morgan Stanley nu are in plan, in viitorul apropiat, sa se mute din Londra.
Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 2,5%
Indicele Dow Jones a scazut cu 530 de puncte - peste 2,5% - iar prabusirea sa continua. Indicele urmareste evolutia celor mai importante companii mari din Statele Unite. Este cea mai importanta depreciere a Dow Jones din ultima jumatate de an.
Sursa: Pro TV
Etichete: locuri de munca, actiuni, tranzactii, brexit, curs valutar,
Dată publicare:
24-06-2016 13:03