9 lucruri pe care Uniunea Europeana intentioneaza sa le faca dupa victoria taberei BREXIT

Ultima actualizare: 27-06-2016 07:18
brexit

UE urmeaza sa plonjeze vineri intr-o intensa secventa de reuniuni, cu scopul de a stabili un nou tel europenilor si de a se pregati pentru a continua fara Regatul Unit.

ASIGURAREA PIETELOR

O comunicare a Bancii centrale Europene (BCE) in vederea asigurarii pietelor si mediilor economice este asteptata vineri dimineata. Inainte de referendumul britanic, al carui rezultat ingrijora pietele, BCE s-a declarat "pregatita" sa faca fata "tuturor situatiilor neprevazute", indiferent de rezultat.

MOBILIZAREA LIDERILOR UE

Presedintii Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, Parlamentului European (PE) Martin Schulz si Consiliului European Donald Tusk se intalnesc vineri la ora locala 10.30 (11.30, ora Romaniei) la Bruxelles pentru a oferi noi perspective proiectului european. Premierul olandez Mark Rutte, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului UE (al statelor membre UE) este de asemenea invitat.

REACTIA UNITARA A STATELOR MEMBRE

In cazul in care victoria "Leave" este confirmata, prima reuniune post-Brexit a statelor membre UE este, de asemenea, prevazuta vineri, la pranz, la Luxemburg, in cadrul unui Consiliu la nivel de secretari de stat insarcinati cu Afaceri Europene, care urmeaza sa pregateasca summitul european din 28 si 29 iunie. Inainte de aceasta intalnire, o reuniune a ministrilor de Externe socialisti este programata vineri dimineata la Luxemburg.

CATRE GERMANIA
O intalnire intre ministrii de Externe a celor sase state fondatoare ale UE - Franta, Germania, Olanda, Luxemburg, Belgia si Italia - este avuta in vedere sambata, in Germania, potrivit unor surse europene, dar care deocamdata nu a fost confirmata oficial.
Presedintele francez François Hollande a anuntat deja ca va efectua "saptamana viitoare" o vizita in Germania, fara sa ofere alte precizari.

UN PLAN FRANCO-GERMAN?

Mai multe surse au anuntat in ultimele saptamani ca o initiativa a cuplului franco-german este studiata in vederea oferirii unei perspective UE, chiar daca Franta pare mai interesata de acest lucru decat Germania.

Hollande a pledat joi pentru o Uniune in masura "sa-si asigure mai intai protectia, securitatea, apararea", sa se doteze cu "institutii mai simple, mai rapide" si "cooperari consolidate" intre statele membre care doresc sa avanseze mai rapid.

SESIUNE EXTRAORDINARA A PARLAMENTULUI

O serie de reuniuni politice sunt planificate in Parlamentul European inca de vineri dimineata, intre liderii diverselor grupuri politice. Ei ar putea sa convina asupra convocarii unei sesiuni plenare extraordinare pentru luni, 27 iunie, sau marti, 28 iunie.

COMISIA LA TREABA

O reuniune a celor 28 de comisari europeni este prevazuta luni la Bruxelles. Ei se vor apleca asupra punerii in practica a Brexitului. Inainte de anuntarea referendumului, juristi din Executivul european au fost invitati sa-si suspende planurile de vacanta in iulie, pentru a se lansa fara intarziere intr-o intensa munca juridica.

UN SUMMIT LA BRUXELLES

Un summit european este prevazut pe 28 si 29 iunie la Bruxelles, ordinar, ca la finalul oricarei presedintii semestriale. Sefii de stat si de guverne din cele 28 de state membre urmeaza sa discute despre criza migratiei, locurile de munca si investitii. Insa calendarul Brexitului, in cazul in care va fi confirmat, va constitui, evident, subiectul central.

INTALNIRE LA BRATISLAVA

Slovacia urmeaza sa preia, de la Olanda, pe 1 iulie, presedintia semestriala a Consilului UE, in a doua parte a lui 2016. Cu aceasta ocazie, comisarii europeni se vor duce la Bratislava la traditionala vizita de la inceputul unei presedintii. Brexitul se va afla cu siguranta pe agenda.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO