BREXIT. Ce urmeaza in urmatoarele 7 zile dupa ce tabara anti-UE a castigat referendumul
Brexitul va deschide drumul catre o perioada de incertitudine politica majora, care prezinta evenimentele din prima saptamana de dupa vot.
Citeste si:
►Un site britanic a facut o medie a ultimelor sondaje cu privire la BREXIT. Ce avans au proeuropenii, cu o zi inainte de vot
►Avertismentul miliardarului George Soros fata de un posibil BREXIT: "Va urma o vinere NEAGRA, votantii vor fi mai saraci"
►Tabara pro-UE pierde din avans in sondaje. Mesajul lui David Cameron cu 2 zile inainte de referendum: "Totul s-a sfarsit!"
►"Brexit? Suna a magazin". Americanii, indiferenti in fata iesirii Marii Britanii din UE, desi toata economia ar fi afectata
PRIMA ZI, VINERI, 24 IUNIE
Primele rezultate oficiale ale votului vor fi anuntate in jurul pranzului. Pe langa rezultatul votului, exista o serie de incertitudini, scrie News.ro, care citeaza Reuters.
Premierul David Cameron a declarat ca va notifica "imediat" UE, daca Marea Britanie va iesi, insa ar putea avea nevoie de cateva zile.
Cum majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea din UE, Cameron va fi supus, probabil, unei presiuni enorme din partea Partidului sau Conservator sa demisioneze. El ar putea fi nevoit sa isi dea demisia.
Pietele financiare vor fi volatile. Banca Angliei si Banca Centrala Europeana au pus deja la punct planuri pentru a face fata unui eventual "soc Brexit" care va afecta lira sterlina si euro.
Ministrii pentru afaceri europene si ambasadorii din statele membre se vor strange Luxembourg la ora locala 10 (11 ora Romaniei) pentru discutii de rutina, care vor oferi prima sansa pentru multi sa reactioneze.
Germania, Franta si institutiile UE vor reactiona la rezultatul votului. Ministrii de externe din cele sase state fondatoare ale blocului comunitar – Germania, Franta, Italia, Belgia, Olanda si Luxembourg – s-ar putea întalni vineri la Berlin, spun oficialii.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, seful Executivului UE, se va intalni cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care prezideaza summiturile UE, si cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Bruxelles, la ora locala 10.30 (11.30 ora Romaniei). Va fi prezent si premierul Olandei, Mark Rutte, al carui Guvern detine presedintia prin rotatie a UE, pentru a lua nota de situatie si a transmite un mesaj.
Potrivit analistilor, toate mesajele transmise vor avea trei laitmotive. Primul va fi regretul pentru pierderea a aproape o cincime din economia UE, a unei mari parti din forta de aparare si fata de diminuarea influentei globale. Al doilea va fi respectul fata de vointa poporului britanic. Iar al treilea va fi determinarea de a continua integrarea europeana.
"Spectacolul trebuie sa continue", a spus un inalt oficial UE.
Ar putea exista si un al patrulea mesaj. Va fi vorba de amenintari cu repercusiuni dure pentru cei care vor sa plece, menite sa ii descurajeze pe altii sa urmeze exemplul britanicilor.
A DOUA ZI, SAMBATA, 25 IUNIE
Unii ministri de finante din Zona euro au sugerat ca ar putea avea loc o reuniune de urgenta a Eurogrup, insa inalti oficiali au spus ca acest lucru este putin probabil, deoarece Banca Centrala Europeana si alte institutii vor fi insarcinate cu administrarea turbulentelor de pe piata.
A TREIA ZI, DUMINICA, 26 IUNIE
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezida o intalnire de urgenta a celor 28 de comisari, inclusiv cel britanic, Jonathan Hill. Comisia va fi responsabila pentru negocierea "divortului".
Oficialii UE insista ca nu exista un "Plan B" pentru Brexit, declaratii care amintesc de cele de vara trecuta, cand Grecia era pe punctul de a fi exclusa din blocul comunitar. O sursa apropiata discutiilor de culise spune ca va exista o "Sala B", unde o echipa de avocati si experti UE va fi pregatita sa preia discutiile. "Ideea este ca totul sa fie pregatit pentru luni", a explicat sursa.
A PATRA ZI, LUNI, 27 IUNIE
Inceputul unei noi saptamani pe pietele financiare globale le va permite investitorilor si alegatorilor sa ceara raspunsuri clare privind unde se indreapta UE si Marea Britanie. Atat Londra, cat si Bruxelles-ul vor oferi asigurari in legatura cu lansarea unor negocieri organizate. De asemenea, vor sublinia ca nimic nu se va schimba, pe termen scurt, nici pentru companii, nici pentru cetateni.
A CINCEA ZI, MARTI, 28 IUNIE
Urmeaza sa aiba loc un summit UE de 24 de ore.
Cariera politica a lui David Cameron s-ar putea incheia, insa premierul va ramane, probabil, in functie pana cand partidul sau, profund divizat, va alege un succesor. El ar urma sa participe la dineul de la Bruxelles.
Marea intrebare va fi daca va profita de ocazie pentru a-l notifica oficial pe presedintele summitului, Donald Tusk, ca activeaza Articolul 50 din Tratatul UE, baza legala pentru ca Marea Britanie sa iasa din blocul comunitar.
Intre timp, la Londra, tabara pro-Brexit ar putea incerca sa traga de timp si sa conteste legimitatea lui Cameron de a lansa procesul.
Oficialii si diplomatii UE spun ca ar vrea ca Marea Britanie sa lanseze imediat procesul de iesire si au exclus orice noi negocieri, dar nu intrevad, deocamdata, nicio metoda legala prin care sa forteze mana Londrei.
Tratatul UE nu permite excluderea din blocul comunitar , dar va exista o presiune politica intensa ca Londra sa respecte dorinta alegatorilor, iar celelalte 27 de state membre ar putea incepe discutiile fara Marea Britanie.
In cazul in care majoritatea britanicilor va vota impotriva Brexit, participantii la summit vor discuta despre implementarea rapida a pachetului de reforme convenit in luna martie, care prevede o serie de avantaje pentru Londra on cadrul UE.
A SASEA ZI, MIERCURI, 29 IUNIE
In a doua zi a summitului, liderii celorlalte 27 de state membre se vor intalni fara Cameron. UE va trebui sa gaseasca solutii pentru a acoperi gaura lasata in buget de iesirea Marii Britanii si pentru a-i informa pe cetatenii UE din Marea Britanie si pe britanicii de pe continent in legatura cu viitoarele lor drepturi.
Liderii UE ar putea exercita presiuni pentru o dovada rapida de unitate si pentru o mai mare integrare. Diviziunile dintre Paris si Berlin privind administrarea Zonei euro vor face, probabil, imposibil, un set de masuri majore inainte de alegerile din cele doua tari, in 2017. Insa ar putea fi reluate discutiile pentru o cooperare mai stransa in domeniul apararii. De altfel, o revizuire a politicii europene de securitate se află deja pe agenda summitului.
Printre alte initiative, menite in special sa contracareze sansele candidatei eurosceptice Marine Le Pen la presedintia Frantei, in 2017, s-ar putea numara masuri pentru crearea mai multor locuri de munca, in special pentru tineri.
Exista totusi voci, inclusiv presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care avertizeaza in legatura cu o indepartare a alegatorilor prin accelerarea ritmului de integrare.
Liderii UE trebuie sa ofere Comisiei un mandat de negociere pentru iesirea Londrei din UE. O parte dintre britanici considera ca discutiile pentru Brexit ar putea dura mai mult de doi ani, pentru a include si negocierea de noi acorduri comerciale. Insa o prelungire ar necesita acordul in unanimitate al statelor membre UE, iar putini de la Bruxelles se asteapta ca acest lucru sa fie posibil.
Unii experti sugereaza ca negocierile cu Marea Britanie privind acordurile comerciale cu UE ar putea avea loc in paralel cu cele pentru iesire. Pe de alta parte, Juncker a spus ca prioritatea UE va fi divortul peste doi ani, apoi lansarea negocierilor de la zero.
ZIUA A SAPTEA, JOI, 30 IUNIE
Dupa socul Brexit-ului, cetatenii vor incepe sa isi dea seama ca lucrurile raman, deocamdata, neschimbate. Toate legile UE se vor aplica in continuare in tara timp de inca doi ani dupa ce Londra declanseaza procesul de iesire. Intre timp, europarlamentarii britanici raman in Parlamentul European, Hill ramane comisar, iar mii de britanici vor lucra in continuare in institutiile UE. Ministrii britanici vor lua parte in continuare la consilii, dar vocea lor nu va mai fi ascultata. In plus, Londra va renunta la a mai prelua presedintia UE in a doua jumatate a anului 2017, cum era programat.
Sursa: News.ro
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, economie, referendum, brexit,
Dată publicare:
22-06-2016 09:04