Brexit LIVE UPDATE. Tabara "Leave" si-a anuntat oficial victoria. BBC: Marea Britanie paraseste UE dupa 43 de ani
BREXIT LIVE UPDATE| BBC scrie ca Regatul Unit a decis cu 52% la 48% sa paraseasca Uniunea Europeana (UE), dupa 43 de ani, intr-un referendum istoric.
VEZI AICI DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE VINERI, 24 IUNIE, DUPA ANUNTAREA REZULTATULUI REFERENDUMULUI
Cititi in articol:
► BBC scrie ca Marea Britanie a votat iesirea din Uniunea Europeana
►Tabara "LEAVE" a anuntat oficial pe Twitter ca a castigat referendumul
►Indicii bursieri scad puternic la nivel global din cauza Brexit
►BBC estimeaza iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana
►Lira sterlina s-a depreciat si a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa 1985
►Referendum in Marea Britanie: 51,4% pentru Brexit, 48,6% pentru ramanerea in UE (rezultate partiale)
►Prezenta la urne a fost de 72,1% (rezultate finale)
►Votul din Manchester pentru ramanerea in UE, mai slab decat se astepta
►Nigel Farange: "Indraznesc sa visez ca au venit zorii unui Regat Unit independent"
►Marea Britanie: Tabara pro-Brexit conduce cu un avans de 3% dupa centralizarea voturilor exprimate in in jumatate din circumscriptii
►In Sunderland, tabara Brexit a castigat cu 61% din voturi
►In Newcastle, tabara Bremain a castigat cu 50,7% din voturi
►Primele rezultate oficiale: Gibraltar vot masiv pro UE
►Sondaj Ipsos Mori: 54% pro UE, 46% pro Brexit
►Sondaj YouGov:52% pro UE, 48% pro Brexit
►Liderul UKIP Nigel Farage a declarat invingatoare tabara pro UE
►Lira sterlina a crescut fata de dolar dupa anuntarea primelor estimari
►Mesajul lui David Cameron dupa referendum
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Desfasurarea referendumului din Marea Britanie, livetext:
UPDATE 8:24 BBC scrie ca Marea Britanie a votat iesirea din Uniunea Europeana
BBC scrie ca Regatul Unit a decis cu 52% la 48% sa paraseasca Uniunea Europeana (UE), dupa 43 de ani, intr-un referendum istoric.
ITV preconizeaza un Brexit si prezinta un scor de 56,7% din voturile exprimate in favoarea "Leave".
UK votes to #Leave EU. Follow continuing coverage & reaction to historic #Brexit votehttps://t.co/jo2sWrtAoS pic.twitter.com/Ccc4wursK4
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 24 iunie 2016
UPDATE 8:07 Tabara "LEAVE" a anuntat oficial pe Twitter ca a castigat referendumul, iar Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana.
And there we have it, ladies and gentlemen - now mathematically confirmed; the UK votes to leave the European Union.
— LEAVE.EU (@LeaveEUOfficial) 24 iunie 2016
UPDATE 7:40 Indicii bursieri scad puternic la nivel global din cauza Brexit
Indicii bursieri sunt in scadere puternica la nivel global, rezultatele partiale ale referendumului din Marea Britanie indicand iesirea tarii din Uniunea Europeana, punand in pericol existenta blocului comunitar si a monedei unice, relateaza Reuters.
Investitorii renunta la activele considerate riscante, preferand obligatiunile guvernamentale, contractele futures FTSE fiind in declin cu 6%, iar S&P 500 cu 3,5%.
Lira s-a prabusit cu nu mai putin de 15 centi americani, cel mai grav declin din istoria sa, in timp ce euro este in coborare cu 2,8% fata de dolar.
Lira este in declin cu 8,5%, la 1,3616 dolari pe unitate, dupa ce a atins 1,3467 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.
The pound is now below $1.33 as #EURefResults suggest #Brexit vote https://t.co/71imyP5wbl pic.twitter.com/7le8hDvDvU
— Bloomberg (@business) 24 iunie 2016
UPDATE 7:38 Pretul aurului este in urcare cu 7,2% din cauza Brexit, la maximul ultimilor doi ani
Pretul aurului este in urcare cu 7,2%, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, din cauza votului de la referendumul britanic care indica iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
Cotatia aurului cu livrare imediata a avansat cu 7,2%, la 1.347,58 dolari pe uncia, cel mai ridicat nivel atins din martie 2014, fiind tranzactionat la Singapore la 1.347,48 dolari pe uncia.
UPDATE 07:00 Rezultatul final este asteptat peste cateva ore si fiecare vot conteaza, in contextul in care cifrele se anunta extrem de apropiate. Potrivit estimarilor postului de televiziune ITV, in acest moment sansele ca Marea Britanie sa iasa din UE sunt de 85%.
Rezultatele preliminare au trimis o unda de soc in intreaga Uniune Europeana si pe pietele financiare. Lira sterlina s-a depreciat pana la cel mai mic nivel din 1986 incoace. Daca Marea Britanie devine prima tara care sa paraseasca UE, va fi, fara doar si poate, cea mai mare lovitura data blocului comunitar de la infiintarea sa. Rezultatul este surprinzator pentru multi analisti, mai ales ca noaptea incepuse bine pentru tabara care militeaza pentru ramanerea in UE.
"Numarul voturilor pentru ramanarea in Uniunea Europeana a fost de 19,322. Numarul voturilor pentru iesirea din Uniunea Europeana a fost de 823".
Gibraltar a facut primul anunt oficial al rezultatelor referendumului la doar o ora si jumatate dupa inchiderea urnelor. Aproximativ 96% dintre cetateni au decis ca viitorul tarii lor este alaturi de celelalte 27 de state membre ale UE.
Urmatorii care au oferit un raspuns au fost oficialii din Scotia, iar acolo cetatenii au decis in proportie de 59,4% sa ramana in UE.
Pietele financiare au asteptat de asemena cu infrigurare rezultatele, iar primele procente au avut un efect imediat asupra monedei nationale, care a reactionat chiar in primele minute dupa aflarea unei decizii.
Numaratoarea s-a realizat pana tarziu in noapte, iar scorul a devenit din ce in mai strans. Dupa anuntarea rezultatelor din primele 9 zone, procentul s-a schimbat radical. Peste 53 % dintre votanti isi doreau iesirea din UE. Un aport important la aceasta inversare a procentelor a avut-o Sunderland, unde peste 82.000 de cetateni, adica majoritatea, au ales sa paraseasca blocul european. In mai putin de 25 de minute lira a ajuns la o depreciere istorica in fata dolarului.
Spre dimineata au aparut si rezultatele din Londra, acolo unde 76% dintre votanti au decis ca Marea Britanie trebuie sa continue ca stat membru al UE.
Rezultatele partiale au aratat ca tara este mult mai divizata decat asa cum o vedeau cei mai multi lideri europeni, iar emotiile au atins cote maxime cu fiecare procentaj anuntat. Fiecare oras care anunta rezultatele reprezinta un punct pentru una dintre tabere. Cursa a fost stransa, cu diferente de 1% sau chiar mai putin, ore in sir.
UPDATE 6:53 BBC estimeaza iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana
Tabara favorabila iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana conduce cu 51,6% dupa numararea voturilor in 302 din totalul de 382 de circumscriptii. BBC estimeaza, pe baza evolutiei de pana acum a votului, ca Regatul Unit va iesi din blocul comunitar.
Conform calculelor, tabara pro-Brexit nu ar mai avea nevoie decat de 46% din voturile care au mai ramas de numarat pentru a iesi invingatoare, transmite Reuters.
BBC forecasts UK votes to #Leave the European Unionhttps://t.co/itsARDBbYF #EURef #Brexit pic.twitter.com/gASaxpdNi3
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 24 iunie 2016
UPDATE 6:47 Lira sterlina s-a depreciat si a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa 1985
Temerile ca rezultatul votului la referendumul istoric de joi din Marea Britanie va fi in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana au dus vineri dimineata la o depreciere semnificativa a lirei sterline, care a ajuns la cel mai scazut nivel in raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani, transmite DPA.
La primele ore ale diminetii, lira era cotata sub nivelul de 1,35/dolar, pentru prima data dupa 1985.
UPDATE 6:43 MARII VOTANTI din UK
- Londra a votat masiv pentru ramanerea in UE
- Nordul Angliei a votat cu o majoritate importanta pentru iesirea din UE
- Scotia a votat cu o majoritate importanta pentru ramanerea in UE
- Tara Galilor a votat pentru iesirea din UE
- Irlanda de Nord a votat pentru ramanerea in UE
UPDATE 6:33 Referendum in Marea Britanie: 51,4% pentru Brexit, 48,6% pentru ramanerea in UE (rezultate partiale)
Tabara favorabila iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana conduce cu 51,4% dupa numararea voturilor in peste doua treimi din circumscriptii la referendumul istoric care a avut loc joi, relateaza Sky News.
Astfel, pentru Brexit au votat 10.828.624 de britanici, dupa numararea voturilor in 265 din totalul de 382 de circumscriptii.
Tabara favorabila ramanerii in UE este cotata cu 48,6% din voturi (10.249.064 de alegatori).
Forecasts indicate we are heading for #Brexit with more than half the voting areas declared in the historic #EUref https://t.co/VCcstOdh4X
— Sky News (@SkyNews) 24 iunie 2016
UPDATE 06:25 Prezenta la urne a fost de 72,1% (rezultate finale)
Prezenta la vot la referendumul din Marea Britanie privind iesirea sau ramanerea in Uniunea Europeana a fost de 72,1%, dupa ce toate cele 382 de circumscriptii de vot au raportat datele finale privind participarea la urne, transmite Reuters.
UPDATE 6:15 Orasul Manchester din nordul Angliei a votat mai putin ferm decat se astepta in favoarea ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana la referendumul istoric care a avut loc joi, transmite Reuters.
Potrivit Press Association, 60% dintre votantii din Manchester, una dintre cele mai mari circumscriptii in functie de populatie si considerata intre primele cele mai sigure 15 zone care ar fi votat pentru ramanerea in UE, si-au exprimat sustinerea pentru mentinerea tarii in blocul comunitar.
Analizele realizate de J.P. Morgan inainte de vot preziceau ca 70% dintre locuitorii din Manchester vor vota pentru ramanerea in UE.
UPDATE 6:06 Nigel Farange: "Indraznesc sa visez ca au venit zorii unui Regat Unit independent"
Liderul partidului eurosceptic UKIP, Nigel Farage, un sustinator al iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, a declarat vineri dimineata ca acum indrazneste 'sa viseze ca au venit zorii unui Regat Unit independent', scrie AFP si BBC.
Declaratia sa vine dupa aparitia rezultatelor partiale la referendumul de joi, care plaseaza in frunte tabara pro-Brexit.
"I now dare to dream..."
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 24 iunie 2016
Nigel Farage, #Brexit campaignerhttps://t.co/K6pbNnkHr0 #EUref pic.twitter.com/5xey0ipMvH
UPDATE 6:00 Corespondentul BBC News scrie: "Tabara "REMAIN" spune ca lucrurile nu arata deloc bine"
UPDATE 5:50 Autoritatile au centralizat voturile exprimate in mai bine de jumatate din circumscriptiile britanice, respectiv in 194 din cele 382 de circumscripti existente. Potrivit datelor, 51,5% dintre alegatorii britanici au votat pentru iesirea din UE, in vreme ce alti 48,5% au ales in favoarea ramanerii in blocul comunitar, scrie Sky News.
In acest moment, rezultatele par sa se modifice de la ora la ora, dupa ce tabara pro-UE a condus pentru scurt timp lupta pentru statutul Marii Britanii in blocul comunitar.
Anterior, dupa numararea voturilor exprimate in o cincime din circumscriptiile britanice, 51,3% din alegatorii britanici au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, in vreme ce alti 48,5% au ales in favoarea iesirii.
Intre timp, laburistii ii acuza pe scotieni ca nu au reusit sa scoata electoratul la urne, dupa ce in Glasgow prezenta la vot abia a depasit 50% din numarul alegatorilor inregistrati.
Peste 46,5 milioane de britanici au fost chemati joi la urne pentru a vota intr-un referendum crucial pentru viitorul Marii Britanii.
Primele date centralizate indica o prezenta la vot masiva, dupa ce 72,1% din alegatorii britanici inregistrati au votat in 200 de circumscriptii electorale, din cele 382 existente.
La inceputul noptii, cei de la YouGov au indicat un avans de patru puncte procentuale pentru tabara pro-UE, care a reusit sa obtina 54% din preferintele alegatorilor britanici.
Estimarile Ipsos Mori indicau un avans mult mai considerabil pentru pro-europeni, care s-au situat departe de marja de eroare.
Miza referendumului britanic este una colosala, iar in cursul acestei zile mai multi lideri europeni de stat au intervenit pentru ultima oara pentru a le cere britanicilor sa aleaga un viitor alaturi de blocul comunitar. De asemenea, politicienii britanici din cele doua tabere au declarat ca se asteapta la o victorie clara.
Intre timp, laburistii avertizeaza ca exista o divergenta mare in scrutinul care a avut una dintre cele mai mari prezente de vot din ultimii ani.
Astfel, districtele pro-UE inregistreaza rezultate peste asteptari pentru ramanerea in UE, acelasi lucru se intampla si in bastioanele euroscepticilor britanici.
Leave campaign are currently winning in what is a very tight race #EUref https://t.co/B9Y6iq4P5D pic.twitter.com/GzPgDu27T2
— Sky News Elections (@skyelections) 24 iunie 2016
UPDATE 03:00 Lira sterlina s-a prabusit dupa anuntarea voturilor din Sunderland, scrie BBC.
UPDATE 02:30 Tabara Brexit a castigat in Sunderland cu mai mult decat se estimase, scrie The Guardian. 82.394 de voturi (61%) pentru iesirea Marii Britanii din UE, 51.930 (39%) pentru a ramane. Prezenta la vot: 67%.
UPDATE 02:20 Nigel Farage a recunoscut infrangerea taberei Brexit si a sustinut ca indiferent de rezultatele referendumului, euroscepticii au reusit sa castige razboiul pentru ca au determinat consultarea poporului si au adus pe agenda publica problema imigratiei. ”Am fost demonizat pentru mai bine de un deceniu pe tema imigratiei. Insa acum dezbaterea a fost scoasa diun dulap si nimeni nu va mai reusi sa ascunda problema”, a declarat liderul euroscepticilor.
Nigel Farage si-a incheiat discursul cu bine cunoscutul slogan: ”Ne vom recapata tara, independenta si vom prelua controlul asupra frontierelor noastre”. Mai mult, liderul UKIP a precizat ca prietenii sai din sistemul financiar i-au explicat ca sondajele indica o victorie pentru tabara pro-UE.
Nigel Farage has said he thinks #Remain have won the #EUref with 52 per cent of the vote https://t.co/AMLRF4Wg9Ehttps://t.co/CLYi1QGlxG
— The Telegraph (@Telegraph) 23 iunie 2016
UPDATE 02:10 In Newcastle rezultatele au fost mai stranse: tabara Bremain (pro UE) - 65.404 de voturi (50.7%), tabara Brexit (anti UE) - 63.598 de voturi (49.3%)
UPDATE 02:00 Rezultatele din Gibraltar indica o victorie decisiva pentru tabara pro-UE, dupa ce 95,9% din alegatori au votat pentru ramanerea in blocul comunitar. Primele rezultate ale referendumului privind statutul Marii Britanii in UE vin din teritoriul Gibraltar, unde 95,9% din alegatorii britanici au votat in favoarea ramanerii in blocul comunitar. Dupa numararea celor peste 20.000 de voturi ale britanicilor din Gibraltar, 19.322 au votat pentru tabara pro-UE, scrie Sky News. 823 de britanici au votat pentru iesirea din UE in sectiile de votare din Gibraltar.
Gibraltarul a reusit sa devanseze orasul Sunderland, situat in nord-estul Angliei, in cursa pentru numararea voturilor.
#Euref: Gibraltar votes to #Remain https://t.co/AMLRF4Wg9E pic.twitter.com/kZf6q1j44X
— The Telegraph (@Telegraph) 23 iunie 2016
UPDATE 01:30 Daily Mirror a decis sa riste cu privire la aspectul primei pagini a editiei de vineri, pe care apare UE si Marea Britanie sarutandu-se dupa un referendum tensionat, alaturi de titlul: ”Proiectul Reunirii”. Cotidianul va ajunge la britanici indiferent de rezultatele referendului, insa primele estimari indica o victorie pentru ramanerea in blocul comunitar, scrie Sky News.
Tomorrow's Daily Mirror front page: Project Reunite. #tomorrowspaperstoday #EUref https://t.co/piJwKPg0Xg pic.twitter.com/k8Tgs1fFh7
— Daily Mirror (@DailyMirror) 23 iunie 2016
UPDATE 01:10 Cu toate ca la aceasta ora nu a aparut niciun rezultat oficial, tabloidul The Sun a publicat deja prima pagina a editiei de vineri: Britanicii, nebuni dupa referendum: 30 de milioane au mers la vot
Tomorrow's front page: Brits go Referendum mad with over 30 million voting pic.twitter.com/Gud3HQbTpj
— Sun Politics (@SunPolitics) 23 iunie 2016
UPDATE 01:05 83,65% dintre alegatorii britancii inregistrati in teritoriul Gibraltar au participat joi la referendum. Gibraltar este primul teritoriu britanic care a anuntat prezenta la vot pentru scrutinul crucial, transmite Reuters.
UPDATE 01:00 Tabara proBrexit a declarat ca a facut propriul sondaj in ultimele doua zile, pe 10.000 de britanici si ca rezultatul este exact invers fata de cel al YouGov: 52% au votat sa iasa din UE, 48% sa ramana.
UPDATE 00:50 Premierul britanic, David Cameron, a scris intr-un mesaj pe Twitter: "Multumesc tuturor celor care au votat pentru a pastra Marea Britanie mai puternica, mai sigura si mai buna in Europa".
Thank you everyone who voted to keep Britain stronger, safer & better off in Europe - and thousands of @StrongerIn campaigners around the UK
— David Cameron (@David_Cameron) 23 iunie 2016
UPDATE 00:45 Avansul taberei "remain" anuntat de sondajul YouGov este confirmat de un alt sondaj Ipsos Mori care arata urmatoarele cifre: 54% pro UE, 46% pro Brexit.
Ipsos MORI (#EUref on the day):
REMAIN 54 (+2)
LEAVE 46 (-2)Changes vs earlier today
— NCP EU Referendum (@NCPoliticsEU) 23 iunie 2016
*** ALSO NOT AN EXIT POLL ***#Brexit #EUreferendum
UPDATE 00:40 Imediat dupa inchiderea sectiilor de vot, 84 de parlamentari conservatori eurosceptici, care au facut campanie pentru iesirea Marii Britanii din UE, au publicat o scrisoare prin care ii cer prim-ministrului David Cameron sa ramâna in fruntea executivului indiferent de rezultatele finale ale referendumului crucial pentru viitorul tarii si al blocului comunitar, scrie Sky News. Printre semnatari este si fostul primar conservator al Londrei, Boris Johnson, care a reprezentat una dintre vocile principale ale euroscepticilor.
UPDATE 00:30 Sky News anunta ca liderul UKIP Nigel Farage a declarat invingatoare tabara Remain (n.r. care vor sa ramana in UE): "Se pare ca cei care vor sa ramana au fost putin mai multi".
UPDATE 00:20 Imediat dupa estimarile care dau tabara pro UE castigatoare lira sterlina a crescut fata de dolar la cel mai inalt nivel din decembrie 2015 incoace, relateaza Sky News.
UPDATE 00:10 Primele raportari oficiale sunt asteptate in jurul orei 02:30 (ora Romaniei). Primele estimari, SONDAJ YouGov pentru SKY NEWS arata un avantaj mic al taberei REMAIN - 52%, fata de 48% - BREXIT. Reamintim ca nu s-au realizat exitpoll-uri. Multe voci spun ca votul e prea strans ca sa fie luata in calcul estimarea YouGov, mai ales ca acestia au gresit la alegerile de anul trecut.
YouGov 'on the day' poll puts 'In' at 52% and 'Out' at 48% #EUref
— Sky News Newsdesk (@SkyNewsBreak) 23 iunie 2016
UPDATE 00:00 Referendumul istoric din Marea Britanie s-a incheiat. Urnele de vot au fost inchise.
UPDATE 22:05 S-au rupt norii in doua in Londra si in toata partea de sud a Marii Britanii, chiar in ziua referendumului. Din cauza ploilor torentiale si a inundatiilor puternice din zona, unele sectii de votare au fost mutate. Cartiere intregi ale Londrei au fost inundate, iar pe alocuri nivelul apei atingea si cativa zeci de centimetri. SI in sudul tarii a fost prapad, unde cateva strazi au fost pur si simplu blocate de suvoaiele de apa. O parcare a fost complet acoperita de apa, iar oamenii spun ca de mult nu au mai vazut astfel de furtuni puternice.
UPDATE 21:20 Un barbat a fost injunghiat in fata unei sectii de vot din Huddersfield, in nordul Angliei, a anuntat politia care a precizata ca sectia a fost inchisa timp de o ora si jumatate, relateaza Daily Mirror, conform news.ro. Potrivit autoritatilor, incidentul nu are legatura cu referendumul.
Victima se afla in stare grava, dar viata sa nu este in pericol, au dat asigurari oficialii. Ofiterii au arestat un barbat de 19 ani in legatura cu atacul.
BREAKING: Man stabbed outside Huddersfield polling station https://t.co/SfqrRmspC2
— Huddersfield News (@Examiner) June 23, 2016
Scene of stabbing outside polling station in huddersfield. Young man stabbed in the back around 515pm today pic.twitter.com/K3xDhz1PBk
— Andrew Robinson (@Andrew_Examiner) June 23, 2016
UPDATE 19:15 Cuvantul britanicilor va avea un impact decisiv pentru viitorul continentului nostru si economia globala. Raspunsul, asteptat cu infrigurare de oficialii de la Bruxelles, va fi cunoscut vineri dimineata.
Votul vine dupa 4 luni de campanie aprinsa, care a semanat pe alocuri cu o batalie. Cum nici una dintre tabere nu avea un avans considerabil in sondaje, deznodamantul sta in mainile indecisilor. Care sunt asteptati sa voteze, in ciuda vremii, tipic britanice, cu ceata, ploi si chiar inundatii masive in sud-estul Angliei. Doua sectii de votare din Londra au fost mutate dupa ce apele au navalit inauntru. Londra era in ceata la propriu cand s-a luminat de zi. Ziua votului decisiv a inceput intr-o pacla tipic britanica, simbolul cel mai potrivit pentru imposibilitatea de a anticipa deznodamantul.
Analiza Catalin Radu Tanase
Brexit, brexit, brexit, numai despre asta vorbeste toata lumea. O alaturare de cuvinte nefericita pentru viitorul Uniunii Europene, din care, cu onoare, si Romania face parte: Britain si Exit!
Pe la miezul noptii o sa stim deja cam dincotro va bate vantul, desi dimineata aflam rezultatul oficial. Deocamdata, acesta este greu de anticipat, iar pe ultima suta de metri cele doua tabere au incercat din rasputeri sa ii convinga pe nehotarati- cam 11 procente din electorat.
Intreaga Europa urmareste votul cu rasuflarea taiata. Iar argumentele celor care incearca sa ii convinga pe britanici sa ramana in UE au luat, pe alocuri, forme hilare. Ziarul Bild a publicat, pe prima pagina, o lista de concesii pe care Germania le-ar face brianicilor, daca voteaza pentru Ramanere.
In primul rand, nemtii vor recunoaste golul controversat care i-a adus Angliei titlul de campioana mondiala, in 1966.
Oricum si daca Anglia voteaza sa iasa din UE, nu se va intampla nimic peste noapte, cata vreme iesirea propriu-zisa va dura intre 2 si sapte ani, efectiv.
De ce se agita toata lumea? Din doua motive! Odata, este vorba de tratatele comerciale si business-urile intracomunitare, sa nu uitam ca UE se chema la inceput - Piata Comuna. A doua oara este vorba de libera circulatie. A europenilor in Anglia si viceversa. Desi, chiar si iesita din UE, Marea Britanie ar putea ramane ancorata in Piata Comuna si in acordurile de libera circulatie, ca Elvetia sau Norvegia.
In ceea ce priveste banii, cei care vor sa iasa din UE spun asa: de ce sa platim la bugetul uniunii 325 de milioane de euro pe saptamana? Ca sa ne bucuram de lipsa taxelor vamale, sa exportam si sa primim subventiile Uniunii, raspund ceilalti."
Pietele financiare asteapta cu infrigurare rezultatul si sunt pregatite pentru ambele scenarii. Insa efectele unei eventuale iesiri a Marii Britanii din UE vor fi, cel putin pe termen scurt, extrem de grave.
Romania ar avea probleme in cazul Brexit-ului? Raspunsul este DA! Euro s-ar da peste cap, cursul leu/euro ne-ar fi defavorabil, pietele financiare nu s-ar simti tocmai bine si nu s-ar mai gandi sa investeasca in Romania. Iar cireasa de pe tort ar fi viitorul incert al celor 200.000 de romani care muncesc legal in Marea Britanie si care trimit acasa cam jumatate de miliard de euro. Estimarea este ca iesirea Marii Britanii din UE ar putea costa Romania, in urmatorii ani, intre cateva sute de milioane si un miliard de euro.
Asadar, milioane de britanici voteaza intr-un referendum crucial pentru viitorul tarii si al Uniunii Europene. Miza este uriasa - de rezultat, depinde apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.
Corespondentul PRO TV Ioana Santa, din Londra:
Sectiile de votare s-au deschis astazi in UK la ora 7 dimineata pentru cel mai important vot al unei generatii.
Este al treilea referendum in istoria UK si vorbim de un NUMAR RECORD DE ALEGATORI ELIGIBILI SA VOTEZE astazi- aproximativ 46,5 milioane de cetateni. Si spre deosebire de alegerile generale, unde candidatul cu cele mai multe voturi poate castiga indiferent de procentaj, in cazul Referendumului fiecare vot e important.
Simti o atmosfera teribil de apasatoare si tensionata, oriunde te misti prin Londra- la metrou, la munca, in celebrele puburi unde englezii se intalnesc sa stea la bere si taclale dupa ce termina munca.
Pana si pe stradutele din cartierele care sunt departe de vuietul din centrul Londrei, localnicii si cei care au mici afaceri au incercat sa influenteze decizia votului pana in ultima secunda, postand afise electorale sau pur si simplu stand de vorba cu oamenii.
Analistii vorbesc de un posibil vot emotional mai degraba decat un vot bazat pe fapte si argumente.
Cuvintele "Votati cu pasiune, nu cu ura in suflet" sau "frica si vrem sa preluam controlul" sunt cuvintele de ordine pe retelele de socializare.
Aceasta emotie ii priveste si pe imigranti, in special cei din Europa de Est, pentru ca va arata daca britanicii mai vor sa tolereze o natiune diversa, cu o competite intensa pe piata muncii si in sistemul imobiliar si de sanatate.
Perceptia este ca in Estul Angliei alegatorii spun ca e mai bine fara Europa in timp ce in marile orase Londra, Birmingham, orasele universitare Oxford si Cambridge, dar si in Scotia alegatorii vor o Europa unita. Alegatorii spun ca Europa nu e perfecta asa cum e acum si in special comisarii europeni care iau decizii importante in numele UK nu sunt alesi prin vot direct de catre britanici. Dar ca un eventual Brexit ar fi un un pas inapoi. Si va dau aici doar un exemplu: Seful uneia dintre cele mai mari banci de investitii din UK - GP Morgan, spune ca isi va muta compania in Europa in cazul unui Brexit ceea ce inseamna ca mii de angajati sunt in pericol sa isi piarda locurile de munca. Si vorbim aici inclusiv de potentiali romani care asigura serviciile de curatenie si catering.
UPDATE 18:00 Ploile puternice ar putea afecta prezenta la vot
Estul si sud-estul Marii Britanii, zone de unde se asteapta un vot predominant "OUT", sunt lovite joi de furtuni puternice si inundatii, scrie The Telegraph. Si Londra este afectata de furtuni. Sud-estul Londrei si Essex sunt sub avertizare cod rosu de inundatii, iar specialistii se asteapta ca mai multe parti ale capitalei britanice sa ploua in cateva ore cat intr-o luna.
UPDATE 17:00 Farage: Tabara pro-Brexit are „sanse foarte mari” sa castige
Tabara pro-Brexit are „sanse foarte mari” sa castige una dintre cele mai intense lupte politice din ultimii ani din Marea Britanie si sa castige referendumul privind apartenenta la UE, a declarat liderul formatiunii eurosceptice Nigel Farage, in conditiile in care ploaia torentiala risca sa duca la o rata de participare scazuta, relateaza The Independent.
„Chiar cred ca avem sanse foarte mari, sincer cred”, a declarat Farage in drum spre sectia de votare. „Dar totul depinde de rata de participare”, a adaugat el.Liderul Partidului Independentei Regatului Unit (Ukip) Nigel Farage s-a retras din ultima dezbatere televizata, miercuri seara, “din motive personale”.
El a avertizat in ultima zi de campanie ca, daca Marea Britanie va ramane in UE dupa referendumul de joi, Danemarca sau Olanda vor iesi primele.El a subliniat ca referendumul se rezuma la „popor versus institutii” si ca, din acest motiv, „autoritatile sunt foarte, foarte speriate de acest vot” si vor „face tot ce pot pentru a castiga”.“Putem sa ne descurcam mai bine de atat – maine (joi – n.r.) putem vota pentru o schimbare reala. Putem vota pentru a ne recupera tara, putem vota pentru a ne recupera granitele”, a ad[ugat el.Politicianul a avertizat ca, daca britanicii vor vota pentru ramanerea din UE, Parlamentul European va incepe sa modifice acordul negociat cu premierul David Cameron la inceputul acestui an.
In discursul sau, Farage a indemnat oamenii sa voteze cu inima si suflentul si a sustinut ca adevaratul obiectiv al UE este o „uniune politica”. „Nici macar nu mai avem un pasaport britanic. Avem unul al UE – care, bineinteles, este disponibil pentru 508 milioane de oameni”, a subliniat el. “Vreau sa traiesc cu pasapoarte britanice si sub drapelul britanic”, a insistat el.
UPDATE 16:00 Bursa din SUA a deschis in crestere, investitorii anticipand ca britanicii vor vota pentru a ramane in UE
Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de joi in crestere, investitorii anticipand ca britanicii vor vota pentru ramanerea in Uniunea Europeana, in referendumul care este in desfasurare, relateaza MsrketWatch.Piata este sustinuta si de datele care arata scaderea numarului de solicitari pentru indemnizatii de somaj in SUA, saptamana trecuta, la cel mai redus nivel din ultimele opt saptamani.
Indicele Dow Jones este in urcare cu 0,8%, Standard&Poor’s 500 cu 0,72%, iar Nasdaq Composite cu 0,7%.Indicii bursieri din Europa sunt la randul loc in crestere, ultimele sondaje de opinie indicand un avans al sustinatorilor ramanerii in UE a Marii Britanii, fata de cei care vor iesirea.
UPDATE 15:30 Merkel: Consultarile dupa votul britanic vor include toti cei 28 de membri ai UE
Indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultarile Uniunii Europene incepand de vineri vor include toate cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, in ziua scrutinului privind un eventual Brexit, relateaza DPA.
'Consultarile trebuie sa continue cu toate cele 28 de state membre. Noi vom discuta impreuna calea care trebuie urmata, intr-un mod calm', a spus Merkel.
Totodata, cancelarul german si-a reiterat sprijinul pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.
'Nu cred ca trebuie sa repet sprijinul meu pentru o decizie a alegatorilor britanici care sa permita Regatului Unit sa ramana parte a Uniunii Europene', a mai spus cancelarul german Angela Merkel.
UPDATE 14:50 Lira sterlina, cel mai ridicat nivel din 2016
Cursul de schimb lira sterlina-dolar american a atins joi cel mai ridicat nivel din acest an, dupa ce ultimele sondaje de opinie au indicat o victorie a taberei pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, transmit Reuters si AFP.
In jurul orei 10,35 GMT, lira sterlina a urcat pana la cotatia de 1,4947 dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat de la sfarsitul lunii decembrie 2015, in conditiile in care miercuri seara moneda britanica era cotata la 1,4737 dolari. in raport cu moneda euro, lira sterlina a urcat pana la 76,23 pence pentru un euro, cea mai ridicata cotatie din ultimele saptamani, fata de 76,77 pence pentru un euro miercuri.
UPDATE 14:25 Euro a coborat sub 4,52 lei, pe fondul calmarii ingrijorarilor legate de Brexit
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,5179 lei/euro, in scadere cu peste 1 ban fata de cotatia de precedenta, in conditiile in care ingrijorarile legate de un eventual vor favorabil iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana s-au calmat, iar piata a devenit optimista.
Miercuri, BNR a afisat un curs de referinta de 4,5320 lei/euro.
Leul a beneficiat de mai multe sondaje de ultima ora, care au indicat un avans al taberei favorabile ramanerii Regatului Unit in UE. Moneda romaneasca s-ar putea aprecia si mai mult daca rezultatul este favorabil.
"Daca britanicii voteaza pentru ramanerea in UE (scenariul nostru de baza), acest lucru va fi favorabil apetitului pentru risc si va favoriza leul, iar un efect posibil ar fi scaderea cursului spre 4,50 lei/euro pe termen scurt", considera analistii ING.
In caz contrar, daca votul este unul pro-Brexit, leul ar putea atinge rapid niveluri minime ale acestui an in raport cu euro, estimeaza analistii.
UPDATE 14:20 Un nou sondaj online indica faptul ca tabara care vrea ramanerea in UE are un avans de 10 procente, 55-45, in fata taberei Brexit.
Potrivit The Independent, sondajul a fost realizat inainte ca urnele sa se deschida.
UPDATE 13:50 Tabara favorabila ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana este creditata cu 52% din voturi, in timp ce pentru Brexit ar urma sa opteze 48% dintre alegatori, indica un sondaj Ipsos MORI publicat joi, in chiar ziua referendumului, dar realizat inaintea scrutinului, transmit Reuters si AFP.
Dupa publicarea sondajului, lira sterlina s-a apreciat fata de euro si de dolar, atingand nivelul maxim din ultimele sase luni, semn ca pietele financiare prognozeaza o victorie a taberei pro-UE.
Sondajul a fost realizat pe 1.592 de persoane, la comanda cotidianului Evening Standard, in zilele de marti si miercuri, pana la ora 20.00 GMT.
UPDATE 13:02 Cod galben de precipitatii in ziua referendumului
Biroul de Meteorologie din Regatul Unit a recomandat sa fie luate masuri mai ales la Londra si in regiunile invecinate, Kent, Surrey si Sussex, precum si in zona East Anglia, unde au fost anuntate intarzieri ale traficului feroviar.
La Londra, o parte a retelei de metrou si trenuri urbane a fost suspendata, in timp de pompierii au inregistrat o crestere a apelurilor de ajutor din cauza intemperiilor si a fulgerelor.
The weather won't stop me voting #brexit pic.twitter.com/qCJHTUP8Ab
— Nick Pye (@Nick_Pye) 23 iunie 2016
Se asteapta ca vrema rea sa dureze pe tot parcursul zilei si sa aiba repercusiuni asupra referendumului privind ramanerea Marii Britanii in UE.
UPDATE 12:25 Iesirea din Uniunea Europeana ar fi 'un punct de cotitura in istoria' Marii Britanii si 'un triumf pentru democratie', a declarat joi, pentru The Telegraph, Boris Johnson, fost primar al Londrei si lider al campaniei pro-Brexit, in ziua in care britanicii voteaza la referendumul privind apartenenta sau iesirea din blocul comunitar.
Johnson a mai spus ca Marea Britanie 'poate prospera puternic' in afara UE si ca este pregatit sa isi sacrifice cariera politica in favoarea dorintei de a vedea un Brexit.
UPDATE 11:50 Premierul britanic conservator David Cameron a votat joi dimineata la Londra la referendumul privind iesirea sau ramanerea Regatului Unit in Uniunea Europeana. Cameron a fost insotit la vot de sotia sa, Samantha.
Cei doi au votat la o sectie din apropiere de resedinta din Downing Street, in centrul Londrei.
UPDATE 11:25 Tabloidul german Bild le promite joi britanicilor ca germanii nu vor ocupa toate sezlongurile si ca vor renunta la portarul lor la urmatoarele lovituri de departajare, evocand astfel stereotipuri prietenoase intr-o ultima pledoarie in care-i indeamna pe insulari sa aleaga sa ramana in UE in referendumul de joi, relateaza Reuters.
Britanicii decid viitorul tarii lor si al Europei joi, intr-un referendum asupra apartenentei regatului la Uniunea Europeana, in contextul in care sondaje de opinie crediteaza taberele "Leave" si "Remain" cor la cot.
"Dragi britanici, daca ramaneti in UE (...), atunci noi vom recunoaste golul de pe Wembley", scrie Bild deasupra unei imagini cu golul controversat al lui Geoff Hurst in prelungirile Finalei Cupei Mondiale din 1966, cand englezii i-au invins pe vest-germani.
@BILD er så sikker på Britene siger #Brexit i dag at jeg lige smutter ned og smider 7 D-Mark på dét#eupol #eudk pic.twitter.com/LlP7jNdKGI
— Morten Kock (@MortenKock) 23 iunie 2016
Evocand decenii de rivalitate pe terenul de fotbal, ziarul scrie ca Germania va juca fara portar la urmatoarele lovituri de departajare intre echipele celor doua tari.
Germanii sunt considerati de suporterii britanici drept principalii lor rivali. Germania a invins Anglia in lovituri de departajare in semifinalele Campionatului Mondial din 1990 si in semifinalele Euro 1996.
Referindu-se la glume vechi de decenii intre cele doua natiuni, cel mai vandut ziar german promite ca va pune prosoape pe sezlonguri rezervate britanicilor in cele mai bune locuri de la piscinele hotelurilor si ca nu va folosi lotiune de protectie solara din solidaritate cu britanicii arsi de soare.
In cazul in care Marea Britanie va ramane in UE, Bild promite de asemenea sa furnizeze personaje negative pentru fiecare film cu James Bond, sa-si dea ceasul inapoi cu o ora astfel incat sa aiba acelasi fus orar cu Marea Britanie si sa introduca o directiva europeana prin care sa fie interzisa spuma la bere.
UPDATE 11:00 Premierul australian le cere britanicilor sa ramana in UE
"Ar fi un soc imens, nu exista nicio indoiala asupra acestui lucru... Evident ca vor fi facute eforturi foarte mari pentru ca urmarile acestui soc sa fie reduse la minimum", a declarat Turnbull ziaristilor.
La randul sau, sefa diplomatiei australiene, Julie Bishop, le-a spus reporterilor ca "este in interesul national (al Australiei) ca o Mare Britanie puternica, aliatul si prietenul nostru indispensabil, sa ramana in Uniunea Europeana".
UPDATE 9:30 Analistii anticipeaza un interes imens din partea britanicilor. Expertii se asteapta la o rata de participare la vot care va varia intre 60 si 80%, relateaza DPA.
UPDATE 9:00 Urnele s-au deschis, iar britanicii sunt asteptati sa isi exprime optiunile. La ora 00:00, ora Romaniei, se vor inchide.
Din cauza faptului ca scorul este foarte strans, televiziunile din Marea Britanie nu intentioneaza sa difuzeze exit-poll-uri. Totusi, primele rezultate partiale oficiale vor aparea rapid, la ora 2.00, ora Romaniei, si le veti putea gasi pe www.stirileprotv.ro.
Analiza sondajelor arata pentru "In" un usor avans
Banca de investitii JP Morgan a declarat ca analiza sa a recentelor sondaje privind referendumul asupra apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana arata pentru tabara "In/Remain" - pentru a ramane in UE - un usor avans miercuri, cu o zi inainte ca britanicii sa mearga la urne, informeaza Reuters.
"Pe baza datelor detinute, procesul nostru... sugereaza un avans de 2 puncte procentuale in medie pentru +Remain+ in sondajele publicate in aceasta saptamana, cu aproximativ 9% din voturi pentru indecisi", a declarat economistul de la JP Morgan Malcolm Barr intr-un e-mail.
Barr a adaugat ca "subiectiv" el vede o sansa de aproximativ 45% ca Marea Britanie sa paraseasca UE, in comparatie cu o sansa de 25% evaluata la casele de pariuri, adauga Reuters.
Potrivit Comisiei Electorare, in Anglia, numarul alegatorilor este de 38,96 milioane, in Scotia - 3,99 milioane, in tara Galilor - 2,27 milioane, in Irlanda de Nord - 1,26 milioane si in Gibraltar - 24.117 alegatori.
Alegatorii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisa intrebarea: ''Regatul Unit ar trebui sa ramana membru al Uniunii Europene sau sa paraseasca Uniunea Europeana'' ('Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?'). Ei vor trebui sa marcheze cu un X fie ''Sa ramana membru al Uniunii Europene'' ('Remain a member of the European Union'), fie ''Sa paraseasca Uniunea Europeana'' ('Leave the European Union' ).
Toti cei care au drept de vot la alegerile generale parlamentare in Regatul Unit pot vota la referendum, inclusiv britanicii, irlandezii si cetatenii din Commonwealth care au implinit varsta de 18 ani si care sunt rezidenti in Regatul Unit.
Au drept de vot, de asemenea, cetatenii Regatului Unit care sunt rezidenti peste hotare si care au fost trecuti in registrul de vot parlamentar in ultimii 15 ani, precum si cetatenii irlandezi care s-au nascut in Irlanda de Nord si au fost inregistrati sa voteze in Irlanda de Nord in ultimii 15 ani. Pot, totodata, sa voteze britanicii si cetatenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European.
Referitor la voturi si la numararea lor, Comisia electorala spune ca regulile referendumului nu prevad o renumarare la scara nationala a voturilor in nici un fel de circumstante. Orice cerere de renumarare a voturilor va avea loc la nivel local si aceasta se va stabili de catre Counting Officer. Se asteapta ca renumarari locale sa aiba loc mai degraba in cazul in care a fost identificata o anumita problema in cadrul procesului de numarare intr-un centru decat atunci cand s-a incheiat centralizarea.
Rezultatul referendumului national poate fi contestat doar pe cale judiciara si o cerere in acest sens trebuie depusa in termen de sase saptamani.
Ce urmeaza imediat dupa ce se inchid urnele
22 ora locala (00.00 ora Romaniei)
Votul se incheie. Spre deosebire de cazul alegerilor generale, nu vor exista exit-polluri, pentru ca institutele de sondare a opiniei publice nu pot viza un esantion reprezentativ de alegatori. Este posibil, insa, sa faca alte studii si estimari ce vor fi publicate dupa inchiderea urnelor.
Urnele de vot vor fi transportate la centrele din 382 de zone pentru numararea locala a voturilor. Mai intai, autoritatile vor numara buletinele de vot din fiecare urna, pentru a verifica daca acesta corespunde cu listele din sectii. Apoi, oficialii vor anunta rata de participare pentru fiecare zona.
Abia dupa aceea, echipele vor incepe sa sorteze si sa numere voturile. Fiecare rezultat va fi anuntat pe plan local. Un oficial va citi rezultatele la biroul electoral local, adesea in fata camerelor de luat vederi.
in final, numarul total al voturilor conteaza; nu conteaza in cate zone castiga fiecare tabara. in plus, ora anuntarii rezultatelor este estimativa. Daca vreuna dintre parti contesta rezultatul in vreo regiune, sufragiile vor trebui renumarate.
00.00 ora locala (2.00 ora Romaniei)
Sunt asteptate primele rezultate, desi este putin probabil ca acestea sa ofere informatii utile in legatura cu rezultatul final. Insulele Scilly, din sud-vestul Angliei, si Gibraltar, ar urma sa fie primele care incheie numaratoarea. in insulele Scilly traiesc numai 2.000 din totalul de 65 de milioane de britanici, iar in Gibraltar, teritoriu britanic aflat in sudul Spaniei, traiesc 33.000 de cetateni. Un sondaj realizat in luna aprilie arata ca 88% dintre ei intentionau sa voteze pentru ramanerea in UE.
00.30 ora locala (2.30 ora Romaniei)
Incepe cu adevarat actiunea. Sunderland si Newcastle, care au o populatie combinata de aproape 600.000 de oameni, se vor intrece sa fie primul centru major care sa anunte rezultatul votului.
Analistii se asteapta ca tabara pro-Brexit sa aiba un avantaj de circa 6% in Sunderland, insa marja de eroare este destul de mare. Un rezultat strans in Sunderland ar putea sugera ca tabara pro-UE va castiga referendumul in tara.
In Newcastle, tabara care face campanie pentru ramanerea in blocul comunitar ar urma sa aiba un avans de circa 12%, arata estimarile expertilor.
12.45 ora locala (2.45 ora Romaniei)
Sunt asteptate rezultatele din City (Londra), cel mai proeuropean district al tarii. Circumscriptia este, insa, printre cele mai mici din Regatul Unit si este complet nereprezentativa pentru tara in ansamblu.
Aproximativ in acelasi timp vor fi anuntate si rezultatele din Swindon, din vestul Angliei, unul dintre cele mai eurosceptice districte din tara.
1.00 ora locala (3.00 ora Romaniei)
Oldham va publica primele rezultate din nord-vestul Angliei. Formatiunea eurosceptica UKIP a inregistrat rezultate bune in sondaje in regiune, asa ca analistii se asteapta ca tabara pro-Brexit sa castige acolo.
1.30 ora locala (3.30 ora Romaniei)
Fluxul rezultatelor se va accelera. Potrivit estimarilor, tabara pro-Brexit ar urma sa aiba un avans de circa 20% in Basildon, Essex si Hartlepool, din nord-estul tarii. Stockport, din nord-vest, va tinde spre ramanerea in UE, in timp ce la Salford, aflat in apropiere, cursa este prea stransa pentru a fi facute estimari, spun analistii.
Tara Galilor pare sa se fi orientat in ultima perioada spre Brexit.
Sunt asteptate si primele rezultate din Scotia, regiune in general pro-UE, in timp ce in Western Isles (Hebridele Exterioare) ar trebui sa se incheie numarare voturilor.
2.00 ora locala (4.00 ora Romaniei)
Circa 40 de rezultate ar urma sa fie publicate pana la aceasta ora. incep sa anunte numarul de voturi si primele circumscriptii din Londra. Analistii se asteapta la castiguri importante ale taberei pro-UE in Wandsworth si Westminster.
2.30 ora locala (4.30 ora Romaniei)
La Castle Point, din Essex, tabara anti-UE ar urma sa inregistreze unul dintre cele mai mari avantaje. intre timp, tabara pro-UE ar urma sa obtina rezultate foarte bune la Lambeth, in sudul Londrei, si la Oxford.
3.00 ora locala (5.00 ora Romaniei)
Circa 140 de rezultate ar urma sa fie anuntate pana la aceasta ora – peste o treime din total. Vor fi publicate rezultatele de la Thanet, unde liderul UKIP Nigel Farage a incercat sa castige un mandat in Parlament anul trecut si care este unul dintre fiefurile anti-UE. De asemenea, vor fi publicate si rezultatele de la Islington, din nordul Londrei, una dintre zonele unde votul pro-UE ar trebui sa fie predominant.
Vor fi anuntate si numaratorile de la Chesterfield, din East Midlands; Durham, din nord-est, Wirral, din Merseyside si Welwyn Hatfield and Epsom & Ewell, din apropiere de Londra. in aceste zone, cursa este prea stransa pentru a fi facute estimari in avans.
3.30 ora locala (5.30 ora Romaniei)
Pana la aceasta ora vor fi anuntate circa jumatate dintre rezultate. Printre circumscriptiile care vor trebui urmarite sunt Lancaster, din nord-vestul Angliei, Edinburgh (pro-UE) si Cambridge, dar si Boston, din Lincolnshire, o zona care s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari afluxuri de muncitori est-europeni.
4.00 ora locala (6.00 ora Romaniei)
Este cea mai aglomerata ora – rezultatele din circa 100 de circumscriptii vor fi anuntate . Cele mai importante dintre ele sunt cele din Irlanda de Nord si din Birmingham, care au impreuna o populatie de 2.9 milioane de oameni.
5.00 ora locala (7.00 ora Romaniei)
Alte orase mari isi vor anunta rezultatele. Aceste zone, care tind sa fie pro-UE, ar putea face diferenta in clarificarea rezultatului votului. Glasgow, Manchester si Liverpool, de exemplu, au in total 1,5 milioane de cetateni.
6.00 ora locala (8.00 ora Romaniei)
Leeds si Bristol sunt ultimele orase mari care anunta cum au votat locuitorii.
7.00 ora locala (9.00 ora Romaniei)
Vor fi anuntate ultimele trei rezultate. Este vorba de Arun (coasta de sud), Waveney (coasta de est) si Harborough (East Midlands). Acestea au o populatie totala de circa 350.000 de oameni, asa ca este putin probabil sa faca vreo diferenta.
Dupa aceea, autoritatile de la Manchester vor anunta rezultatul oficial al votului.
Cum s-a desfasurat ultima zi de campanie
David Cameron: "Acest vot, daca alegem sa iesim din UE, este ireversibil. Daca sari din avion, nu te mai poti intoarce inapoi in cabina."
Un vot pentru ramanerea in Uniunea Europeana inseamna "mai bine" si mai multa siguranta pentru Marea Britanie. Acesta a fost mesajul final transmis atat de premierul conservator David Cameron, cat si de liderul laburist Jeremy Corbin.
La o halba de bere, fostul primar al Londrei, Boris Johnson, i-a indemnat pe britanici sa nu rateze sansa istorica de a-si lua destinele in propriile maini. La ultima dezbatere televizata a campaniei s-au aruncat vorbe mari si grele. Acelasi Boris Johnson s-a duelat cu actualul edil.
Boris Johnson, fostul primar al Londrei: "Uniunea Europeana este un motor pentru distrugerea locurilor de munca. Vedem asta peste tot in sudul Europei. Vedem asta si la noi in tara."
Sadiq Khan, primarul Londrei: "Boris, tu ar trebui sa stii cel mai bine. Jumatate de milion de slujbe din Londra depind direct de Uniunea Europeana. Jumatate din exporturile noastre merg catre Uniunea Europeana. Boris, de ce ti-ai schimbat parerea peste noapte? Suntem mai puternici impreuna."
Gisela Stuart, deputat laburist: "Asta in teorie! De pilda, daca tarile europene nu-si platesc contributia de 2% din PIB catre bugetul NATO, atunci suntem mai slabi, nu mai puternici."
Sadiq Khan, primarul Londrei: "Atunci sa stam si sa ne batem pentru asta, sa nu abandonam! Sa ramanem si sa ne convingem aliatii sa plateasca cei 2%. De ce sa abandonam? Putem mai mult decat atat. Suntem in stare!"
A adaugat dezbaterii un strop de emotie si sotul deputatei laburiste Jo Cox, sustinatoare a ramanerii Regatului in Uniune, care a fost ucisa saptamana trecuta de un nationalist.
Brandon Cox, sotul lui Jo Cox: "O insufletea dragostea pentru oameni. Atata pentru pentru copiii si familia ei, cat si dragoste pentru oameni, chiar daca unii n-ar fi meritat-o. Cred cu tarie ca a fost ucisa pentru convingerile ei politice."
La nivelul strazii, suveranitatea si imigratia sunt pe buzele tuturor.
Pakistanez: "Europenii vin aici, nu muncesc, doar solicita ajutoare sociale si le rapesc sansele celor nascuti aici."
Implicatiile economice sunt si ele intens discutate.
Christine Romans, corespondent CNN: "Un eventual Brexit ar afecta investitiile, consumul si cresterea economica in toata Europa."
Nici finantistii americani nu dorm linistiti.
Keith Bliss, vicepresedinte Cuttoneand: "Ar fi un tsunami, ca si cum s-ar prabusi economia Chinei, ar echivala cu colapsul bancii Lehman Brothers."
In schimb, argumentele celor care voteaza impotriva Brexitului sunt nu atat pragmatice, cat simbolice.
Britanic: "E Diavolul pe care il cunosti."