Un site britanic a facut o medie a ultimelor sondaje cu privire la BREXIT. Ce avans au proeuropenii, cu o zi inainte de vot
Taberele pro si anti-Brexit isi arunca miercuri ultimele forte in batalie - discursuri, interviuri, dezbateri si distribuire de manifeste - in incercarea de a-i convinge pe indecisi, relateaza AFP.
Cu o zi inaintea acestui scrutin - hotarator pentru viitorul tarii, dar si al Europei - cele doua tabere sunt cot la cot. Proeuropenii inregistreaza un avans de doar un punct procentual (51%) in intentiile de vot, potrivit unei medii a ultimelor sase sondaje calculate de site-ul WhatUKThinks, transmite News.ro.
Obiectivul este, astfel, clar pentru ambele parti: sa-i convinga pe cei aproximativ 10% indecisi, care ar putea sa incline balanta in favoarea unei tabere sau celeilalte.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Premierul conservator David Cameron a dat tonul printr-un interviu publicat pe prima pagina a ziarului The Guardian. seful Executivului britanic afirma in acest interviu ca, alegand sa ramana in UE, britanicii vor transmite "mesajul clar" ca Regatul Unit nu este "repliat asupra sie insusi".
Marti seara, o serie de reprezentanti ai celor doua tabere s-au inhamat la dificila sarcina de a-i convinge pe indecisi intr-o dezbatere organizata de BBC, in fata a 6.000 de persoane, intr-o sala de spectacole din capitala.
Schimburile de replici, uneori foarte dure, au amintit agresivitatea campaniei, iar protagonistii nu au ezitat sa se intrerupa si sa-si adreseze invective.
Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, un pro-UE, i-a acuzat astfel pe cei pro-Brexit si pe liderul lor Boris Johnson ca "mint" atunci cand spun ca Turcia ar putea sa adere la UE in viitorul apropiat.
"Sunt declaratii alarmiste, Boris, ar trebui sa-ti fie rusine", a spus el.
Cel vizat a replicat ca tabara pro-UE si-a axat intreaga campanie pe "frica" fata de consecintele economice ale unui Brexit.
"Ei spun ca noi nu avem alta alegere decat sa ne asezam in genunchi in fata Bruxellesului. Noi le transmitem ca ei subestimeaza lamentabil aceasta tara", a adaugat Johnson, un conservator, fostul primar al Londrei, caruia i se atribuie ambitia de a-i succede premierului Cameron.
Miercuri seara, o ultima dezbatere, pe Channel 4, ii va opune pe deputatul din Partidul National Scotian (SNP) Alex Salmond, pro-UE,si pe Nigel Farage, liderul Ukip, un partid eurofob si antimigratie.
Pe pietele financiare, afectate in ultimele saptamani de perspectiva unui Brexit, pare ca de-acum s-a instalat asteptarea, iar bursele europene, la fel ca Wall Streetul, au incheiat marti cu o usoara crestere.
"Pur si simplu asteptam ziua de joi, fara sa dam atentie la restul", a declarat Sam Stovall, de la Standard & Poor's Global Intelligence.
Dorind sa dea asigurari intr-un context volatil, Banca Centrala Europeana (BCE) s-a declarat "pregatita" sa faca fata "oricaror situatii neprevazute" ce vor urma referendumului britanic.
Un semn al interesului sectorului economic fata de subiect este faptul ca aproape 1.300 de conducatori de intreprinderi in care muncesc 1,75 de milioane de persoane, au publicat o scrisoare in Times, in care ii indeamna pe alegatorii britanici sa opteze pentru ramanerea in blocul european.
Ziua de miercuri urmeaza sa fie totodata marcata de o serie de evenimente organizate in Marea Britanie si in intreaga lume in memoria deputatei laburiste Jo Cox, o activista pro-UE, omorata cu salbaticie - cu lovituri de cutit si gloante - joi, in circumscriptia sa din nordul Angliei.
La Londra, un miting este prevazut miercuri dupa-amiaza in Trafalgar Square, in onoarea alesei, care ar fi implinit miercuri 42 de ani. Un omagiu urmeaza sa fie organizat la celebrul festival de muzica Glastonbury, in sud-vestul Angliei.
Potrivit sotului ei, Brendan Cox, deputata a fost ucisa din cauza angajamentului ei. "Ea facea politica si avea opinii foarte puternice, iar eu cred ca a fost ucisa din cauza acestui lucru", a declarat el intr-un interviu pentru BBC.
Aproximativ doua milioane de persoane s-au inscris, incepand din decembrie, pe listele electorale, ceea ce ridica numarul potentialilor alegatori in referendumulu de joi la 46,5 milioane - un record -, potrivit Comisiei electorale.
Sursa: News.ro
Etichete: Marea Britanie, ue, referendum, sondaj, brexit,
Dată publicare:
22-06-2016 07:58