Tabara pro-UE pierde din avans in sondaje. Mesajul lui David Cameron cu 2 zile inainte de referendum: "Totul s-a sfarsit!"

×
Codul embed a fost copiat

Tabara care sustine ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana a pierdut o parte din avansul pe care il avea in fata taberei pro-Brexit, arata un sondaj de opinie publicat marti, relateaza Reuters.

Mai putin de 48 de ore ne despart de referendumul care va decide viitorul Marii Britanii in Uniunea Europeana. Sondajele arata, ca tendintele se modifica, de la o ora la alta. Deocamdata, cei care isi doresc ramanerea in Uniune au un mic avantaj. Potrivit presei britanice, o treime dintre britanici, sunt inca nehotariti. "Votati sa ramanem in Uniune, pentru binele familiilor voastre”, i-a indemnat din nou pe britanici premierul David Cameron.

Europenii avertizeaza neobosit cu privire la consecintele potential dezastruoase ale unei separari.“Cea mai mare temere a mea este ca un rezultat pentru iesire ar incuraja alti eurosceptici din Europa. Ar putea fi primul pas catre procesul de dezintegrare al Uniunii. Este un pericol real" a spus Donald Tusk.

Citeste si:
Avertismentul miliardarului George Soros fata de un posibil BREXIT: "Va urma o vinere NEAGRA, votantii vor fi mai saraci"
David Cameron "Daca votam pentru iesirea din UE, totul s-a sfarsit"
Tabara pro-UE pierde din avans in fata taberei pro-Brexit
Saxo Bank: Brexit-ul va face lira sterlina sa plonjeze in gol
In cazul unui vot pentru Brexit, leul s-ar putea deprecia temporar cu cel mult 5%
Tari din Balcani candidate la UE, ingrijorate de posibilitatea unui Brexit

Referendumul este "foarte strans"

Citește și
Lire sterline
Ce s-a intamplat cu banii britanicilor, cu trei zile inainte de votul pentru iesirea din UE. Situatie nemaiintalnita din 2008
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Prim-ministrul britanic David Cameron a considerat ca referendumul de joi asupra mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana va fi probabil "foarte strans", dar a prezis de asemenea venituri din "dividende" si investitii daca britanicii voteaza sa ramana in blocul de 28 de natiuni, relateaza Reuters.  Cu doar doua zile inaintea referendumului ce va configura viitorul Europei, sondajele au indicat ca opinia publica britanica este atat de divizata incat scorul este prea strans pentru a fi prevazut.

"Este foarte strans, nimeni nu stie ce se va intampla", a declarat Cameron, intr-un interviu acordat ziarului Financial Times si publicat marti.  In cazul unui vot pentru "a ramane", Cameron a prezis un val de investitii in Marea Britanie, noteaza Reuters.  "Cred ca vineri intreprinderile, creatorii de locuri de munca se vor gandi: Marea Britanie a luat o decizie, hai sa ne ingramadim sa ne intoarcem in economie si sa cream locuri de munca pentru ca este un loc minunat de facut afaceri", a declarat el pentru FT.

Mesajele lui David Beckham, George Soros si John Oliver

In dezbatere, au mai intrat marti 2 personalitati. Fostul fotbalist David Beckham, inca foarte popular la Londra, a anuntat ca voteaza pentru ramanere. La randul sau, George Soros, care a fortat prabusirea lirei sterline in septembrie 1992 in urma unui atac speculativ care l-a transformat intr-o celebritate globala, avertizeaza ca lira se va devaloriza si mai puternic decat acum un sfert de secol in cazul unui Brexit.

In contrapondere, cei care militeaza pentru "divort" aduc argumente care au in centru problema imigratiei. “Sustinatorii taberei pro iesire spun ca Marea Britanie trebuie sa limiteze numarul de imigranti, pentru a mai reduce presiunea in domeniul locuintelor, al ajutoarelor sociale, slujbelor si salariilor”, a relatat Becky Anderson, corespondent CNN.

In acest context, britanicul John Oliver, foarte apreciat realizator de emisiuni de satira politica in Statele Unite, intervine cu o pledoarie de impact. "Iata ce cred eu despre UE: este o institutie complicata, birocratica, ambitoasa, aroganta si agasanta. Dar Marea Britanie ar fi absolut smintita sa iasa din UE, pentru ca - daca ramane - poate culege toate beneficiile in timp ce continua sa bombane despre orice. Si chiar asta e modelul britanic" a spus John Oliver.
 

Premierul David Cameron "Daca votam pentru iesirea din UE, totul s-a sfarsit"

Premierul britanic David Cameron i-a indemnat marti pe britanici "sa se gandeasca la visele" copiilor lor atunci cand voteaza la referendumul pe marginea ramanerii sau iesirii Marii Britanii UE, informeaza AFP. Fiind in UE, "avem cea mai buna dintre cele doua lumi. Ganditi-va la visele si sperantele copiilor vostri", a declarat premierul, intr-o declaratie solemna facuta in fata biroului sau din Downing Street. "Daca votam pentru iesirea din UE, totul s-a sfarsit", a spus el, avertizand impotriva "riscului enorm" pe care l-ar presupune un Brexit pentru economia britanica.

Tabara pro-UE pierde din avans in fata taberei pro-Brexit

Noul sondaj a fost realizat telefonic in data de 20 iunie. Potrivit sondajului Survation, realizat IG, tabara "IN" este sustinta de 45% dintre intervievati, in timp ce tabara "OUT", de 44%. Sondajul Survation anterior, realizat pentru Mail on Sunday si publicat sambata seara, indica o diferenta de 3 procente intre cele doua tabare:45% “IN” - 42% “OUT”.

Cu doua zile inainte de referendum, media ultimelor sase sondaje facuta de site-ul WhatUKThinks plaseaza cele doua tabere la egalitate perfecta (50-50) in acest scrutin determinant pentru viitorul Marii Britanii, dar si pentru restul Europei.

Iohannis sustine ca este optimist si spera ca Marea Britanie sa ramana in UE

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist si a sustinut marti ca spera ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana. "Eu in aceasta chestiune ma numar printre optimisti. Am fost de la inceput de cand a aparut chestiunea Brexit-ului, dintre sefii de stat care am spus ca trebuie sa fim de partea Marii Britanii si de partea Europei si am incurajat intotdeauna sa se voteze pentru ramanerea in UE. Va amintiti ca am mai spus, eu chiar cred ca Uniunea este mai puternica cu Marea Britanie si Marea Britanie are nevoie de UE. Ultimele sondaje arata ca s-a reechilibrat din nou intentia de vot si din acest motiv imi permit sa raman optimist. Putem sa numaram orele pana la inceperea Referendumului si sper sa se termine in acest sens", a precizat Klaus Iohannis.

Tari din Balcani candidate la UE, ingrijorate de posibilitatea unui Brexit

"Va rugam, nu plecati!" - solicitarea adresata britanicilor de catre premierul albanez Edi Rama, concluzie la un recent articol publicat in Times, rezuma temerile tarilor din Balcani candidate la aderare in UE, care sunt ingrijorate ca ar putea suporta consecintele unui Brexit, scrie marti AFP.

"Chiar daca Marea Britanie va ramane sau nu, negocierile dintre cele 27 de state membre si Marea Britanie vor fi prioritare pe agenda UE, ca si criza migrantilor. Apoi vine Turcia si, daca nimic nu survine, extinderea si Serbia", a comentat pentru AFP negociatorul-sef al Belgradului pentru aderare la UE, Tanja Miscevic.

In aceasta regiune saraca, cu aproape 20 de milioane de locuitori, ideea europeana are inca elan si este adesea vazuta ca o promisiune de stabilitate, pace si prosperitate. Insa acest entuziasm a fost afectat de criza economica, apoi de afluxul de migranti, care a pus aceste tari in prima linie fara a le oferi sentimentul ca sunt sustinute de Europa. O "dez-indragostire" pe care un Brexit ar acutiza-o si mai mult, potrivit unor responsabili din regiune.

"Sa nu ne asteptam ca UE, zguduita de plecarea Marii Britanii, se va preocupa de extinderea in Balcani, in timp ce ea va lupta pentru propria sa supravietuire", atentioneaza presedintele Camerei de Comert din Kosovo, Safet Gerxhaliu.

Sunt sase tari din Balcani care doresc sa adere la UE: Albania, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia. Anul 2020 fixat pentru aderarea unora dintre ele pare deja iluzoriu. Insa Macedonia, de exemplu, "va fi si mai departe de UE decat este acum", daca britanicii vor rupe legaturile (cu UE) joi, estimeaza Petre Silegov, responsabil al Partidului Social-Democrat (SDSM, opozitie).

In cazul unui vot pentru Brexit, leul s-ar putea deprecia temporar cu cel mult 5%

Impactul asupra Romaniei al unui vot in favoarea Brexit ar putea fi, pe termen scurt, de depreciere a leului cu cel mult 5%, iar in urmatorii ani de reducere a PIB cu 0,5 puncte procentuale, potrivit unei analize realizata de UniCredit Bank.

"In cazul unui Brexit, consideram ca Romania va rezista la socuri mai bine decat majoritatea celorlalte tari din ECE. Pe termen scurt, aversiunea la risc pe pietele internationale va fi cel mai probabil limitata la o depreciere maxima de 5% (a leului - n. r.), iar volatilitatea va fi temporara. Pe termen mediu, anticipam ca Romania si UE vor reusi sa isi diversifice pietele de export, in timp ce numarul relativ scazut de emigranti romani ar trebui sa ajute la reducerea impactului Brexit. Cu toate acestea, incapacitatea Romaniei de a accelera absorbtia fondurilor UE ar putea afecta, inca o data, perspectivele pe termen lung pentru tara. Astfel, estimam ca impactul net asupra Romaniei in urmatorii ani va fi o reducere a PIB de aproximativ 0,5 pp", se arata in analiza UniCredit Bank.

Saxo Bank: Brexit-ul va face lira sterlina sa plonjeze in gol

Daca “iesirea” din UE continua sa castige teren, piata va dori cu disperare sa faca hedging, Brexit-ul putand duce lira sterlina sa plonjeze in gol, spre nivelul cel mai jos din 2016, estimeaza Steen Jakobsen, economistul-sef al Saxo Bank.

Saptamana trecuta, Financial Times dezbatea subiectul cu tema “ce facem cand clientii tai intreaba ce se va intampla daca Marea Britanie iese din UE?”. Printre primele indicii arata ca, pe termen lung, perechea valutara GBP/USD a petrecut deja mult timp sub 1,40. 2016 a fost un an slab pentru aceasta pereche valutara, iar cand a fost anuntat votul pentru Brexit a atins 1,3836. Poate sa fie aceasta valoare prima pe care o atinge lira sterlina post-Brexit?

Mai e foarte putin pana la referendum, iar miscarea lirei se va produce, in sus sau in jos, in functie de pozitiile nete ale investitorilor in aceasta valuta. Daca “plecarea” se intampla, totusi, intr-o saptamana de acum inainte vom avea GBP/USD intre 1,36 si 1,41, mai exact spre valoarea inferioara a acestui interval, este de parere reprezentantul Saxo Bank.

Daca se produce “ramanerea”, adica nu se schimba nimic, joi vom avea o valoare GBP/USD intre 1,40-1,45. Riscul principal, acum, este distanta dintre pietele financiare si politicieni care isi asuma (in mod eronat) ca va avea castig de cauza ramanerea Marii Britanii in UE. Realitatea e ca, pentru fiecare indecis care alege o optiune, doi din trei se duc in tabara “plecarii”, de unde si cresterea in sondaje.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Avertismentul miliardarului George Soros fata de un posibil BREXIT:
Avertismentul miliardarului George Soros fata de un posibil BREXIT: "Va urma o vinere NEAGRA, votantii vor fi mai saraci"

Lira sterlina va suferi o devalorizare severa, daca Marea Britanie va decide joi sa iasa din UE, avertizeaza unul dintre cei mai faimosi investitori pe pietele de capital, George Soros. Magnatul de origine ungara se teme ca va urma o "vinere neagra".

Ce s-a intamplat cu banii britanicilor, cu trei zile inainte de votul pentru iesirea din UE. Situatie nemaiintalnita din 2008
Ce s-a intamplat cu banii britanicilor, cu trei zile inainte de votul pentru iesirea din UE. Situatie nemaiintalnita din 2008

Lira a inceput sa se aprecieze dupa asasinarea deputatei pro-UE Jo Cox.

BREXIT. Marea Britanie, la doua zile distanta de votul care ii va decide viitorul. Cum arata sondajele caselor de pariuri
BREXIT. Marea Britanie, la doua zile distanta de votul care ii va decide viitorul. Cum arata sondajele caselor de pariuri

Marea Britanie se apropie de un vot decisiv pentru viitorul sau si al Uniunii Europene. Mai sunt doar doua zile pana la referendum, iar politicienii din cele doua tabere isi apara cu ardoare cauza.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.