Avertismentul miliardarului George Soros fata de un posibil BREXIT: "Va urma o vinere NEAGRA, votantii vor fi mai saraci"

Ultima actualizare: 24-06-2016 06:41
George Soros

Lira sterlina va suferi o devalorizare severa, daca Marea Britanie va decide joi sa iasa din UE, avertizeaza unul dintre cei mai faimosi investitori pe pietele de capital, George Soros. Magnatul de origine ungara se teme ca va urma o "vinere neagra".

Omul de afaceri avertizeaza ca efectele Brexit-ului vor fi cu mult mai devastatoare pentru economie decat cele care s-au petrecut dupa data de 16 septembrie 1992, atunci cand Regatul Unit a iesit din Mecanismul European al Ratelor de Schimb, un sistem introdus de Comunitatea Europeana in 1979 pentru reducerea variabilitatii cursului de schimb si care pregatea terenul pentru moneda unica euro.

Cu toate ca si atunci lira s-a devalorizat, evenimentul financiar le-a rotunjit veniturile multor investitori particulari care au stiut cum sa parieze pe pietele bursiere. Din pacate, acest lucru nu se va mai intampla si in eventualitatea unui Brexit. Nimeni nu va avea de castigat si "multi votanti vor ajunge mai saraci", explica Soros, potrivit The Guardian.

"Cel mai probabil lira se va devaloriza sever in cazul in care raspunsul majoritar la referendum este da. Ma astept ca aceasta devalorizare sa fie mai mare si mai ravasitoare decat cea de 15% care a avut loc in septembrie 1992. Atunci am fost suficient de norocos incat sa fac un profit substantial pentru actionarii fondului meu de investitii, pe spinarea Bancii Engleze si a Guvernului Britanic." a declarat George Soros.

Un vot pentru iesirea din UE ar face ca lira sa ajunga la paritate cu euro. "Prea multi cred ca acest vot nu va avea niciun efect asupra situatiei financiare a fiecaruia. Asta este doar gandire pozitiva. Parasirea UE de catre Marea Britanie va avea cel putin un efect clar, imediat, asupra fiecarei gospodarii: valoarea lirei se va prabusi. Un vot pentru va avea un impact imediat si dramatic asupra pietelor de capital, a investitiilor, a preturilor si a pietei fortei de munca." mai spune Soros.

Cu doar doua zile inainte de deschiderea urnelor, mai multi analisti financiari si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO